Повний назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний назад

Казна та Політика
1070
Сільське господарство - поки що єдина з базових галузей економіки, де спостерігається зростання.
ГМК
Насьогодні ціни й попит на сталь стабілізувалися на низькому рівні. Сталеплавильні потужності завантажені на 50-55%. Падіння виробництва рік до року за чотири місяці становить 40%. Попит на сталь пов'язаний з довгочасними інвестиціями і може бути відкладений на кілька років або взагалі зникне, вважають аналітики ІГ "Сократ".
Особливо провальною є ситуація з виробництвом феросплавів. Великі проблеми у виробників труб і метизної продукції. Найменші обсяги випуску продукції знизили шахти, коксохіми, виробники ЗРС. Можливо, позитив у вітчизняний ГМК принесе підвищення цін на світовому ринку нафти. У цьому випадку збільшиться попит на труби. На думку аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Олександра Мартиненка, початку відновлення попиту на продукцію ГМК варто очікувати не раніше кінця 2009 року.
Хімія
У той час як західні хімвиробники нарощують виробництво і відновлюють збиток від кризи, українські хіміки підраховують збитки. Виробництво добрив скоротилося за чотири місяці 2009 року на 36% у річнім вирахуванні, а ціни впали на 55% (на зовнішніх ринках). Протягом останніх місяців ціни і виробництво добрив стабілізувалися на низькому рівні, і подальшого зниження не очікується, констатує Пітер Келлер, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". Галузь постраждала від підвищення цін на газ, який є сировиною для виробництва добрив, і це негативно позначається на рентабельності виробництва. Таким чином, хімічна галузь досягла свого дна. Якщо дефляційна стадія світової кризи протриває ще кілька кварталів, можливо, добрива подешевшають, конкуренти українських компаній збережуть рентабельність, а вітчизняним хімвиробникам доведеться зупинитися, говорять аналітики ІГ "Сократ".
Машинобудування
В результаті погіршення попиту на товари машинобудівного комплексу виробництво українських компаній за перші три місяці скоротилося на 54,6% стосовно першого кварталу 2008 року. Аналітики Foyil Securities очікують, що скорочення загального випуску машинобудівної продукції складе 25% в 2009 році стосовно минулого року. Найбільше падіння в галузі відзначають в автомобілебудуванні - 89% (автомобілі) і 93% (автобуси) порівняно з минулим роком.
У секторі гірничо-шахтного обладнання у зв'язку з різким скороченням інвестиційних планів щодо відновлення основних коштів усі компанії значно знизили виробництво або призупинили свою діяльність у зв'язку з її збитковістю, відзначив керівник аналітичного департаменту ІГ "Сократ" Костянтин Степанов. Найменш болісно переживає сектор важкого енергетичного машинобудування та авіаційної техніки. Поки ситуація в банківському секторі не покращиться, навряд чи варто очікувати відновлення в машинобудуванні, говорить Олександр Мартиненко, аналітик ІК "Трійка Діалог Україна".
Будівництво
Нерухомість і будівництво входять до переліку галузей, які найбільше постраждали від банківської кризи. Ринок нерухомості перебуває поблизу дна, відзначає Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". "Вільне падіння" цін уже припинилося. Ринок чекає певного каталізатора, який додасть ліквідності й підштовхне його до зростання. Таким каталізатором могли б стати, наприклад, президентські вибори або відчутне покращення в банківському секторі.
Ритейл
2009 рік обіцяє бути непростим для ринку ритейла. Темпи падіння реального роздрібного товарообігу збільшилися у квітні до 20% у річному вирахуванні. Поки не стабілізується фінансовий сектор у світі й країні, про позитивні тенденції в торговельному роздробі говорити не варто. У таких умовах мережі будуть продовжувати дотримуватися стратегії виживання. Так чи інакше, подальше зниження доходів населення і погіршення фінансового стану бізнес-структур у найближчій перспективі буде негативно позначатися на українському ритейлі.
АПК
Найбільш складний момент у секторі, який припав на кінець четвертого кварталу 2008 року і перший квартал 2009 року, уже позаду. Проте ціни на новий урожай зерна і сам урожай поточного року поки залишаються невизначеними. На думку аналітиків ІГ "Сократ", цього року відбувається інерційне зростання (за підсумками чотирьох місяців 2009 року АПК виріс на 2,1%). У той же час АПК порівняно з іншими секторами найменш постраждав від кризи, тим паче що уряд намагається за допомогою різних важелів надавати підтримку селу. Ситуація в галузі буде багато в чому залежати від стану банківської системи України і можливості залучати кредитні ресурси, необхідність у яких як і раніше залишається актуальною. Аналітики очікують зростання світових, а за ними й внутрішніх цін на сільгоспкультури і, отже, якнайшвидшого виходу із кризи.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас