Березовський: Передача під контроль Євросоюзу ГТС України зруйнує політичну стратегію режиму Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Березовський: Передача під контроль Євросоюзу ГТС України зруйнує політичну стратегію режиму Путіна

Енергетика
1034
Підприємець і політичний діяч Борис Березовський вважає, що у випадку передачі під контроль Євросоюзу газотранспортної системи (ГТС) України політична стратегія режиму Володимира Путіна буде зруйнована. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Нова".
"Вся історія путінської Росії - це прагнення отримати контроль над транспортуванням енергоресурсів. Путінський режим вибрав своєю політикою шантаж за допомогою енергетичного дрюка, газово-нафтової монополії в Європі. І йому б дуже хотілося, щоб ця монополія доповнилася ще транспортними системами. А, в остаточному підсумку, дійшла до кожного споживача. Щоб у потрібний момент можна було відключити тепло в будь-якої людини, яка живе де завгодно: у Брюсселі, Лондоні або Парижі. Так що пріоритетом номер один було отримання контролю над газотранспортною системою України. Звідси й підтримка Януковича на минулих виборах", - сказав він.
При цьому Березовський додав, що "цей удар, по суті, нокаут (вони дотепер не зрозуміли, думають, що це нокдаун, а насправді це нокаут) - це передача під контроль Євросоюзу газотранспортної системи України".
"Це руйнування навіть не економічної, а політичної стратегії режиму Путіна. І тому російські проекти - "Південний потік", "Північний потік" - це вже судоми… Ви уявляєте, наскільки невигідний "Північний потік" порівняно із транспортуванням газу через Україну або Білорусь. Та і небезпечно все це. Адже трубу будуть прокладати через дно Чорного моря в "Південному потоці" і через дно Балтійського в "Північному потоці". А це найвища ймовірність екологічної катастрофи", - додав він.
На думку Березовського, "тому, звичайно, результат конфлікту визначений саме рішеннями фактично про передачу газотранспортної системи Євросоюзу. Тому тепер не можна буде натякати на Україну, як на ненадійного партнера для Європи. Тепер стало зрозуміло, хто перекриває кран, хто шантажує Захід. І весь останній шантаж з п'ятьома мільярдами доларів - дамо, не дамо - це насправді вже конвульсії. Історія із ГТС України вже закінчена". "І якби в Україні було більше політичної волі, то, можливо, вдалося б створити коаліцію країн - транспортерів російських енергоресурсів на Захід. Я маю на увазі й країни Балтії, і Україну, і Білорусь. Безумовно, це була б анітрохи не менш значима монополія, ніж монополія на самі енергоресурси", - відзначив олігарх.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас