Італія підтримує пропозицію РФ розділити з ЄС видатки з накачування газу в ПСГ України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія підтримує пропозицію РФ розділити з ЄС видатки з накачування газу в ПСГ України

Енергетика
300
Італія підтримує пропозицію РФ щодо оплати частини видатків на закупівлю природного газу в Росії для закачування в підземні сховища газу (ПСГ) в Україні. "На наступному засіданні Ради Європи я внесу пропозицію, щоб Європа взяла на себе 50% витрат, які не може відшкодувати Україна", - заявив прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, повідомляє Reuters.
Нагадаємо, 25 травня "Газпром" закликав Європейський Союз не уникати вирішення проблем, які назрівають в Україні в частині купівлі газу і закачування його в підземні сховища газу (ПСГ) для підготовки до зими. Тоді ж офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов стверджував, що "Нафтогаз" перебуває в найтяжчому фінансовому стані і не зможе повністю та вчасно (до 7 червня) оплатити спожитий у травні газ. Купріянов заявив, що "Нафтогаз" не в змозі оплатити 19,5 млрд куб метрів вартістю близько 4,8 млрд дол. кубометрів для закачування в ПСГ.
Цей газ необхідний Україні для споживання в опалювальний сезон 2009 - 2010 р. і для гарантій безперебійного транзиту російського газу в Центральну і Західну Європу.
22 травня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко після зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним в Астані заявила, що газові питання між Україною і РФ остаточно не вирішені. Путін висловив готовність оплатити частину видатків на закачування газу в українські ПСГ. У відповідь на звернення України і РФ за фінансовою підтримкою до ЄС вони одержали відмову, мотивовану відсутністю грошей. Тоді ж Путін повідомив, що Росія розглядає можливість продажу природного газу Україні за рахунок оплати його транзиту. Раніше Президент України Віктор Ющенко висловив стурбованість наміром уряду запропонувати Росії оплатити авансом транзит газу. На думку глави держави, це може в майбутньому призвести до відчуження окремих активів "Нафтогаза".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас