Нацбанк Молдавії в 2009р виділить банкам 89 млн дол. на кредитування економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Молдавії в 2009р виділить банкам 89 млн дол. на кредитування економіки

Казна та Політика
149
Національний банк Молдавії в 2009 році планує надати дев'яти найбільшим комбанкам республіки кредити на загальну суму 1 млрд лей ($89 млн) з метою підтримки реального сектору економіки в умовах світової кризи, заявив перший віце-прем'єр, міністр економіки і торгівлі Ігор Додон журналістам.
На першому етапі на ці цілі планується направити 400-500 млн лей ($36-45 млн). У рамках цього етапу відповідні договори з банками вже підписані.
При цьому всі 16 банків республіки, за словами І.Додона, можуть розраховувати на кредити Національного банку, які вони зможуть направити на кредитування економіки.
Крім того, Нацбанк може знизити базову процентну ставку, у результаті чого кредитні ресурси для економічних агентів стануть більш дешевими.
У цей час законодавство забороняє Національному банку кредитувати комбанки більш ніж на 12 місяців.
"Я думаю, що за сприятливих умов відповідні зміни в законодавство будуть внесені, і цими ресурсами можна буде користуватися два-три роки", - відзначив він.
У цілому світова фінансово-економічна криза торкнулася економіки Молдавії, констатував перший віце-прем'єр. У першому кварталі 2009 року обсяги експорту та імпорту скоротилися на 24-25% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року.
"Але вже у квітні і травні ситуація помітно стала виправлятися, суттєво збільшилися показники промислового виробництва, експорту і надходження валюти від громадян Молдавії, що працюють за кордоном", - відзначив він.
"У травні в банківській системі вперше за шість місяців суттєво впав попит на валюту, що дозволило Національному банку збільшити валютні резерви на $100 млн", - сказав І.Додон.
Офіційний курс на 2 червня - 11,207 леї/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас