СБУ сумнівається у Партнері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ сумнівається у Партнері

Кримінал
1770
Учора в Секретаріаті президента зібралися представники приблизно 30 комерційних банків. Багато з них уже були там на початку року, коли Віктор Ющенко вирішив особисто віднімати банки, які своїми операціями на міжбанку приводили до штучного завищення курсу гривні.
Президент знову провів публічне пороття валютних спекулянтів, а також тих, хто за ними не встежив. Під роздачу потрапили митники, правоохоронці і фінансисти. Відкриваючи засідання, президент повідомив, що, за оцінками Світового банку, тіньовий сектор в Україні перевищує 50% економіки.
"У цьому залі зібралися найгірші банкіри України, які є кишенею тіньового сектору", - зафіксував думку Ющенко.
Не можна сказати, що банкіри сильно злякалися. На відміну від початку року, вони розуміли, що президент, скоріше, зображував строгість. "Цього разу нас запросили, скоріше, для профілактики - пояснити, що все під контролем. Планувалося антикорупційне засідання, і потрібно було когось зібрати. Вирішили другий раз скликати тих же. Обдзвонював і збирав Національний банк, але за яким принципом, не зовсім зрозуміло. Деякі не прийшли взагалі, зате прийшли декілька нових", - розповів один з учасників зустрічі.
"Якби ці банки дійсно підозрювалися в корупції і проти них була заведена кримінальна справа, їх би не запросили до президента", - висловився інший фінансист.
Проте, пролунали назви декількох структур. "Надра Банк", "Трансбанк" та інші - це ті люди, які ходять до нас на допити у зв'язку з тим, що вони намагалися реалізувати схеми виведення вкладів населення за кордон", - розповів голова СБУ Валентин Наливайченко.
Нам не вдалося одержати офіційних коментарів від тимчасових адміністраторів обох банків. Втім, джерело в апараті "Надра Банку" допустило, що "мова йде про рефінансування Нацбанку".
Окрема увага торкнулася невеликого банку (№100 у класифікації НБУ, активи 801 млн. грн. на 1 квітня). Він відомий тим, що по всьому Києві висять його банери із залученням зірок шоу-бізнесу, які довіряють йому свої гроші.
"Злочинне угруповання, яке створило незаконний механізм переведення безготівкових коштів у готівку і виведення їх за кордон з використанням розрахункових рахунків, відкривало рахунки комерційних структур у Партнер-Банку, - повідомив Ющенко.
Пізніше на сайті президента з'явилося офіційне повідомлення за підсумками засідання. У ньому говорилося, що СБУ і Генпрокуратура наприкінці травня викрили конвертаційний центр, який сприяв виведенню за кордон валютних коштів і фінансуванню контрабанди.
"Банки, які брали участь у цій афері, це - скарбники тіньової економіки. Сподіваюся, що п'ять банків, які долучилися до тієї афери, перебувають сьогодні під карним слідством, що Генпрокуратура разом із СБУ веде карне слідство за фактами, які були зроблені завдяки митниці і діям комерційних банків", - сказав президент, додавши, що державі завданий збиток на суму 1 млрд. грн.
Ющенко нагадав, що під час зустрічі 1 червня в аеропорті Бориспіль він домовився із НБУ про застосування заходів впливу до п'яти банків, які були притягнуті до організації згаданої тіньової схеми. Зокрема, передбачається, що їх позбавлять ліцензії на ті операції, які використовувалися при реалізації цих схем, а їх назви стануть відомі громадськості.
Представник одного з банків, що брав участь у засіданні, припустив, що мова йде про установи, які були названі наприкінці травня. Нагадаємо, 29 травня Наливайченко доповів про масштабну спецоперацію СБУ з виявлення конвертаційного центру, що допомагав приблизно 300 підприємствам з різних регіонів у несплаті податків, виводі валюти і наступному її ввезенні. Тоді мова йшла про участь у схемі п'яти банків з Києва та одного із Дніпропетровська. Три з них були названі: "Актабанк", "Даніель" і "Юнексбанк".
Тепер спливла ще одна назва. "Викрите злочинне угруповання, у якому був введений протиправний механізм переведення безготівкових коштів у готівку і виводу коштів за кордон з використанням розрахункових рахунків фіктивних і буферних комерційних структур, відкритих у ТОВ "Партнер-Банк". Щомісячний обсяг фінансових угод конвертаційного центру становив понад 300 млн. грн.", - говориться в заяві на сайті президента.
"ЭИ" звернулися за коментарями в Партнер-Банк. Однак там не змогли відповісти, пославшись на те, що і голова правління Олексій Савченко, і заступник голови Андрій Оністрат перебувають у відпустці.
"Я сам прочитав про це годину тому. Моя реакція була такою. Я зателефонував юристові банку і зажадав, щоб він заднім числом написав заяву про звільнення за власним бажанням. Сам я теж звільнився сьогоднішнім числом", - розповів тепер уже колишній заступник голови Партнер-Банку Андрій Оністрат. За його словами, востаннє він з'явився в банку 23 або 24 квітня, коли установа організовувала марафон. Після цього він пішов у відпустку.
"Я знаю, що в банку щось відбувалося. Але що саме, не маю ні найменшого поняття. Якісь перевірки, чорні маски. Я цікавився тим, що відбувається в голови, але він запевняв, що все нормально", - підкреслив Оністрат.
Він зізнався, що вчора спілкувався з головою правління банку Олексієм Савченком, однак відмовився переказувати суть розмови. Ще Андрій Оністрат порекомендував звернутися за коментарями в Нацбанк.
У Нацбанку офіційні коментарі одержати не вдалося. Неофіційно один із чиновників відомства допустив, що з Партнер-Банком справа серйозна. "Йому призупинили ліцензію на проведення валютних операцій, і він залучив ще три банки, через які проводив операції", - розповів він.
Втім, голова одного невеликого банку, знайомий із ситуацією навколо Партнер-Банку, припустив, що може йти мова про помилку СБУ. "Насправді не виключено, що там винен не банк, а його клієнти", - підкреслив він. За його словами, якщо мова йде дійсно про оборот 300 млн. грн., то "це дуже невеликий конвертаційний центр".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас