Антикризова ковбаса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антикризова ковбаса

1879
У парламенті зареєстрований законопроект "Про внесення змін у деякі закони щодо запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу". Його суть зводиться до одній меті - відкласти нові, жорсткіші стандарти виробництва м'ясопродуктів до 2011 року
Нагадаємо, раніше влада обіцяла ввести нові стандарти виробництва ковбаси з 1 серпня 2008 року, потім їх уведення було перенесено на 1 квітня цього року. Згідно з новими нормами, виробниками ковбас забороняється використовувати білкові стабілізатори, сою, крохмаль, а також харчові добавки в м'ясних продуктах вищого сорту. При цьому в м'ясній продукції інших сортів установлюється чітке обмеження подібних добавок.
Зокрема, покупець ковбаси першого сорту може розраховувати, що 30% продукту буде складатися із сої або крохмалю. У другому сорті планка встановлюється на рівні 40%, третьому - 50%.
Тепер же депутати пропонують відкласти рішення проблеми виробництва неякісних м'ясопродуктів ще на два роки. Вони пояснюють це тим, що відстрочка введення нових стандартів позитивно вплине на м'ясопереробну галузь в умовах фінансової кризи. На думку законодавців, якщо виробників змусити зараз виготовляти ковбасу, у якій соя та інші добавки будуть становити не більше 50%, то такий продукт подорожчає в 1,5-1, 8 рази.
Автор "антикризового" законопроекту депутат Олег Бабаєв (співвласник компанії "Кременчугм’ясо") додає, що підвищення цін, у свою чергу, призведе до скорочення виробництва вдвічі й зробить продукцію м'ясокомбінатів неконкурентоспроможною. За його словами, у таких умовах ринок захоплять польські, білоруські та прибалтійські виробники.
"Наша ковбаса стане недоступною для споживача. Приміром, зараз "лікарська" коштує 50-55 гривень за кілограм. Якщо її виготовляти за новими стандартами, то ціна підвишиться до 80 гривень", - констатує Олег Бабаєв.
Депутат упевнений, що українські підприємства не готові до таких змін. "Якщо вводити стандарти, то половину м'ясопереробних підприємств доведеться закрити, - пригнічується він. - Думаю, до 2011 року поліпшиться становище із сировиною. Оскільки, згідно зі стандартами, потрібно мати відповідне м'ясо, якого в Україні зараз немає".
З перенесенням термінів впровадження нових ДСТ згодні й у Міністерстві аграрної політики.
" Дійсно, сьогодні виробники ще не готові до нововведень", - упевнений Іван Демчак, заступник міністра аграрної політики. Щоправда, чиновник відразу додає, що введення нових стандартів не уникнути. "Треба стежити за тим, що ми їмо. Адже 90% м'ясної продукції в нас виготовляється не з м'яса, а з різних добавок", - визнає Демчак.
У той же час Єлизавета Святківська, аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", відзначає, що нові стандарти не зможуть вирішити всіх проблем з якістю м'ясопродуктів. За її даними, з того моменту, коли ці нормативи були розроблені, на ринку з'явилося багато лазівок. Зокрема, з'явилися нові різноманітні продукти, що включають у себе речовини, які погіршують якість.
Наказом Держпотребстандарту №73 від 29 лютого 2008 року перехідний період для підготовки до нових стандартів м'ясо-ковбасної продукції був продовжениц до 1 квітня 2009 року (раніше - 1 серпня 2008 року). Цей крок Держпотребстандарт пояснив необхідністю надання вітчизняним підприємствам харчопрому можливості підготувати виробництво ковбас до вимог національних стандартів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас