Банк Англії повинен контролювати фінансову стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії повинен контролювати фінансову стабільність

Казна та Політика
220
Контроль і нагляд за фінансовою стабільністю Великобританії слід повернути Банку Англії, стверджує комітет з економічних питань Палати лордів британського парламенту.
Передача повноважень від Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії (Financial Services Authority, FSA) назад ЦБ повинна, на думку законодавців, зміцнити хитку систему державного контролю у фінансовому секторі, пише газета Financial Times.
Уряду також слід розглянути питання про передачу повсякденного контролю над діяльністю банків та інших регульованих компаній центральному банку, говориться в документі, підготовленому парламентським комітетом.
Комітет рекомендує виконавчій владі переглянути поділ повноважень між центральним банком, FSA і міністерством фінансів, щоб чітко визначити, яке відомство за що відповідає під час кризи.
Уряд ще рік тому запропонував підсилити роль Банку Англії в регулюванні фінсектора, але тоді ця ідея не набула потрібної підтримки. Проте, у грудні минулого року комітет з економічних питань Палати лордів приступив до вивчення цього питання.
За словами членів комітету, непрозоре регулювання стало одним із серйозних факторів фінансової кризи у Великобританії і слід зробити все можливе, щоб це не повторилося. FSA була занадто зайнята захистом споживачів, щоб виважено оцінити глобальні ризики фінансової системи, і не змогла вчасно їх розпізнати і запобігти, відзначається в документі парламентського комітету.
Міністерство фінансів пообіцяло розглянути пропозиції і підготувати відповідь на них протягом літа.
Наглядові функції були відібрані в ЦБ в 1997 році, коли лейбористський уряд, що прийшов до влади, визнав необхідним зробити FSA "єдиним регулятором фінансового сектору", відзначає FT. Одним з основних завдань FSA тоді бачилося збереження довіри до фінансової системи і стабільності фінсектора.
Різка критика бездіяльності FSA напередодні кризи і можливий перегляд розподілу повноважень з контролю та нагляду над фінансовою системою усталять положення Консервативної партії Великобританії, що перебуває на даний момент в опозиції, стверджують політологи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас