"Ъ": На ринку атомної енергетики зникла конкуренція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": На ринку атомної енергетики зникла конкуренція

Енергетика
1069
Під час круглого столу в рамках минаючого в Москві форуму "Атомекспо-2009" глава НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський заявив: "15 блоків – гарний ринок для одного постачальника, але вузький для декількох. Скажу так: створення спільного виробництва ядерного палива може поставити крапку в питанні конкуренції при його поставках". Пан Недашковський пояснив, що Україна веде переговори щодо будівництва заводу з виробництва ядерного палива з ВАТ ТВЕЛ.
Зараз єдиним постачальником палива на українські АЕС є російська корпорація ТВЕЛ. Але в 2005 році на кошти уряду США американська Westinghouse поставила на Південно-Українську АЕС шість тепловиділяючих складань для експлуатації в тестовому режимі. У відповідь ТВЕЛ погодилася на набагато істотніший рівень інтеграції в ядерній сфері – компанія запропонувала побудувати в Україні завод з виробництва урану за її технологіями.
Проект меморандуму між Росією та Україною про створення заводу підготовлений і, за словами пана Недашковського, повинен бути підписаний 15 липня. Після створення заводу Україна зможе зосередити в себе весь цикл виробництва ядерного палива, за винятком збагачення урану, яке буде проводитися на території Росії. Вартість підприємства складе 4,2 млрд грн, а першої черги – 2,4 млрд грн. За оцінками Міпаливенерго, витрати повинні окупитися за п'ять-сім років.
Віце-президент ВАТ ТВЕЛ Василь Константинов учора оголосив про намір побудувати заводи, аналогічні українському, в інших країнах. "ТВЕЛ розпочала розробку техніко-економічного обґрунтування типового заводу, протягом п'яти-шести місяців ми його підготуємо",- сказав він. За словами пана Константинова, більше п'яти держав виявили цікавість до таких проектів. У ТВЕЛа є низка критеріїв відбору партнерів. Головний серед них – наявність парку реакторів російського зразка, оптимальна кількість – 8-10 одиниць (в Україні сьогодні працюють 15 реакторів за технологією ТВЕЛ). " Чим більше реакторів зосереджено в країні, тим краще економіка такого заводу",- відзначив пан Константинов.
Ще одна важлива умова реалізації проекту в Україні – домовленість про довгострокові поставки на це підприємство російського урану і послуг з його збагачення. У корпорації розраховують, що на першому етапі такий завод буде займатися тільки виробництвом тепловиділяючих складань (ТВС), говорить пан Константинов. На першому етапі з Росії будуть поставлятися паливні таблетки для ТВС (спечений діоксид урану), а надалі ТВЕЛ допускає поступове перенесення їх виробництва в країну-виробника за умови гарних економічних показників підприємства. При цьому збагачення урану буде проводитися в Росії, оскільки ця країна володіє відповідними технологіями. Теоретично в України буде можливість проводити збагачення і в інших країнах світу, наприклад у Франції або Великобританії.
Максим Шеін з ІК "Брокеркредитсервіс" стверджує, що в будівництві заводу з виробництва урану зацікавлена і Чехія, що говорить про перспективність цього проекту і як мінімум нейтральне відношення до нього Євросоюзу. "Це стане ще одним аргументом для українських влади на користь будівництва заводу",- говорить він.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб відзначає, що після того, як завод буде побудований, сенсу в альтернативних постачальниках не буде. "У принципі, уся робота, яку ми проводили з Westinghouse, була спрямована на зниження вартості палива і залежності від Росії. Завдяки реалізації проекту вартість ядерного палива для країни буде здешевлена на 17-20%. Крім того, знизиться залежність від Росії, оскільки більша частина ТВС буде проводитися на території України. Тобто ми досягнемо поставлених цілей, але іншим шляхом",- погоджується з ним радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас