НБУ: Прогноз падіння ВВП України в 2009р на 8% є оптимістичним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Прогноз падіння ВВП України в 2009р на 8% є оптимістичним

Казна та Політика
743
Прогноз зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2009 році на 8%, що міститься в погодженому з Міжнародним валютним фондом (МВФ) меморандумі економічної політики, є оптимістичним, вважає виконавчий директор з економічних питань Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило.
"8% - це оптимістична, а можливо - надоптимістична оцінка", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.
Шумило пояснив, що для виходу на цей показник українська економіка повинна продемонструвати значно кращі показники в другому, третьому і четвертому кварталах, ніж в першому кварталі цього року.
"Тому що коли ми дивимося на індекс розвитку базових галузей, то реалістичною є оцінка (падіння ВВП - ІФ) по першому кварталу 20-22%", - сказав представник НБУ.
Він не назвав власний прогноз зниження ВВП цього року або прогноз Нацбанку, але відзначив, що найбільш песимістичною оцінкою, яку висловлюють сьогодні експерти, - є 15%.
Як повідомлялося з посиланням на джерело в Державному комітеті статистики, відомство оприлюднить перші дані про динаміку ВВП України в 2009 році наприкінці червня - на 90 день від звітного періоду, яким є перший квартал.
У лютому цього року уряд відмовився від оперативного розрахунку динаміки ВВП за підсумками місяця, зберігши щоквартальну статистику цього показника. Секретаріат президента покритикував таке рішення Кабінету міністрів.
В 2008 році, згідно з даними Держкомстату, зростання реального ВВП сповільнилося до 2,1% з 7,9% роком раніше, при цьому в четвертому кварталі було зафіксовано спад на 8%, тоді як у перші три квартали зростання становило 6,2-6,4%.
Цього року уряд очікує уповільнення зростання української економіки до 0,4%, тоді як експерти прогнозують спад орієнтовно на 8-10%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас