"Ъ": Кабмін вирішив ігнорувати принципи енергоринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін вирішив ігнорувати принципи енергоринку

Енергетика
712
Про проблеми з поверненням ПДВ розповіли відразу декілька представників енергогенеруючих компаній, що побажали залишитися неназваними. Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді повідомив, що на прохання Мінпаливенерго Кабінет Міністрів відшкодував державному підприємству зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" ПДВ у розмірі 230 млн грн, а те, у свою чергу, погасило заборгованість перед ДП "Енергоринок". Від докладніших коментарів пан Ді втримався. Тим часом глава ДП "Енергоринок" Анатолій Врублевський підтвердив Ъ, що отримані гроші були перераховані тільки трьом операторам ринку: "Центренерго", "Західенерго" і "Донбасенерго", хоча за законом "Про електроенергетику" повинні були бути розподілені між усіма постачальниками.
"Ми діяли згідно з постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики №561 від 27 травня, яка пропонує перелічити гроші тільки цим трьом компаніям",- пояснив пан Врублевський. Він також додав, що держпідприємство одержало листа з аналогічним проханням і від уряду. У прес-службі НКРЕ повідомили, що Кабмін дійсно звернувся до їхнього відомства з подібним проханням, посилаючись на лист Мінпаливенерго від 22 травня, у якому рекомендувалося повернути ПДВ лише трьом вищезгаданим виробникам.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Титенко пояснює рішення Мінпаливенерго бажанням уряду сплатити борг перед державними шахтами. "Усі три генерації поєднує те, що їм поставляє паливо ДП 'Вугілля України'. Прем'єр-міністр (Юлія Тимошенко.-ред.) поставила перед собою ключове політичне і передвиборне завдання – вирішити проблеми шахтарів, що працюють на державних підприємствах. Для цього вона навіть пішла на порушення закону",- говорить він.
Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов відзначає, що це перше з 1999 року порушення правил роботи енергоринку.
У прес-службі Кабміну вчора від коментарів відмовилися. Нагадаємо, це не перше рішення Кабміну в підтримку держшахт, що суперечить інтересам інших учасників ринку. На початку квітня уряд доручив НАК "Енергетична компанія України" (управляє більшістю генеруючих компаній країни) купувати вугілля тільки в державних шахт, що входять у ДП "Вугілля України".
Наприкінці квітня в Кабінеті Міністрів заявили, що готові прийняти назад у держвласність і завантажити замовленнями ті приватні шахти, власники яких не можуть виплачувати заробітну плату.
Учасники ринку, що не одержали коштів від ДП "Енергоринок",- ТОВ "Східенерго", НАЕК "Енергоатом", ВАТ "Харківська ТЕЦ-5" і ВАТ "Дніпроенерго" – украй негативно оцінюють рішення уряду. "Уперше порушений принцип рівного розподілу коштів, який був передбачений при створенні 'Енергоринку'. Це рішення створює нерівні умови на ринку і ділить генерації за принципом бажаних і небажаних уряду",- вважає голова правління енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов.
Він пообіцяв, що компанія заперечить рішення у суді. У прес-службі ДТЕК (до її складу входить "Східенерго") повідомили, що звернулися до суду і подали заяву в Антимонопольний комітет про порушення НКРЕ українського законодавства. А джерело в НАЕК "Енергоатом" заявило, що рішення "Енергоринку" може зірвати поточні погашення кредитів перед ЗАТ "Альфа-банк" і ВАТ "Укрексімбанк".
Партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що енергогенерації, яким не виплачені кошти, можуть розраховувати не тільки на компенсацію з боку ДП "Енергоринок", але й на відповідну пеню.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас