Закурилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закурилися

Казна та Політика
919
За останній рік український уряд уже втретє намагається залатати діри в бюджеті за рахунок підвищення акцизів на тютюнові вироби. "Нація нарешті стане здоровішою", - такий меседж суспільству посилають борці з курінням щоразу, як влада вирішує вибити з тютюнників побільше коштів до бюджету.
Здоровий дух
Прикриваючись здоров'ям нації, у вересні минулого року влада підвищила акцизний збір на тютюнові вироби. Сталося це після повені в Західній Україні і виглядало логічним - у бюджеті не вистачало коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха. На що в підсумку пішли ці кошти, по суті, не має значення. Факт, що виробники переклали збільшення вартості акцизу на споживчу кишеню. Те ж саме зроблять цього року. Всупереч радісним очікуванням громадських організацій, українці навряд чи куритимуть менше: попит на сигарети в Україні стабільний.
Протягом чотирьох останніх років, наприклад, він залишався на рівні 80-85 млрд шт. на рік, незважаючи на кількаразове підвищення акцизів.
Виробники відразу почали говорити про те, що їм доведеться скоротити виробництво, а в Україну прийде контрабанда. Однак навряд чи варто цьому вірити. По-перше, якщо виробники і змушені переглядати свої плани убік скорочення випуску цигарок, то не тільки із причин, пов'язаних зі зростанням акцизу. За прогнозом Української торгово-промислової конфедерації, в 2009 р. виробництво цигарок може знизитися на 45 млрд шт. (до 75 млрд шт.). Однак у неофіційних бесідах окремі виробники говорять про 20%-е скорочення і в основному через урізування легального експорту. Через введення акцизного збору на тютюн промислового виробництва (тобто сировини для виробництва цигарок) транснаціональним компаніям стало вигідніше виробництво цигарки для легального експорту в інших країнах, де можна досягти нижчої собівартості.
По-друге, після підвищення акцизів у вересні 2008 р. (воно за своїми масштабами порівнянне із квітневим - в 2-2,5 рази), за інформацією Костянтина Красовського, завідувача відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерсва охорони здоров"я, сплесків контрабанди в Україну не спостерігалося. Навряд чи варто очікувати їх і тепер. Після підвищення акцизів, вважає Красовський, рівень контрабанди із країни (вивіз цигарок, вироблених для реалізації на українському ринку - з легальними акцизними марками) залишиться на попередньому рівні, оскільки ціни на цигарки в нашій країні залишаються втричі нижчими, ніж у сусідніх державах - членах ЄС (Польщі, Словаччині, Угорщині).
У той же час останнє підвищення акцизів, як з'ясували журналісти "ВД", навряд чи зупинить контрабанду цигарок з України.
Вигода зберігається
У 2008 р. держава заробила на цигарках 3,36 млрд грн. Цього року, якби акцизи з 1 травня не підвищувалися, то надходження від них у бюджет склали б 6,9 млрд грн. З підвищенням акцизів, за розрахунками ініціаторів закону - семи нардепів від БЮТ, ПР і НУНС, бюджет отримать 10,6 млрд грн. Таким чином, прямий додатковий дохід держави складе 3,7 млрд грн.
Щорічно з України контрабандою вивозиться близько 30-40 млрд цигарок, що оцінюється в 6 млрд грн. Практично весь обсяг таких відвантажень припадає на цигарки з легальними українськими акцизними марками, вважає Костянтин Красовський. Якщо брати до уваги, що кожна третя-четверта пачка цигарок, зроблених в Україні, буде продана контрабандним шляхом - виходячи з даних щодо споживання, виробництва, експорту та імпорту, то частка доходів держави від контрабандних продажів торік склала приблизно 1 млрд грн.
Цього року непрямий дохід держбюджету від контрабанди цигарок збільшиться до 2,6-3,5 млрд грн., або практично в 3,2 рази (за умови збереження обсягів контрабанди).
За розрахунками Костянтина Красовського, затримується на кордоні менше 1% цигарок, які нелегально вивозяться. Настільки мізерний обсяг конфіскації наводить на думку про те, що державі вигідна контрабанда. По-перше, при легальному експорті потрібно відшкодовувати ПДВ, а при контрабанді така необхідність відпадає. Приблизна щорічна економія держави тільки на відшкодуванні ПДВ в 2009 р. складе приблизно $30 млн.
Враховуючи той факт, що контрабандисти будуть заробляти менше, логічно було б припустити зниження обсягів контрабанди. "Є передумови для зниження контрабанди в ЄС. По-перше - закупівельна вартість цигарок підвищилася. Другий фактор - на захист брами Європи від українських контрабандних цигарок починають включатися українські силові структури", - розповів "ВД" Тарас Ратушний, прес-аташе "Маршу свободи" (організація, що виступає за легалізацію легких наркотиків"). За його інформацією, у травні українська митниця помітно підсилила проведення оперативних заходів щодо виявлення контрабандистів. Втім, про ефективність цих заходів зможемо судити лише за результатами.
Інші експерти вважають, що прибуток контрабандистів на одній пачці у зв'язку зі зростанням акцизів, не впаде настільки, щоб нівелювати великий розрив цін на цигарки в Україні та сусідніх країнах Східної Європи.
Дати прикурити
Потік нелегального експорту цигарок з України вигідний як самим виробникам, так і державі, і споживачам нелегально вивезених у Європу цигарок. За рахунок цигарок, які надалі будуть переправлені контрабандою в ЄС, легальні виробники збільшують своє виробництво а, отже, прибутки. Механізми покарання виробників, якщо їх продукція контрабандою потрапляє в треті країни, досить умовні.
Між окремими тютюнниками і Єврокомісією діють домовленості про попередження контрабанди. В 2004 р. Philip Morris International підписала 12-річну угоду про співробітництво з ЄС, спрямовану на боротьбу з незаконною торгівлею цигарками у світовому масштабі", - повідомив Костянтин Рябенко, директор з корпоративних зв'язків ЗАТ "Філіп Морріс Україна". Компанія погодилася продавати свої цигарки під марками і в обсягах, що відповідають законному попиту ринку, що обслуговується.
У випадку затримки на території ЄС контрабандних цигарок, легально зроблених цією компанією, Philip Morris International додатково сплатить 100% мит і податків, що потрібно сплатити із затриманих партій. Якщо кількість арештованих за рік цигарок перевищить заздалегідь установлену базову величину, то до додаткових платежів додасться сума в розмірі 400% від мит і податків, що підлягають внесенню за затримані цигарки.
Втім, як підтвердили експерти, у Європі виробників викривають вкрай рідко і затримують, як правило, невеликі партії. В Philip Morris International і Єврокомісії не змогли уточнити, скільки додаткових платежів здійснила компанія за час дії угоди. Однак, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за період з початку здійснення угоди до кінця червня 2007 р. надійшли повідомлення про більш ніж тисячі окремих затримок у цілому понад 900 млн цигарок, причому близько 80% з них були визнані підробленими (маються на увазі поставки не тільки з України).
Примітно, що контрабанда з України вигідна і митним органам країн-сусідів. "У польських ЗМІ часто з'являється інформація про те, що митниця та інші силові органі проводять рейди з виявлення контрабанди цигарок з України, - говорить Тарас Ратушний. - Але це робота на імідж, а не на результат. Силові структури просто відпрацьовують дотації з європейського бюджету на підтримку кордону. Затримати весь обсяг контрабанди, наприклад, у пасажирських потягах нереально. Хоча б тому, що часу, який приділяється на перевірку потяга, не вистачає на повне очищення вагонів від нелегальних цигарок".
До слова, галас, що піднімається тютюновими компаніями, що підвищення акцизів призведе до різкого зростання контрабанди, побічно вигідний українській владі. Якщо песимістичні прогнози не виправдаються, вітчизняний уряд зможе пред'явити вагомий аргумент Євросоюзу про те, що наші східні кордони надійно захищаються. Але часте й раптове підвищення акцизів на сигарети в остаточному підсумку може дійсно призвести до потоку контрабанди з Росії та Молдови на вітчизняні простори. Якщо українська тютюнова промисловість завмре, то нашій країні не буде чого вивозити контрабандою. Відповідно, програють усі названі вигодоутримувачі.
У страху очі великі
За прогнозом генерального директора компанії "Імперіал Тобако Юкрейн" Сергія Палійчука, підвищення акцизів призведе до контрабанди в Україну щорічно 15-25 млрд сигарет (зараз - 1 млрд). Однак ініціатори підвищення акцизів вважають, що обсяг контрабанди буде значно меншим - тільки 6 млрд цигарок. Представники громадських об'єднань, які виступають проти поширення тютюну в нашій країні, вважають, що контрабанда цигарок в Україну навіть після підвищення акцизів залишиться невигідною.
За оцінкою Костянтина Красовського, завідувача відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охороги здоров'я України, а також прес-аташе "Маршу свободи" Тараса Ратушного, різниця в ціні навіть на рівні 20% не окуповує всіх витрат на перевезення. Приблизно 5 грн. на кожній пачці, впевнені експерти, - різниця, починаючи з якої буде процвітати контрабанда цигарок.
Костянтин Рябенко, директор з корпоративних зв'язків ЗАТ "Філіп Морріс Україна":
- Ми визнаємо проблему незаконного вивезення цигарок з України і вважаємо, що сформовану ситуацію можна вирішити тільки спільними зусиллями держави, правоохоронних органів і приватного сектору, тому що це завдає шкоди бюджетним надходженням держави, бізнесу (оскільки нелегальний обіг тютюнових виробів підриває продажі місцевих філій Philip Morris International) і споживачам. У компанії існують суворі вимоги до прямих клієнтів.
Вони засновані на спеціальних процедурах, згідно з якими відбувається збір необхідної інформації про торговельних партнерів, перевірка і затвердження нових клієнтів, моніторинг попиту на ринку і т.д. ЗАТ "Філіп Морріс Україна" також впровадила систему відстеження руху продукції каналами дистрибуції в Україні, що дає можливість контролювати пересування всього обсягу цигарет нашого виробництва.
Сергій Палійчук, генеральний директор "Імперіал Тобако Юкрейн":
- Найчастіше в оцінку контрабанди цигарет включають їх покупку іноземними туристами. Але їх же не можна назвати контрабандистами. За офіційними даними, торік Україну відвідали 26 млн туристів. Можна уявити, який обсяг споживання припаде на них, якщо кожний вивезе із собою один блок дешевих українських цигарок (у підсумку виходить 5,2 млрд цигарок). Адже як не підвищуй ціни на цигарки в Україні, вони однаково будуть нижчими, ніж у Європі. Мені складно сказати, скільки йде контрабанди з України, але знаю, що всі гості, які приїжджають із Європи, везуть звідси українську горілку і цигарки.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас