Дрібних злодіїв покарають по-крупному — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібних злодіїв покарають по-крупному

Казна та Політика
1750
Учора Верховна рада прийняла закон, що передбачає жорсткість покарання за крадіжки. Відтепер розкрадання майна на суму понад 60 грн буде розглядатися як карний злочин. Раніше таким злочином вважалося розкрадання на суму понад 907 грн. На думку розробників документа, запропоновані зміни повинні захистити малозабезпечені верстви населення від злочинності. Однак представники прокуратури і правозахисники вважають, що різке збільшення кількості кримінальних справ негативно позначиться на якості роботи слідчих і судів.
Учора Верховна рада внесла зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення і Кримінальний кодекс про посилення відповідальності за розкрадання чужого майна.
Відповідно до цих змін особа, що скоїла крадіжку майна, вартість якого перевищує 0,2 не оподатковуваного податком мінімуму доходів громадян (60 грн), буде притягнута до кримінальної відповідальності за ст. 185 КК.
Ця стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, громадських робіт на термін від 80 до 240 годин, виправних робіт на термін до двох років, арешту терміном до шести місяців або позбавлення волі до трьох років.
Розкрадання майна вартістю менше 60 грн будуть кваліфікуватися як дрібні і каратися відповідно до вимог ст. 51 Кодексу про адміністративні правопорушення (штраф від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправні роботи терміном до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку або адміністративний арешт на термін від п'яти до десяти діб). До внесення цих змін розкрадання вважалося дрібним, якщо вартість украденого не перевищувала 907 грн.
На думку автора законопроекту - члена парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Малишева (Партія регіонів), новий закон "урятує мільйони людей від злочинного елементу". За його словами, тільки торік органи внутрішніх справ були змушені відмовити в заведенні 400 тис. кримінальних справ через те, що сума украденого була недостатньою. "З урахуванням латентної злочинності число таких розкрадань може досягати мільйона на рік. Зокрема, обікрадена безліч селянських подвір'їв, звідки вкрали свиню або винесли домашню птицю", - сказав Малишев, підкресливши, що закон має і профілактичний ефект. "Тепер багато зловмисників, довідавшись про кримінальну відповідальність, відмовляться від злодійства, а в міліції будуть розв'язані руки", - вважає народний депутат.
З ним згодний і заступник начальника управління зв'язків із громадськістю МВС Володимир Мулько. "Раніше в міліції не було важелів впливу для приборкання такого роду злочинності. І особа, що вкрала мобільний телефон або гаманець, уникала карної відповідальності", - заявив Мулько. На його думку, адміністративна відповідальність була недостатньою.
Тим часом прокурор Києва Євген Блажівський вважає, що прийняття даного закону і, як наслідок, різке збільшення кількості кримінальних справ ускладнить роботу правоохоронних органів. "Це може негативно позначитися на розкритті більш серйозних злочинів, адже слідчих більше не стане. Те ж саме стосується і судів, і прокуратури", - відзначив Блажівський.
З ним згодний і голова правління громадської організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" Едуард Багіров. Він прогнозує, що протягом першого року після прийняття закону число затриманих, арештованих і позбавлених волі "зросте на 60-70 тис. осіб". "Необхідність ведення більшої кількості кримінальних справ, безумовно, відіб'ється на якості роботи слідчих і суддів", - вважає Багіров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас