Землистий колір закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землистий колір закону

1452
З початку травня нотаріуси відмовляються реєструвати угоди із земельними ділянками. Вони пояснювали це так: нібито старі держакти стали недійсними. Однак тепер мотивують відмову тим, що не розуміють, як оформлювати такі угоди.
Причиною плутанини є Закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо документів, які засвідчують право на земельну ділянку, а також порядку розділу і об'єднання земельних ділянок", який набув чинності 1 травня 2009 року і прийнятий Верховною Радою 5 березня.
Цей документ скасовує тривалу процедуру (що займала від шести місяців до двох років) одержання держакту при проведенні угод із землею: купівлі-продажу, обміну, дарування або передачі в спадщину, відчуження. Раніше при купівлі-продажу земельної ділянки за нотаріальним договором потрібно було подати його на реєстрацію, потім замовити в землевпорядній організації держакт про право власності на землю і зареєструвати його в органах Державного земельного кадастру. І тільки після цього покупець ставав власником землі.
У новому законі прописано, що право власності на землю засвідчують договори, до яких додається держакт колишнього власника. Нотаріус ставить на документі відповідну позначку і направляє його в органи держреєстрації. При цьому кадастровий номер земельної ділянки, а також момент переходу права власності на неї будуть зазначені в тексті договору. Постанову про форму запису на акт і порядок реєстрації в органах Державного комітету із земельних ресурсів уряд прийняв 6 травня.
Вступити у володіння землею можна вже через два тижні після підписання угоди - саме такий термін передбачений у законі на розгляд акту. Таким чином, новий закон спрощує життя покупцям, особливо новачкам на ринку. "Український ринок землі - це скоріше закритий клуб, члени якого можуть за короткий час переоформити право власності на ділянку. Новий закон позбавляє їх цієї переваги", - вважає співвласник групи компаній "Трейдинг" Андрій Козин.
Проводити реєстрацію прав власності на земельні ділянки і видавати відповідні держакти як і раніше вповноважені місцеві органи Держкомзему.
Від прийняття закону виграють не тільки нотаріуси, але й покупці ділянок з побудованими на них об'єктами нерухомості, оскільки нова процедура реєстрації передбачає одержання одного правовстановлюючого документа на землю і будівлю. Крім того, відтепер один державний акт закріплює право володіння лише однією ділянкою, що дозволить у віддаленій перспективі уникнути переоформлення державного акту у випадку відчуження власником однієї з ділянок зі збереженням прав на інші.
Тепер більше не потрібно погоджувати технічну документацію з різними держорганами при об'єднанні або розподілі земельних ділянок під будівництво. Правда, спрощення стосуються винятково тих, хто купує землю без зміни її цільового призначення і меж ділянки.
Однак нововведення запрацюють тільки після того, як Кабінет Міністрів затвердить форму і порядок ведення поземельної книги. Вона є складовою частиною Державного реєстру земель.
Оператори земельного ринку одноголосно заявляють, що введення цього закону - яскравий приклад того, як гарну ідею можна занапастити формальним ставленням до роботи. У принципі прийняття документа повинне було пожвавити земельний ринок: процедура оформлення стала простішою і дешевшою, з'явився нарешті перелік необхідних для неї документів (акт і договір купівлі-продажу, обміну, дарування або передачі в спадок). Однак начальник управління законодавчого регулювання і розвитку земельних відносин Державного комітету із земельних ресурсів Алла Кальниченко вважає, що недосконалість механізмів реалізації закону відкриває нові можливості для махінацій.
"При підписанні угоди про відчуження земельної ділянки нотаріус робить позначку в державному акті на право власності на землю, а потім передає угоду і держакт продавцеві. Наступну позначку покупець проставляє самостійно в органі земельних ресурсів. Але в прийнятому законі не встановлений термін, протягом якого покупець повинен зробити таку позначку. Тобто в продавця може виникнути спокуса заявити про втрату держакта і одержати його дублікат, за яким ділянка може бути перепродана повторно", - пояснила Кальниченко.
Ірина Чухліб, Дар'я Кутецька
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас