Fitch: Латвії і МВФ критично важливо досягти згоди вже в найближчі дні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Латвії і МВФ критично важливо досягти згоди вже в найближчі дні

Казна та Політика
307
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що для збереження прив'язки лата до євро необхідно якнайшвидше досягнення угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про новий розмір бюджетного дефіциту з метою виділення Ризі чергового траншу кредитних коштів.
Тривога ринків та інвесторів відносно можливої девальвації лата, яка може різко погіршити фінансове становище банків і компаній країни, що мають великі зовнішні борги, продовжує наростати всі останні дні, незважаючи на заспокійливі заяви влади.
У середу Латвія не змогла продати держоблігації, номіновані в латах, що показало ступінь недовіри ринку до латвійської валюти. Ринок, згідно з котируваннями форвардів, прогнозує зараз 53-процентне зниження курсу лата протягом року, повідомляє агентство Bloomberg.
Різке загострення проблем у Латвії може ініціювати ланцюгову реакцію, викликавши погіршення ситуації на європейському ринку в цілому, створивши загрозу девальвації в сусідніх Литві та Естонії і збільшивши кредитні втрати шведських банків.
МВФ, місія якого завершує в п'ятницю роботу в Ризі, аналізує поправки до бюджету і може дати згоду на збільшення дефіциту бюджету країни до 7% ВВП із колишнього орієнтира 5%. Фактично ж розрив у доходах і видатках перебуває близько 9% і може досягти навіть 12% за відсутності болючих заходів щодо зниження видаткових статей.
"На жаль, економічний спад у Латвії виявився більш важким, ніж очікувалося, створивши труднощі для людей і піднявши дефіцит до більш високих, ніж очікувалося, рівнів", - заявив у четвер єврокомісар з питань економіки та монетарних справ Хоакім Алмунія.
Затримка з виділенням зовнішніх кредитів виникла через зміну уряду Латвії, а також дискусій відносно розміру бюджетного дефіциту, структурних реформ і зниження зарплат у бюджетному секторі. За оцінками МВФ, економіка Латвії цього року може скоротитися на 18% через відтік капіталу із країни, зниження експортного і внутрішнього попиту.
Збереження прив'язки лата до євро уряд і Центральний банк вважають наріжним каменем економічної програми Латвії.
"Таке рішення (девальвація) для народного господарства і рівня життя населення набагато негативніше, ніж підготовлені і ще заплановані скорочення бюджету", - сказав у четвер прем'єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс, підкресливши незмінність політики уряду в цій сфері.
Банк Латвії, спростовуючи чутки про можливу девальвацію лата, у четвер заявив, що стабільність лата буде збережена аж до його заміни на євро.
Жан-Клод Тріше, голова Європейського центрального банку, заявив, що очікує збереження прив'язки лата: "Я впевнений повністю, що уряд Латвії прийме всі потрібні рішення усередині країни без якихось змін валютної політики".
Міжнародні кредитори домовилися надати Латвії 7,5 млрд євро, наполягаючи на необхідності розрахованих на довгострокову перспективу реформ.
ЄБРР у середині квітня прогнозував зниження ВВП Латвії в 2009 році на 12%, Єврокомісія на початку травня - падіння на 13,1%. У середині травня Банк Латвії погіршив прогноз падіння ВВП країни в 2009 році з 12% до 16%, а Мінфін Латвії наприкінці травня погіршив прогноз падіння економіки з 13% до 18%.
Курс лата "прив'язаний" до євро в співвідношенні 0,7028 лата за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас