Тимошенко бере під контроль гроші міністерств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко бере під контроль гроші міністерств

Казна та Політика
721
Як стало відомо "Делу", на засіданні Кабміну між прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і міністром оборони Юрієм Єхануровим відбувся конфлікт. Прем'єр звинуватила опального міністра в тому, що він саботує переведення рахунків підвідомчих міністерству підприємств, що надають платні послуги, у Держказначейство.
За даними голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, яка є членом комісії з інвентаризації держпідприємств, зараз на балансі Міноборони перебуває 163 такі підприємства. Під час проходження комісії, за словами Кужель, вони просто відмовилися надати необхідну документацію.
Як відзначив міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко, не поспішають із переведенням рахунків у Держказначейство також у Міністерстві культури та туризму, Мінюсті і МВС. За два місяці вони не відкрили жодного рахунку. "Заступник міністра внутрішніх справ на засіданні заявив, що вони не надають ніяких платних послуг. Тоді кому ми платимо за довідку про несудимість, за закордонний паспорт?", - дивується Кужель.
За її словами, під час інвентаризації підвідомчих підприємств комісія виявила низку порушень. Так, на балансі Мінтрансу перебуває Центр сертифікації. "За рік воно бере 470 тисяч із кожного підприємства, а в бюджет надходить тільки 500 гривень", - стверджує Кужель.
За словами Петра Крупка, одне з відомств використовувало підконтрольне йому ДП для купівлі автомобілів. "Зараз перевіряються факти, коли одне з міністерств змушувало підлеглі підприємства купувати автомобілі, а потім передавати їх міністерству", - повідомив Крупко, відмовившись назвати саме міністерство. За його інформацією, таким чином, було придбано 10 джипів.
На вирішення питання переведення рахунків у Держказначейство міністрам, що проштрафилися, Тимошенко відвела термін до наступного засідання Кабміну. "Якщо ні, прем'єр сказала, що готова внести відповідну пропозицію про їх звільнення", - додав Крупко.
Як повідомляло "Дело", у середині квітня Кабмін прийняв рішення провести інвентаризацію всіх 1500 держпідприємств. Після чого банківські рахунки компаній, що надають платні послуги, повинні бути переведені в Держказначейство. Таким чином, держава планувала посилити над ними контроль. Для проведення інвентаризації держпідприємств була створена спеціальна комісія, яка повинна була розглянути документальну звітність кожної з 1500 держкомпаній. При цьому рахунки компаній, що займаються адміністративною діяльністю, у Держказначейство не переводяться.
"Делу" стали відомі деталі, які стали приводом для такого рішення. Виявляється, рішення взяти під контроль усі грошові потоки міністерств прийняла особисто Юлія Тимошенко, після того як вивчила кошторис будівництва НСК "Олімпійський". Згідно з ним, 1% від кошторисної вартості проекту переходив на рахунок державного підприємства "Українська державна інвестиційна експертиза" ("Укрінвестекспертиза"), що візувала кошторис. Цей факт (і, очевидно, сама сума) обурив прем'єра. Нагадаємо, згідно із планом, затвердженим урядом, загальна кошторисна вартість реконструкції НСК "Олімпійський" становить 2,1 мільярда гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас