Депозити на волі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити на волі

Кредит&Депозит
2722
Скасування мораторію на дочасне вилучення внесків підвищить довіру до банківської системи і прискорить банкрутство проблемних банків
Цього року День банкіра пройшов у тяжких роздумах фінансових працівників, чи дозволене дочаснен повернення внесків чи ні. Про те, що обмеження зняті, інформаційні агентства повідомили ще ввечері 15 травня, аргументуюче це постановою правління НБУ № 282 від 12 травня. Цей документ скасував дію постанови № 413, віддавши наказ про дочасне розірвання депозитних договорів на відкуп банкам. "Депозитної лібералізації" громадськість очікувала від Нацбанку вже давно, тим більше що на знятті мораторію наполягав Міжнародний валютний фонд.
На думку юристів, вкладники можуть сміливо вимагати назад свої гроші. "Пункт постанови № 413 про недопущення дочасного повернення коштів скасовано, так що в банків немає ніяких підстав відмовляти клієнтам", - запевняє старший юрист юридичної фірми "Юрзовнішсервис" Олександр Ушаков.
Втім, банкіри зрозуміли це не відразу - своєю заявою від 15 травня про те, що нічого не знає про скасування мораторію, глава НБУ Володимир Стельмах посіяв сумніви серед фінустанов та їх клієнтів. Офіційних коментарів не було і на сайті Нацбанку, а в базі законодавства на сайті Верховної Ради постанова № 282 з'явилася лише 21 травня. Тому не дивно, що засумнівався навіть глава Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, який припустив, що "мораторій скасували тільки журналісти".
"Плутанина пов'язана з відсутністю слова “мораторій“ в офіційних документах. Тому Стельмах не лукавить, заявляючи, що не підписував ніякої постанови", - припускає перший заступник глави Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін.
Відсутність офіційних роз'яснень дозволила банкам відмовляти у видачі грошей вкладникам, які бажають скоріше забрати свої заощадження. У колл-центрах багатьох великих фінустанов "Експертові" 15-20 травня відповідали, що чекають роз'яснень Нацбанку і не можуть дочасно повернути внесок. Лише в Укрексімбанку і "Райффайзен Банку Аваль" запропонували написати заяву із проханням видати гроші через два дні. За інформацією заступника директора рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталія Шапрана, за перші два дні після скасування мораторію депозитна база одного з держбанків зменшилася на 20% у Тернопільській, Львівській і Ровенській областях.
Типова для Національного банку страусина тактика в цьому випадку, мабуть, націлена на мінімізацію відтоку депозитів. Але тоді стає незрозумілим, чому рішення щодо скасування мораторію регулятор не прийняв в останній день квітня, перед довгими травневими святами, та ще і напередодні рішення МВФ щодо виділення другого траншу кредиту stand-by. Побоювання влади, що люди кинуться в банки забирати кревні небезпідставні. В. о. міністра фінансів Ігор Уманський чесно визнав, що дозволяти дочасне зняття депозитів потрібно було одночасно із прийняттям постанови про рекапіталізацію банків. І це логічно: проблемним фінустановам, у яких не введена тимчасова адміністрація, рішення НБУ нічого гарного не обіцяє - там вкладники вже давно оббивають пороги, а охоронної грамоти у вигляді мораторію більше немає.
Вагомий аргумент на користь скасування мораторію саме зараз - зміцнення гривні майже на 10%, яке відбулося в останній місяць. Вкладники не забиратимуть гривневі депозити заради конвертації їх у валюту. Від скасування мораторію постраждають насамперед невеликі банки і претенденти на націоналізацію: їм залучення нових депозитів коштуватиме дуже дорого. Крім того, додатковий заробіток втратять юристи і посередники, що вибивали правдою і неправдою заморожені внески.
Зняття обмежень - гарна новина не тільки для банківських вкладників, але і для клієнтів страхових компаній. Останні тепер не зможуть відмовляти у виплатах під приводом неможливості зняти гроші з рахунків.
В цілому скасування мораторію на дочасне вилучення депозитів підвищить довіра до банківської системи, а особливо до тих банків з іноземним капіталом, які оголосили про готовність дочасно виплачувати внески, незважаючи на мораторій. Травнева статистика, імовірно, буде гірше квітневої (минулого місяця приплив коштів населення склав 0,6%), але катастрофічного відтоку депозитів не відбудеться. Справа в тому, що за оцінками аналітиків, донедавна під мораторій потрапило близько 30-40% депозитів. Інші вкладники могли забрати гроші, зокрема і через суди.
"Ефективність мораторію нульова - банки однаково втратили гроші, а населення їм більше не довіряє", - переконаний глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки діяльності НБУ Юрій Полунєєв. Короткочасне заморожування внесків допомогло Україні під час паніки в 2004 році, але в поточну кризу скоріше нашкодило. Точно таким обмеженням на зняття валютних внесків відзначилася Аргентина напередодні дефолту 2001-го.
"В Європі мораторій на дочасне зняття депозитів не може з'явитися в принципі: будь-який суд протягом півгодини визнає дії банку незаконними і оштрафує порушника", - говорить Полунєєв.
Українській владі криза підкидає черговий привід замислитися про зміну законодавства. Приміром, передбачити безвідкличні внески і надати клієнтам чітке право вибору між високою прибутковістю і можливістю знімати гроші без обмежень.
Наталя Задерей, Олександр Гончаренко
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас