Пиво без горілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пиво без горілки

Казна та Політика
1635
Учора парламент прийняв несподіване рішення, яке полегшило життя виноробам і ще більше погіршило ситуацію в пивоварній галузі. Парламентарії відмовилися піднімати розмір акцизного збору на вина, збільшивши акциз на пиво майже у два рази - до 0,6 грн/л. Пивоварні компанії, які здебільшого завершили минулий рік зі збитком, заявляють, що будуть змушені підвищити ціни на свою продукцію - мінімальна вартість пляшки пива може досягти 6 грн.
Учора Верховна рада прийняла відразу в першому, другому читанні й у цілому закон №4503 про внесення змін у державний бюджет. У ньому неочікувано для учасників ринку акциз на пиво був підвищений не до 0,54 грн/л, а відразу до 0,6 грн/л. При цьому акциз на вина залишився незмінним. За прийняття закону проголосував 331 депутат.
За словами голови асоціації "Укрпиво" Галини Коренькової, очікувалося, що питання про підвищення акцизу буде розглянуто не раніше 16 червня. У цей день планувалося включити до порядку денного відразу кілька законопроектів народних депутатів, які пропонували підвищити розміри зборів. Однак учора до порядку денного був включений урядовий законопроект. Спочатку в ньому передбачалося підвищення з 1 липня акцизу на пиво з 0,34 грн/л до 0,54 грн/л, на виноградні вина - з 1 серпня з 0,01 грн до 0,25 грн/л, на кріплені вина з вмістом алкоголю - з 0,5 грн/л до 1,4 грн/л.
Проти підвищення акцизу на вино виступив народний депутат Микола Круглов (ПР): "Ми заганяємо в кут вітчизняних виноробів, прирівнюємо акциз на вино до горілки. Щоб розлити горілку, потрібно два тижні, а виростити виноградну лозу - п'ять років", - заявив він. Його підтримав і заступник міністра фінансів Денис Фудашкін, заявивши, що міністерство згодне вилучити пункт про підвищення акцизів на вино. У результаті парламентарії підтримали пропозицію скасувати підвищення акцизу на вина, а відсутні кошти було вирішено одержати за рахунок більш радикального підвищення збору на пиво.
Деякі депутати спробували виступити проти цього рішення. Так Ярослав Джоджик (НУНС) заявив, що пивна галузь через вимивання обігових коштів, спровоковане девальвацією гривні, стала збитковою. В 2008 році, за його словами, у країні припинили роботу сім пивзаводів. Відзначимо, що за підсумками минулого року дві компанії із четвірки найбільших виробників задекларували збиток: "'Славутич' Carlsberg Group" - 293 млн грн, "Сармат" - 490,54 млн грн. Про збитки говорять і в компанії "Оболонь", хоча не повідомляють їхній розмір. У компанії "Санінбєв Україна" фінансові результати не повідомляють. Втім, аргументи на підтримку пивної галузі широкої підтримки вчора не одержали.
Тепер ситуація ще більше погіршилася. За словами гендиректора "Сармата" Ігоря Тихонова, з урахуванням інфляції 16% і підвищення акцизів до кінця року ціни на пиво в країні можуть підвищитися в середньому на 20-25%: "Якби акцизи залишилися на колишньому рівні, з урахуванням споживчої інфляції підвищення було б не більше ніж на 13%". "Якщо зараз дешевше 4,5 грн за пляшку 0,5 л пиво купити складно, то після набрання чинності новими акцизами 'мінімальна ціна' може вирости і до 6 грн", - впевнена Коренькова.
Підвищення акцизу на пиво раніше пропонувалося учасниками горілчаного ринку як альтернатива різкому підвищенню збору на горілку. Нагадаємо, що у квітні президент Віктор Ющенко підписав закон, згідно з яким з 1 липня акциз на горілку підвищувався на 58% - до 34 грн за літр 100% етилового спирту. За словами почесного президента корпорації "Олімп" Павла Климця, який раніше навіть зареєстрував законопроект про підвищення акцизу на пиво з 1 липня до 0,81 грн/л, а з 2010 року - до 1,01 грн/л, тепер виробники горілки будуть намагатися добитися відстрочки для вступу підписаного президентом закону. "Ми підготували законопроект про відстрочку підвищення на півроку, найближчим часом зареєструємо його в Раді", - пообіцяв Климець. "Акциз на пиво не піднімався вже протягом трьох років, а на горілку підвищується практично щороку", - заявляв раніше він.
Втім, народний депутат (БЮТ) Сергій Терьохін, голова комітету Верховної ради з питань митної та податкової політики, вважає, що шанси горілчаників мінімальні. "Це неможливо, ставки будуть збережені. Із прийняттям законопроекту про підвищення акцизу на пиво історія з підвищенням акцизів завершилася, принаймні до кінця року", - впевнений він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас