Криза вступила у зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза вступила у зв'язок

1039
Українські абоненти стільникового зв'язку почали заощаджувати. Однак з початком літа їм доведеться розпрощатися з безкоштовними розмовами всередині мережі й платити більше за дзвінки із закордонних курортів. Оператори з початку року вже недорахувалися частини прибутку, однак ціни на основні послуги обіцяють не підвищувати.
Гроші люблять рахунок
У важкі часи українці почали рахувати кожну копійку, витрачену на розмови з мобільного, і почали платити за стільниковий зв'язок менше. Першими скоротили витрати на мобільний зв'язок бізнесмени. Потреба в послугах операторів знизилася у зв'язку з масовими скороченнями персоналу, відмовою від відкриття нових філій, переведенням співробітників з безлімітних корпоративних пакетів на звичайні.
Прості абоненти також воліють говорити менше і відмовляються від додаткових послуг. Попит на ощадливі пропозиції навпаки підвищився.
Також наприкінці 2008 року ринок мобільного зв'язку припинив бурхливе зростання, досягши стадії насичення. Скоротилася кількість нових підключень. Загальна кількість абонентів у квітні 2009 року порівняно з березнем зменшилася на 250 тисяч - до 55, 2 мільйонів.
Перегони курсу долара позначилися і на гравцях ринку мобільного зв'язку, які за багато закупівель розраховуються валютою.
В результаті мобільні оператори за перший квартал поточного року недорахувалися близько 28% прибутків, їх виторг порівняно з аналогічним торішнім періодом скоротився до 1820,8 мільйона гривень.
Мобільний неліквід
Зіштовхнувшись зі скороченням прибутків, учасники ринку почали прискіпливіше дивитися на рентабельність своїх проектів. Першою жертвою впав дочірній бренд компанії "Київстар" - "Мобілич". Цей субоператор був створений у 2007 році й орієнтувався на аудиторію з дуже низькими доходами - пенсіонерів і студентів.
У середині квітня цього року оператор вирішив згорнути проект, тому що доход від абонентів припинив покривати видатки на обслуговування "Мобілича". Компанія припинила випуск стартових пакетів, а термін активації тих, які вже надійшли в роздріб, закінчиться в січні 2010 року.
Експерти говорять, що згортання суббренду було очікуваним кроком, спрямованим на оптимізацію витрат і підвищення якості абонентської бази. Не виключено, що слідом за "Мобіличем" можуть закритися "ощадливі" доньки інших операторів, зокрема "Екотел" МТС.
Спільна економія
Для скорочення витрат компанії, які надають послуги мобільного зв'язку, можуть діяти спільно й ділитися один з одним інфраструктурою - вежами для передавальних станцій і ресурсом комунікаційної апаратури. Приклад подібної кооперації є в Європі, де стільникові оператори Vodafone і Telefonica за рахунок об'єднання інфраструктури мають намір заощадити сотні мільйонів фунтів стерлінгів у найближчі десять років.
Під час бурхливого зростання ринку і активного збільшення абонентської бази ділитися операторам було невигідно. Тепер же ринок насичений, і постало питання про оптимізацію витрат.
В Україні теж почалася розробка правил спільного використання передавальних веж. Документ, над яким працює Національна комісія регулювання зв'язку, дозволить операторам орендувати вежі й майданчики для установки передавальної апаратури в конкурентів.
Тим гравцям ринку, які не завершили будівництво всеукраїнської мережі, таке рішення дозволить збільшити покриття, а операторам з великою кількістю веж - отримати додатковий прибуток від оренди.
Дорогий закордон
Українців, яким доводиться часто дзвонити з-за кордону додому, чекають погані новини: роумінг дорожчає. Перша хвиля підвищення тарифів на закордонні дзвінки була пов'язана з подорожчанням долара, адже вітчизняні оператори розраховуються із закордонними партнерами у твердій валюті.
Багато компаній уже на початку року підвищили вартість роумінгу і почали зараховувати хвилину спілкування з першої секунди, коли з'єднання триває кілька секунд, а оплата стягується як за повну хвилину розмови.
Зараз курс долара потроху йде донизу, однак для українців вартість роумінгу з 1 червня може знову збільшитися.
Справа в тому, що з 1 липня європейські мобільні оператори зобов'язані знизити тарифи на дзвінки, повідомлення і мобільний інтернет всередині ЄС у середньому на 60%. У відповідь європейські компанії можуть підвищити вартість послуг роумінгу для своїх закордонних партнерів із країн, що не є членами ЄС. Подібне подорожчання вже траплялося в 2007 році, коли європейські компанії змусили знизити вартість послуг мобільного зв'язку в ЄС.
"Нульових" тарифів не буде
Влітку українські оператори можуть відмовитися від "нульових" тарифів. Це плата, яку провайдери мобільного зв'язку беруть один з одного, коли абонент конкурента дзвонить на номер з їх мережі.
Нові тарифи поки не визначені, але й без конкретних цифр зрозуміло, що безкоштовним розмовам всередині мережі прийшов кінець. Зараз вартість взаємного зв'язку між операторами суттєво завищена, відзначають експерти. Після рішення АМК, ця плата неминуче знизиться, і нульові тарифи на розмови всередині мережі просто не будуть окупатися. Зате подешевшають дзвінки з мобільних телефонів на стаціонарні.
Оператори поки не поспішають заявляти про скасування безкоштовних тарифів, адже це неминуче призведе до зменшення абонентів.
Мобільні виверти
З початку року майже всі оператори вже підвищили вартість низки своїх послуг: збільшилася плата за з'єднання, подорожчав роумінг, зменшився час тарифікації.
Зараз гравці ринку намагаються зберегти попит на свої послуги. Застосовуються різні акції, що стимулюють абонентів говорити більше, частіше поповнювати рахунок і т.п. Від прямого збільшення тарифів оператори будуть утримуватися, прагнучи зберегти клієнтів.
При цьому компанії спробують заробити на клієнтах іншими методами. Буде менше "безкоштовних" хвилин, збільшиться обсяг обов'язкових щомісячних платежів, зникнуть картки поповнення малого номіналу.
Але навіть такі виверти не врятують мобільних операторів від збитків. За оцінкою компанії "Астеліт" (ТМ life:)), ринок послуг стільниковому зв'язку цього року скоротиться на 15-20% у доларовому еквіваленті.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас