Зона відчуження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зона відчуження

Кредит&Депозит
4655
Учасники фінансового ринку виявили рідкісну єдність. Нацбанк, дві банківські та дві колекторські асоціації радять президентові не підписувати закон, що передбачає введення мораторію на відчуження у фізосіб житлової нерухомості, що є заставою за кредитами
Більшість експертів схиляються до думки, що після підписання закону позичальники зможуть без серйозних наслідків припинити розплачуватися з банками. Це, у свою чергу, погіршить і без того хиткий фінансовий стан вітчизняної банківської системи. Крім того, після закінчення фінансової кризи, тривалість якої, згідно з законом, визначається рішенням парламенту за поданням уряду, населення очікує дефолт.
На думку голови правління "ВТБ Банку" Вадима Пушкарьова, закон захищає несумлінних боржників і обмежує права не тільки банків, але й тих людей, які розміщають у банках депозити. Тому, вважає він, на період чинності закону банки зупинять іпотечне кредитування.
"Цей закон буде ударом для програми уряду, спрямованої на поновлення будівництва з високим ступенем готовності: після здачі в експлуатацію будинки будуть порожніми, оскільки ці квартири буде неможливо придбати без іпотечного кредитування, а банки відмовляться працювати з іпотекою. Фінансовий стан банків погіршиться через зростання проблемної заборгованості в рази",- відзначає банкір.
За оцінками Асоціації учасників колекторського бізнесу (АКБУ), сьогодні обсяг проблемних активів у роздрібному портфелі українських банків становить близько 20-25%, а із прийняттям закону цей показник може зрости до 28-30% уже під кінець року.
"Прийняття закону може збільшити і без того складну ситуацію в банківському секторі, пов'язану зі зростанням проблемних активів і з неможливістю забезпечити видачу коштів вкладникам банків. До того ж закон може підштовхнути боржників, здатних платити, до невиконання своїх кредитних зобов'язань",- вважає президент АКБУ Олександр Ільчук.
Єдиним позитивом іпотечного мораторію є лише відносна фіксація цін на нерухомість, які могли б звалитися у випадку масових продажів банками заставних квартир.
"Це рішення спрямоване не тільки на те, щоб не залишити без житла позичальників, а також на те, щоб не обвалити ринок нерухомості остаточно і уникнути розвитку ситуації за американським сценарієм. Оскільки, за даними Української національної іпотечної асоціації (УНІА), на 1 січня 2009 р. розмір іпотечного портфеля банків склав 107 млрд. грн., або 14,77% усього кредитного портфеля банків, ризик обвалу ринку дуже високий при примусовому стягненні",- вважає начальник департаменту управління ризиками "VAB Банку" Олена Домуз.
Але в цілому банкіри проти мораторію. "Це просто чергова спроба сподобатися виборцеві",- вважає голова правління Кредобанку Іван Феськів. Питання тільки в тому, чому депутати прагнуть сподобатися тому виборцеві, який не платить кредит, а не тому, хто тримає свої заощадження на банківському депозиті, хоча вкладників у кілька разів більше, ніж несумлінних позичальників. "Закон не витримує ніякої критики. Це абсолютний популізм",- погодився голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
Замість цього, на думку банкірів, держава повинна шукати ресурси, для того щоб рефінансувати позичальників, у яких в умовах кризи виникли проблеми з обслуговуванням іпотечних кредитів.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас