Твої гроші: Способи інвестування в золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Твої гроші: Способи інвестування в золото

Банківські метали
2572
Найпростіші способи вкладення в золото - це купити злитки або відкрити так званий металевий рахунок у банку, що передбачає обмін гривні в золоті грами. Трохи складніше - покупка монет, і торгівля через брокерську компанію на біржі.
Для скупки монет потрібні спеціалізовані знання й взагалі любов до нумізматики як такий. А щоб заробляти на біржі буде потрібно ще великий стартовий капітал і рахунок у закордонному банку. Тому останні два варіанти підійдуть досить обмеженому колу осіб.
Золото у злитках
Найпопулярніший спосіб інвестувати в золото - покупка злитків. Здавалося б все просто. Ти віддаєш банку гроші, він тобі - злиток. Насправді навіть у такої простої операції маса нюансів.
У жодному разі не можна купувати злитки легше 50 гр. і важче 100 гр. Існує неголосне правило - чим більше злиток, тим нижче вартість граму золота. Крім того, різниця курсів на покупку й продаж маленьких злитків настільки велика, що вся "золота" операція принесе скоріше збиток, ніж прибуток.
У дуже великих злитків свої недоліки. Вони не тільки важкі, але й не дуже ліквідні. Продати великий злиток в Україні вагою більше 100 гр. непросто. Від себе додамо - і небезпечно.
На золоті обов'язково повинен стояти штамп так називаної аффінажної компанії (займається виплавкою злитків), що засвідчує пробу й ідентифікуючого виробника. Нерідко банки наносять на злитки свої логотипи, хоча їх ніхто не просив. Але під ними обов'язково ховаються штампи аффінажної компанії. Якщо немає - поверни злиток банку.
Формально, шматок золота можна купувати без будь-якого упакування й додаткових документів. Єдина вимога Нацбанку - штамп аффінажної компанії. Тільки в нашій країні правила міняються залежно від ситуації на ринку й потреб конкретного банку. І якщо купити злиток без упакування й паперового сертифіката, то можуть виникнути проблеми при наступному продажі. Банк може взагалі відмовитися викуповувати злиток або вимагатиме заплатити за експертизу. Хоча звичайно оцінка проводиться безкоштовно.
Чи варто говорити, що упакування повинне бути цілим, а злиток без очевидних пошкоджень. За кордоном і перше, і друге - речі другорядні. У нас же зовнішнім ознакам приділяють особливу увагу, щоб застрахуватися на всі 200% від підробок і взагалі не морочити ні собі, ні начальству голову.
Заморочуватися, зазвичай, прийдеться власникові золота, тому що злиток потрібно не тільки зберегти, але й уберегти від фізичного впливу навколишнього середовища: рідних, близьких, свійських тварин і т.д. Ідеальний варіант - не виходячи з банку кинути метал у депозитну скриньку. Тільки не кожний зважиться довірити дороге майно банку, навіть якщо воно закрито в сейфі. Право на дочасне розірвання депозитного договору теж колись вважалося непорушним.
Якщо ж відкинути фобії, то прийдеться накинути банку мінімум 5,5 грн. у добу за депозитну скриньку розміром 5Х30 см. За рік потрібно заплатити 2 тис. грн., але у випадку довгочасної оренди напевно банк піде на 50%-ву знижку. Погодься, при вкладенні на суму 26 тис. грн, не шкода витратити тисячу заради спокою.
Золоті депозити
Альтернатива примітивній покупці прямокутних предметів яскраво жовтих кольорів - депозити в золоті. На перший погляд - звичайний депозит, тільки замість валюти - золото.
Здавалося б, що може бути простіше - вносиш на депозит метал або суму в гривні, що відразу перераховується за курсом у золото. Відсотки максимум 5% річних теж нараховуються в золоті. І коли депозит закінчується, можна отримати або накопичений метал, або гроші. Знову ж, у перерахуванні за курсом. І якщо не уточнювати за яким, то можна легко втратити гроші. Тому як тут існує маса варіантів.
Варіант перший - вносиш гроші за курсом продажу золота, а закриваєш депозит за курсом покупки. У цьому випадку операція така ж, як і при покупці злитків. Можна втратити тільки в тому випадку, якщо вартість металу не зміниться. Маржа між курсом покупки і продажу в особливо просунутих банках може досягати всі 30%. І це не межа. Наприклад, в "Кредитпромбанку" курс покупки 194,6 грн. за грам, а продажу - 300 грн. за грам (100 гр.). Тобто маржа досягає 54%. Аналогічна ситуація в "Укрсоцбанку". Там - 45,3%.
Очевидно, що якщо метал не підскочить в ціні хоча б на ці відсотки, можеш підраховувати збитки, якщо, звичайно, тебе під загрозою смерті змусили відкрити депозит на таких драконівських умовах.
Варіант другий - вносиш гроші за курсом продажу золота, а закриваєш - за курсом Нацбанку. Як легко здогадатися, таку схему пропонують банки, у яких курс покупки вище курсу Нацбанку. Наприклад, банк купує стограмовий злиток золота за 225 грн. за грам, тоді як курс Нацбанку - 220 грн. Нескладно підрахувати, на чию користь підуть "зайві" 500 грн.
Далеко не у всіх банках маржа між курсами покупки й продажу золота досягає 30%. Ще залишилися варіанти, коли різниця становить 6-10%. Наприклад, у "Сбербанку" Росії і VAB банку. І якщо відкривати золотий депозит у цих фінансових установах, то непогано було б заручитися гарантією незмінності маржі. Якщо вона, звичайно, існує. Інакше ситуація на день відкриття депозиту може бути однією, а на день закриття - іншою. І коли наступить час підраховувати прибуток, може виявитися, що курс покупки золота зненацька впав, залишивши про колишні значення лише світлі спогади.
Прикро, що тобі прийдеться забирати гроші на умовах, продиктованих банком. От якби на руках були злитки, тоді можна було б вибирати між фінансовими установами підходящі умови. У випадку ж депозиту - без варіантів.
Є ще кілька неприємних дріб'язків, але особливого значення вони вже не мають.
Металевий рахунок
Найлегший шлях швидко заробити на зростанні вартості золота - відкрити поточний металевий рахунок. Його перевага в тому, що як вносити, так і забирати гроші можна в будь-який час, і головне - за курсом золота НБУ. Тобто тут немає втрат на маржі, і ціноутворення на метал не залежить від бажань конкретного банку.
Дивно, що настільки зручну послугу для клієнтів і взагалі бажаючих поспекулювати на золоті пропонує лише один банк - VAB банк. Інші воліють перераховувати золото в час відкриття й закриття рахунку за комерційним курсом, що веде до втрат на маржі й нейтралізує всі принадності вкладення в метал.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас