Відкритий фонд став закритим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкритий фонд став закритим

Фондовий ринок
664
Компанія з управління активами "Трійка Діалог Україна" втратила свій єдиний відкритий інвестиційний фонд. Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку вирішила ліквідувати фонд "ТД Україна Збалансований", тому що у квітні, коли український фондовий ринок виріс в 1, 5 рази, інвестори вилучили з нього 97% активів, і фонд припинив відповідати нормативам. Інвестори розчарувалися в технології спільного інвестування і перейшли до довірчого управління, вважають в "Трійка Діалог Україна".
Як стало відомо, єдиний відкритий пайовий інвестиційний фонд компанії з управління активами-адміністратора пенсійних фондів ( КУА-АПФ) "Трійка Діалог Україна" - "ТД Україна Збалансований" - буде ліквідовано. Питання про зупинку розміщення і обігу сертифікатів фонду розглянула Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) на своєму останньому засіданні. "Було ухвалено рішення щодо ліквідації",- повідомив член державної комісії Микола Бурмака.
Фонд "ТД Україна Збалансований" на ринку існує недовго. Він зареєстрований 19 червня 2008 року, але був визнаний як такий, що відбувся тільки 29 грудня. Його активи на 1 січня поточного року становили близько 25 млн грн і перебували на цьому рівні три місяці поспіль. Однак у квітні, за даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), вартість чистих активів фонду "ТД Україна Збалансований" обвалилася на 97,05% - до 683 тис. грн. Відзначимо, що індекс ПФТС виріс у цей же період на безпрецедентні для України 49,49%, досягши рівня фондового ринку жовтня-листопада 2008 року.
Директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко розповів, що ліквідація їх фонду викликала вихід інвесторів, основну частину яких становили резиденти. "Інвестори вирішили перейти в довірче управління, і, природно, активи дуже сильно знижувалися",- сказав він. За даними УАІБ, у квітні вартість чистих активів фонду "ТД Україна Збалансований" скоротилася на 22,475 млн грн. Це найбільше падіння серед усіх відкритих українських фондів. Так, на другому місці за обсягом падіння активів опинився фонд "Конкорд Достаток" із сумою зниження лише 8,579 млн грн.
Виведення коштів з "ТД Україна Збалансований" супроводжувалося активним вилученням сертифікатів з обігу - їх кількість упала на 97,11% - до 604. Втім, вартість чистих активів на один сертифікат, що означає прибутковість фонду, за місяць зросла на 2,16%. "Фонд почав не відповідати вимогам нормативів, і комісія ухвалила рішення щодо припинення і ліквідації",- визнав Панченко. Тепер КУА зосередиться на управлінні активами недержавних пенсійних фондів і приватних інвесторів.
Учасники ринку сумніваються в правильності рішення інвесторів, які вийшли з фонду. " Для компанії довірче управління (активами цих же клієнтів) може бути й краще, тому що КУА може брати комісію з кожного індивідуально сформованого портфеля цінних паперів, але сумніваюся, що це вигідно для клієнтів",- говорить управляючий активами КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкавичус.
За його словами, нормальний портфель цінних паперів може формуватися на суму від 250 тис. грн. До того ж повноцінного довірчого управління в Україні поки немає, вважає директор інвестфонда "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко. "Управління цінними паперами полягає в тому, що керуючий управляє не тільки цінними паперами, але й поточними рахунками клієнта. Нацбанк не надав права третій особі управляти рахунком юридичної або фізичної особи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас