Акції на користь капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції на користь капіталу

Фондовий ринок
490
У травні компанії США розмістили акцій на загальну суму майже $50 млрд, що є абсолютним рекордом. Головними постачальниками нових цінних паперів стали фінансові компанії, які зміцнюють свої баланси після результатів стрес-тестів ФРС.
Вчора Deals Intelligence, підрозділ Thomson Reuters, який займається зокрема аналізом динаміки ринків капіталу, опублікував попередні результати динаміки ринку капіталів у травні. Світовий ринок злиттів і поглинань (M&A) продовжує неухильне зниження: у травні в усьому світі були оголошені або укладені угоди M&A на загальну суму всього $128 млрд, що для травня є мінімумом з 2003 року. В цілому з початку року загальносвітовий ринок M&A досяг обсягу $740 млрд, що на 38% менше, ніж за аналогічний період 2008 року. Найбільший спад відбувся на європейському ринку M&A: з початку року там оголосили або уклали угоди на $228 млрд (-49%). У США і Азії зниження склало 34%. Динаміка світового ринку M&A за п'ять місяців стала найгіршою з 2004 року.
Втім, дані Thomson Reuters не дозволяють говорити, що в травні на світовому ринку капіталу спостерігався повний застій. Динаміка ринку акціонерного капіталу - непервинні розміщення звичайних, конвертованих та інших акцій (Equity Capital Market, ECM) - у травні різко зросла. Загальний обсяг розміщених паперів у травні склав $65,9 млрд - четвертий результат за весь час спостережень. Причому для США, де ринок ECM у травні склав $48,8 млрд, це стало абсолютним рекордом. Основний внесок у розміщення внесли американські фінансові компанії - $31,4 млрд, або 48% від загальносвітового обсягу. Як пояснив старший аналітик Thomson Reuters Метт Тул, "істотний внесок був зроблений фінансовими компаніями після публікації результатів банківських стрес-тестів у США". За результатами опублікованих на початку травня стрес-тестів деяким найбільшим банкам було рекомендовано збільшити капітал. Wells Fargo уже провів допемісію звичайних акцій на $8,6 млрд, Morgan Stanley - на $4,5 млрд, US Bancorp - на $2,8 млрд.
Рік тому на ринку ECM також спостерігався сплеск. За даними Thomson Reuters, у травні 2008 року він склав $67,2 млрд. Торік тон також задавали американські банки, за допомогою допемісій, що зміцнювали свій капітал в умовах відносного спокою на фінансових ринках. Причому тоді деяка стабілізація фінансових ринків у квітні-травні 2008 року дала привід спостерігачам говорити, що головні кризові наслідки подолані: у травні 2008 року тодішній глава мінфіну США Генрі Полсон офіційно оголосив, що світова фінансова криза " пройшла нижню точку".
Наступні події осені показали, що цей оптимізм був передчасним. Втім, Тул вважає, що ситуація травня минулого року відрізняється від ситуації цього року. "Торік фінансові компанії зміцнювали капітал після краху інвестбанка Bear Stearns, зараз же вони роблять це на вимогу американського уряду, щоб вижити при розвитку макроекономічної ситуації за негативним сценарієм",- підкреслив аналітик Thomson Reuters.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас