Глава Єврокомісії: ЄС поки не може допомогти Україні фінансово в оплаті за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Єврокомісії: ЄС поки не може допомогти Україні фінансово в оплаті за газ

Енергетика
280
Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС поки не може допомогти Україні фінансово в оплаті за газ. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, розповідаючи про зміст своєї телефонної розмови з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним, передає радіо "Свобода".
"Він повідомив, що Україна просила певну підтримку щодо фінансування. Я дав Путіну нашу оцінку ситуації. Дуже складно з нашим нинішнім європейським бюджетом допомогти Україні", - сказав Ж.М.Баррозу.
В той же час, він повідомив, що подякував Путіну за інформацію, яка, на його думку, дає можливість попередити можливу кризу. "Я пообіцяв торкнутися цього питання на зустрічі з лідерами країн-членів ЄС з тим, щоб зрозуміти, що ми можемо зробити на цьому етапі", - відзначив президент Єврокомісії.
Напередодні прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що Італія підтримує пропозицію РФ щодо оплати частини витрат на закупівлю природного газу у Росії для закачування в підземні сховища газу (ПСГ) в Україні.
Відзначимо, 25 травня ц.р. "Газпром" закликав Європейський Союз не усуватися від вирішення проблем, які назрівають в Україні щодо покупки газу і закачування його в підземні сховища газу (ПСГ) для підготовки до зими. Як заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, тема своєчасної і повної оплати російського газу, зокрема для закачування в підземні сховища, обговорювалася на зустрічі глави російського концерну Олексія Міллера і керівника "Нафтогазу України" Олега Дубини.
Купріянов стверджував, що "Нафтогаз" знаходиться у важкому фінансовому стані і крім складнощів з розрахунками за травневі постачання газу ситуація посилюється необхідністю купити додаткові 19 млрд куб. м газу для закачування в ПСГ, щоб підготуватися до опалювального сезону.
"Газпром" закликав взяти участь у вирішенні фінансування цих проблем своїх партнерів - європейські компанії-споживачі, які також повинні бути зацікавлені в запобіганні фінансовим труднощам української компанії.
"Це входить в сферу інтересів російського керівництва і керівництва ЄС і країн-учасниць, оскільки на кону - надійність газових постачань з Росії і енергобезпека Європи. У даній ситуації ми сподіваємося, що керівні органи ЄС займуть відповідальну позицію і не усунуться від подолання можливих труднощів, як це було під час транзитної кризи, що виникла в Україні на початку січня 2009 р. Активний пошук шляхів спільного вирішення проблеми був би найбільш ефективним в ситуації, що складається, - підкреслив Купріянов. Цей газ, відзначив представник "Газпрому", буде необхідний взимку не тільки для внутрішнього споживання в Україні, але і для виконання зобов'язань української компанії з транспортування російського газу до Європи.
Нагадаємо, 22 травня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко після зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним в Астані заявила, що газові питання між Україною і РФ остаточно не вирішені. Тоді ж Путін повідомив, що Росія розглядає можливість продажу природного газу Україні в рахунок оплати його транзиту. Раніше Президент України Віктор Ющенко висловив стурбованість наміром уряду запропонувати Росії сплатити авансом транзит газу. На думку глави держави, це може в майбутньому призвести до відчуження окремих активів "Нафтогазу".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас