Європейський топ-500 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський топ-500

855
Німецьке видання Handelsblatt склало рейтинг найбільших європейських компаній з обігу. Перша п'ятірка списку за рік практично не змінилася. Royal Dutch Shell з обігом 311,91 мільярда євро посідає перший рядок, за нею йдуть ВР, Total і Volkswagen. Єдина зміна відбулася на 5-й позиції, яку торік посідав концерн Daimler. Втративши за рік в обігу 3,5%, він спустився на 6-е місце, поступившись італійській компанії нафтогазового сектору Eni, обіг якої за рік виріс на 23,8% - до 107,84 мільярда євро.
Російський бізнес представлено в рейтингу 27 компаніями. У першій сотні розмістилися "Газпром", "Лукойл", "Роснафта", " ТНК-ВР" і "Газпромнафта". Крім підприємств нафтогазового сектору, до списку потрапила компанія "МТС", а також три автомобілебудівники - "Автоваз", ГАЗ, Камаз, авіаперевізник "Аерофлот" і мережа "П’ятірочка".
Українців недооцінили
Цього року Україна представлена в рейтингу трьома металургійними компаніями: "Арселорміттал Кривій Ріг" (422-е місце з виторгом 2,9 мільярда євро), ММК ім. Ілліча (472-е місце - 2,6 мільярда) і "Азовсталь" ( 490-е місце - 2, 4 мільярди). При цьому "Арселорміттал Кривій Ріг" і "Азовсталь" потрапили до списку вперше.
Варто врахувати, що для "Азовсталі" і ММК ім. Ілліча в рейтингу за незрозумілої причини зазначений виторг за 2007 рік, у той час як в 2008-му доходи українських металургійних компаній суттєво виросли. "Насправді українські компанії повинні посідати вищі позиції: "Азовсталь" з доходом 2,87 мільярда євро - 429-е місце (замість 490-го), ММК ім. Ілліча з виторгом 2,78 мільярда євро, - 441-е (замість 472-го)", - упевнений аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Євген Дубогриз.
На думку експертів, крім українських компаній, уже представлених у рейтингу, на місце в списку могли претендувати "Нафтогаз України", а також оператори мобільного зв'язку - "Київстар" і "МТС". Євген Дубогриз уточнює, що згідно з методикою рейтингу, до нього потрапили лише ті компанії, акції яких торгуються на біржах. "Відповідно, великі непублічні холдинги, такі як "СКМ", "ІСД" і НАК "Нафтогаз України", хоча й показали виторг вище граничних 2,36 мільярда євро, не могли бути включені в рейтинг", - констатує він.
Далі буде гірше
У той же час на високі місця в майбутньому рейтингу найбільших компаній Європи українським металургам розраховувати не доводиться. Прес-секретар ММК ім. Ілліча Сергій Магера відзначає: "У червні-липні 2008 року обіг комбінату досягав 600 мільйонів доларів. А вже цього року середньомісячний обіг компанії коливається в межах 105-110 мільйонів". За прогнозами, в 2009 році доход "Арселорміттал Кривій Ріг" упаде до 1,8 мільярда євро, "Азовсталі" - до 1,35 мільярда, а ММК ім. Ілліча - 1,55 мільярда.
Торік українські компанії набагато серйозніше скорочували персонал, ніж їхні західні колеги. Так, ММК ім. Ілліча за рік скоротив близько 25,4% персоналу, а з меткомбінату в Кривому Розі були змушено піти 10,4% робітників.
Ольга Джелебова, Наталія Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас