Як зміняться ціни в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться ціни в червні

Казна та Політика
2895
За час фінансової кризи українці звикли стежити за курсом долара і станом вітчизняної банківської системи. Але ціни на основне - продукти харчування, одяг і побутову техніку - ще більш важливі для наших співвітчизників. Експерти розповіли, що буде з вартістю цих товарів у червні.
Хліб
Ціни на хліб є одним з індикаторів загальної цінової стабільності в країні. Варто йому подорожчати - і відразу ж злітають ціни на все: від проїзду в громадському транспорті до квитків у кінотеатри. За останній весняний місяць ціни на хлібобулочні вироби не змінилися. За прогнозами Олександра Васильченка, гендиректори об'єднання виробників хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром", у червні вартість хліба залишиться на цьому ж рівні. На думку фахівця, стабільність пояснюється тим, що ціни на борошно, зерно і енергоносії не змінилися.
Цукор
Ціни на цукор піднялися в травні в середньому на 30-50 коп., а на деякі марки - на всі 70 коп. І зараз кіло цукру коштуватиме 4,7-6,2 грн., залежно від виробника. Таке зростання цін, за словами Миколи Верницького, директора консалтингової компанії "ПроАгро", пов'язане зі світовою тенденцією подорожчання "солодкого піску", і з тим, що заводи почали потроху скорочувати реалізацію цукру в надії на підвищення попиту, яке вже незабаром: на початку червня народ почне варити варення з полуниці, а далі піде смородина і вишня - і так до вересня. Так що, закономірно, що в червні зростання цін на цукор продовжиться, адже з кожним днем попит на нього буде тільки зростати. На думку Миколи Верницького, він складе 10%. А це означає, що червнева красна ціна цукру буде 5,17-6,82 грн./кг, тому є сенс запасатися цукром зараз, щоб солодкі заготовки не вдарили по сімейному бюджету.
Соняшникова олія
У травні соняшникова олія подорожчала на 30-60 коп., до 10-10,5 грн., залежно від виробника. Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро", говорить, що подорожчання було викликано продажем за кордон великої кількості насіння соняшника. "У червні "рідке золото" може піднятися в ціні ще на 5%. На підвищення вартості зіграє не тільки вивезення насіння, але й експорт соняшникової олії за кордон, через який на українському ринку суттєво зменшується пропозиція", - уточнив експерт.
З таким прогнозом не згодні представники асоціації "Укроліяпром". Вони говорять про те, що ціни на соняшникову олію в червні повинні бути стабільними, тому що внутрішній ринок, незважаючи на активні продажі за кордон, однаково залишається перенасиченим.
Отже, за оптимістичними прогнозами, "соняшникова олія" буде продаватися по 10-10,5 грн./л, за песимістичними - по 10,5-11 грн./літр.
Яйця
У травні, як і прогнозували експерти, вартість яєць продовжила знижуватися: середня базарна ціна гарних яєць досягла 5 грн./дес., тоді як на початку місяця вони коштували 6,5 грн./дес. Дрібні можна знайти і по 3 грн./дес. У супермаркетах середня ціна трохи вища від базарної - 6-6,5 грн./дес. (на початку місяця - 8 грн.). Щоправда, у деяких магазинах "по акції" можна купити яйця і по 3,5 грн. За словами Олександра Бакуменка, голови ради директорів Союзу птахівників України, у червні ціни залишаться на рівні травневих". Незважаючи на те, що в травні виросло виробництво, а попит улітку падає, ціни знижуватися не будуть, інакше виробники почнуть працювати собі в збиток", - пояснює експерт. Так що в червні продовжимо купувати яйця по 4-5 грн./дес. на базарі і 3,5-6,5 грн./дес. у магазині.
М'ясо
Ближче до кінця травня ціни на свинину і яловичину знизилися в середньому на 5 грн. Якщо протягом місяця за кіло яловичини (задня частина) просили в середньому 60 грн./кг, а свинини (задня частина) 55 грн./кг, то в останні числа місяця можна було купити яловичину по 55 грн./кг, а свинину - по 50 грн./кг. Як пояснив Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату, зниження цін на свинину відбулося, по-перше, через стабілізацію курсу долара, який впливає на підсумкову вартість імпортного м'яса, слідом за яким подешевшало і вітчизняне. Те, що знизилися ціни на яловичину, експерт пояснює так: "Після стрибка цін на Великдень ринок стабілізувався, ціни повернулися спершу на довеликодний рівень, а потім ще трохи опустилися, тому що, незважаючи на сезон шашликів, м'ясо почали купувати менше - більше овочів".
Що стосується прогнозу на наступний місяць, то експерт припускає подальше зниження цін на свинину - на 7-8%. "Це буде відбуватися на тлі падіння світових цін на свинину. У тій таки Польщі, звідки до нас її везуть, ціни вже знизилися. Крім того, свою роль зіграє і подальше здешевлення долара", - роз'яснює Андрій Порох. Виходячи із цього прогнозу, свинину (задня частина) ми будемо купувати в середньому по 46 грн./кг.
А от яловичина, на думку експерта, повинна залишитися в тих таки цінових межах: попит - колишній, пропозиція не збільшується, а зниження курсу долара не впливає на її вартість, оскільки в основному на наших прилавках продається м'ясо вітчизняного виробництва.
Що стосується курятини, то вона в травні подорожчала на 1-1,5 грн. Як пояснив Андрій Порох, причина - у закритті низки підприємств на реконструкцію, що призвело до зменшення пропозиції на ринку. "Крім того, це найдешевший вид м'яса, який залишається найзатребуванішим, от виробники і піднімають ціни", - додає експерт. Зараз за філе просять на ринку 31-33 грн./кг, у магазині - 32-34 грн./кг, за тушку на базарі - 17-18 грн./кг, у магазині - 18-19 грн./кг. За словами Андрія Пороха, у червні ціна на курятину не повинна змінитися: об'єктивних причин для цього немає.
Молоко
Травень приніс невелике зниження цін на деякі види молочної продукції в супермаркетах. Залежно від виробника, вартість молочного опустилася на 10-50 коп., як і прогнозували експерти. Єдине, що не дешевшало, а в деяких магазинах навіть дорожчало, - це вершкове масло. "Зараз ціна на нього залишається стабільною, а в червні може навіть знизитися", - говорить Інна Ільєнко, експерт аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". Що ж стосується ринків, то ціна на домашнє молоко в цілому залишилася незмінною - 5-6 грн./л, а от сир трохи подешевшав - з 25-28 грн./кг ціна опустилася до 24-27 грн./кг.
За словами Інни Ільєнко наступний місяць принесе нам зниження цін на всі молочні продукти в середньому на 10%. "Це пов'язано в першу чергу зі збільшенням кількості молока на ринку", - уточнює експерт. Згідно із цим прогнозом, ціна на базарне молоко в червні може скласти 4,5-5,5 грн./л, на магазинне - 4,4-4,9 грн./л, на базарний сир - 21,6-25,2 грн./кг, на магазинний - 22-23 грн./кг. Масло ж може подешевшати з 40 грн./кг до 36 грн./кг.
Овочі і фрукти
У травні ряди вітчизняних вітамінів поповнилися: до молодої капусти і редиски приєдналися картопля, морква і буряк. В основному - з Херсонської області. За картоплю просять у середньому 15 грн./кг, за моркву - 13-15 грн./кг, за буряк - 8-10 грн./кг. За словами Наталі Колесникової, директора ЗАТ "Українська фруктово-овочева компанія", на всю цю групу товарів протягом місяця ціна буде суттєво падати - до 40-60%. Таким чином, ближче до кінця червня ми зможемо купувати молоду картоплю за ціною 6-9 грн./кг, моркву - по 6-8 грн./кг, буряк - по 4-5 грн./кг. Молода капуста зараз уже продається за ціною 5-7 грн./кг, а до кінця місяця повинна подешевшати до 2 грн./кг. Редиска із середини червня знизиться в ціні до 2,4-3,6 грн./кг - у цих числах почнеться масовий приплив на ринок городньої редиски.
На овочі торішнього врожаю ціни повинні залишитися на рівні травневих: 2,5 грн./кг - за капусту, 3,5 грн./кг - за картоплю, 3,5-4 грн./кг - за моркву, 1,5-2 грн./кг - за буряк. Їх меншає, але якість не дозволяє піднімати ціну.
До кінця червня тепличних помідорів побільшає, і вони з 10-15 грн/кг подешевшають до 6-7,5 грн./кг. Те ж саме з тепличними огірками: з 7-10 грн./кг вони впадуть у ціні до 3,6-5 грн./кг. А в другій половині місяця з'являться і ґрунтові огірки, вартість яких, за прогнозами експерта, дорівнюватиме 6-7,5 грн./кг. З "новинок" на овочевому ринку з'явилися українські молоді кабачки (8-10 грн./кг) і цвітна капуста (8-10 грн./кг). Протягом місяця їх кількість буде зростати, а ціна - падати, і до кінця червня складе 3,5-5 грн./кг.
Уже щосили продають кримську полуницю: дуже дрібну ягоду можна знайти по 20 грн./кг, середню - по 30 грн./кг, велику - по 40 грн./кг. Масовий продаж полуниці почнеться в другий тиждень червня. За словами експерта, середня ціна ягоди повинна бути 20 грн./кг. Цього тижня в продажу з'явилася черешня. Правда, дуже дрібна і по 30 грн./кг. - перші ягоди везуть поки що з Молдови і Одеської області. Повноцінний сезон черешні почнеться в 10-х числах. За словами експерта, вона буде продаватися по 18-24 грн/кг.
Вишню із Сербії та Греції варто чекати ближче до кінця місяця, і коштувати вона буде не менше 24 грн./кг. Українська вишня, за словами Наталі Колесникової, може з'явитися на ринку тільки в останні дні червня.
Побутова техніка
Не особливо змінилася в травні, порівняно із квітнем, ситуація на ринку побутової техніки. Торговельні мережі як і раніше проводять акції, прагнучи продати товар старих партій, новий же завозять у набагато менших обсягах, ніж раніше. Фінансовий експерт Олександр Жолудь припускає невелике, на 4-5% зниження цін на дрібну побутову техніку, зокрема на мобільні телефони. За словами експерта, зниження цін пояснюється тим, що такий товар завозиться частіше, тому є можливість робити додаткові знижки, а от велика техніка, яка була завезена ще за старим курсом долара, буде поки в колишній ціні.
Фінансовий аналітик Ерік Найман припускає навіть зростання цін на різні групи товарів, у межах 5-10%, пояснюючи це тим, що зниження курсу основних валют поки ще невелике, і імпортери не будуть на цьому етапі його враховувати, а от збільшення податкового тиску (імпортерів змушують платити майбутні податки на прибуток, не повертають переплату за податками) змусить їх дещо підвищувати вартість товарів. Протилежна думка у Віталія Шафрана, члена Українського товариства фінансових аналітиків. Він вважає, що червень - місяць традиційної стабілізації курсу і зниження цін за різними групами товарів, зокрема й імпортних. Таким чином, експерт припускає зниження цін на техніку до 10%.
"Якщо курс залишиться стабільним, то ціни можуть і знизитися", - підтверджує Максим Степкін, провідний спеціаліст-аналітик компанії "Фокстрот. Техніка для дому". "Що стосується такої групи товарів, як холодильники, на які було залишено 13%-е мито, то в травні ціни піднялися нерівномірно, адже тут багато чого залежить від постачальників. Так, холодильники російського виробництва не подорожчали, а по інших постачальників ціни виросли від 100 до 300 грн.", - розповідає Віталій Мельниченко, керівник відділу великої побутової вбудованої техніки компанії "Фокстрот".
З урахуванням передбачуваного зниження цін на 10% можна прогнозувати наступні ціни: РК-телевізори - 1550 грн., пральні машини - 1800 грн., газові плити - 1200 грн., фотоапарати - 360 грн., мікрохвильовки - 450 грн., кавоварки - 180 грн.
Одяг
У травні магазини почали проводити традиційні розпродажі весняних колекцій. Їхній обсяг був менший, ніж минулих років, адже асортименти цього разу набагато бідніші: через стрибки долара торговці зменшили товарообіг. Та й знижки не такі високі, як у колишні часи. У різних торговельних точках ціни опустилися до 20%, що відповідає квітневому прогнозу наших експертів. Наприклад, весняні жіночі туфлі, що коштували у квітні близько 400 грн., до кінця травня можна було купити вже за 300-320 грн.
Що до червня, то з урахуванням травневого зниження курсу долара і того, що в червні продовжаться розпродажі старих колекцій, Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА, прогнозує знижки 20-50% залежно від політики торговельної точки. "А нові партії товару в ціні не зміняться: занадто мало часу минуло з моменту зміни курсу, тому торговці не ризикують закладати в кінцеву вартість нижчий курс", - уточнила експерт. У цьому з нею згодний фінаналітик Ерік Найман: "Літні товари були завезені ще до зниження курсу, тому змін не передбачається". А от щодо знижки до 50% експерт не згодний: "Товару небагато, його залишать на осінь, особливих знижок не буде".
Виходячи з того, що ціни на літні колекції залишаться колишніми, будемо купувати босоніжки по 300 грн., спідниці - по 200 грн., сукні - по 300 грн., чоловічі сорочки - по 200 грн., чоловічі штани (льон) - по 250 грн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас