Задарма не потрібно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Задарма не потрібно

Фондовий ринок
1327
Процес злиттів і поглинань цього року не торкнеться колишніх лідерів - компаній фінансового сектору. Хоча в 2006-2008 рр. сегмент банків і страхових компаній був найактивнішим в M&A.
Фінансовий сектор втратив інвестиційну привабливість. До початку кризи саме за його рахунок експерти пророкували збільшення локального ринку злиттів і поглинань. Деякий час так і було. За спостереженнями Ernst&Young, найбільша кількість угод злиттів і поглинань в першій половині 2008 р. припала на страховий (24 угоди) і банківський (16) сегменти. У третьому кварталі фінансовий сектор (29 угод) посів друге місце за кількістю M&A - після виробничої сфери.
Однак уже в третьому кварталі відбулися зміни. Якщо фінансові компанії хтось і купував, то вже за смішні гроші. Загальний обсяг транзакцій за участю банків і страхових компаній у третьому кварталі минулого року різко впав - до $45 млн. з $2,9 млрд. у третьому кварталі 2007 р. А в четвертому кварталі угоди і зовсім відбувалися за необхідності, як ПІБу з російським Зовнішекономбанком.
За прогнозами Ernst&Young, для банку показник привабливості - низький відсоток неповернень, а для страхової компанії - невелике падіння премій, що збираються. "Очікується, що при поглинаннях мультиплікатор складе 0,2-1,3 капіталу, а при злиттях - 0,5-1,5",- вважає керівник відділу корпоративних фінансів і M&A Ernst&Young Ерік Кадиров.
В ІК Concorde Capital вважають, що в 2009 р. банки можуть оцінюватися як менше, так і більше одного капіталу - залежно від якості кредитного портфеля, стабільності депозитної бази. Деякі банки цього року будуть змушені продаватися, тому що мають проблеми із забезпеченням нормальної діяльності. "За нашими прогнозами, ще кілька банків з першої двадцятки можуть знайти інвестора протягом найближчих шести місяців", - відзначив глава департаменту інвестиційно-банківських послуг Concorde Capital Віталій Струков.
За оцінками Astrum Investment Management, найбільш реалістична оцінка банків - 0,5-1,0 капіталу. А найбільш привабливими є банки середнього ешелону, які мають розвинену структуру мереж продажів і з незначною часткою коштів фізичних осіб у пасивах.
В цілому фінансовий сектор надовго випав з лідерів M&A. "Фінансовий сектор зараз малоцікавий. Якби він був цікавий, то держава не починала б санацію проблемних банків. Оскільки держава починає такі процеси, виходить, приватного інвестора знайти на сьогодні не можливо", - відзначив радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Олексій Зеркалов.
Директор департаменту інвестиційно-банківських послуг Phoenix Capital Дмитро Гавриленко вважає, що в 2009 р. однозначно буде проведена націоналізація низки банків, а НБУ буде ініціювати укрупнення установ. Однак у держави грошей мало, тому нинішні власники будуть щосили шукати інвесторів збоку.
"Коло потенційних покупців дуже вузьке. Європейські банки не будуть робити істотних придбань до стабілізації курсу і появи визначеності щодо перспектив системи. Тому в 2009 р. навряд чи будуть закриті угоди за участю західних банків. Російські банки, що найчастіше мають неекономічні мотиви придбання українських активів, можуть зробити кілька придбань", - вважає Гавриленко.
На думку директора департаменту інвестиційно-банківських послуг Astrum Investment Management Олени Малицької, незважаючи на дії НБУ щодо підтримки системи, ймовірне скорочення кількості банків. "Враховуючи поточну ситуацію на валютному ринку, далеко не для всіх банківських установ ці заходи виявляться достатніми", - вважає вона.
Малицька навіть прогнозує, що є ймовірність того, що найбільші українські банки будуть продані тими, хто їх нещодавно купив. "За нашими даними, деякі великі західні банки, які нещодавно ввійшли на український ринок, переглянули свою стратегію і висловили намір піти або суттєво скоротити свої операції", - відзначила вона.
У ролі покупців цих активів може виступити ЄБРР, який неодноразово заявляв про бажання взяти участь у рекапіталізації українських банків. Крім того, протягом останніх місяців звучали наміри щодо придбання фінансових установ в Україні з боку наступних груп: Getin Bank (Польща), Garanti Bank (Туреччина), HCBS Holding (Великобританія), IMB (Міжнародний іпотечний банк), "Банк Центр-Інвест" (Росія), Caja Madrid Bank (Іспанія). У той же час Bank Hapoalim (Ізраїль) відмовився від близької до завершення угоди, а Demir Halk Bank (Нідерланди) у жовтні 2008 р. заявив, що прагне створити в Україні свій банк, а не купувати готовий.
Разом з банками аутсайдерами опинилися й інші компанії фінансової сфери. "Можливе укладання поодиноких угод із продажу українських страхових компаній у 2009 р. В цілому вартість більшості з них зараз є негативною, протягом року ми очікуємо на ринку хвилю банкрутств. На ринку КУА ми не очікуємо якихось значимих угод. За тією моделлю, за якою працювали існуючі КУА, ринок не буде функціонувати найближчі три-п'ять років", - вважає Гавриленко.
Існуючі інвестиційні компанії, на його думку, також не є привабливими для інвестора в 2009 р. Власники ефективних компаній без великих боргів не будуть продавати активи за нинішніми цінами, а проблемні компанії, обтяжені боргами, уже вживали безуспішних спроб залучити інвестора. Експерт вважає, що ситуація не зміниться до кінця року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас