НБУ пропонує провести рекапіталізацію Родовід Банку, Укргазбанка і банку "Київ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує провести рекапіталізацію Родовід Банку, Укргазбанка і банку "Київ"

1601
Національний банк України (НБУ) пропонує провести перші операції з рекапіталізації Родовід Банку, Укргазбанку і банку "Київ" (усі - Київ), повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в урядових колах.
"Перші три банки на рекапіталізацію - Родовід, "Київ", Укргазбанк, - сказав співрозмовник агентства.
Разом з тим, за його словами, цей перелік поки не є остаточним: його має затвердити експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків.
У Родовід Банку і банку "Київ" вже працюють тимчасові адміністратори НБУ, тоді як в Укргазбанку - лише куратор центрального банку.
Серед цих кредитно-фінансових установ найбільшим за розміром загальних активів на 1 квітня був Укргазбанк, який посідав за цим показником 17-е місце (12,496 млрд грн) серед 182 кредитно-фінансових установ, що діяли в країні. Родовід Банк і банк "Київ" за розмірами активів посідали до початку квітня, відповідно, 20-е і 40-е місця з активами 10,988 млрд грн і 4,262 млрд грн. Статутний капітал Укргазбанку на 1 квітня становив 700 млн грн, Родовід Банку - 435 млн грн, банку "Київ" - 225 млн грн.
Як повідомлялося, у середу ввечері очікується ухвалення остаточного рішення щодо рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів перших трьох українських банків.
Влада країни розглядає питання фінансової підтримки банків з осені 2008 року, але поки лише державні Укрексімбанк і Ощадбанк одержали додаткові бюджетні кошти для збільшення капіталу: для рекапіталізації банків у державному бюджеті України на поточний рік передбачено виділення 44 млрд грн.
У квітні 2009 року було визначено перелік із семи банків, капітал яких планувалося збільшити за підтримки держави. Очікувалося, що частка держави після рекапіталізації складе в Родовід Банку, Укрпромбанку і банку "Київ" - 99%, банку "Надра" - 91,8%, Імексбанку і Укргазбанку - 75%+1 акція. Щодо банку "Фінанси та Кредит" на той момент ішла дискусія щодо питання частки держави.
У травні стало відомо, що акціонери Імексбанку під час капіталізації за рахунок бюджетних коштів готові передати державі тільки близько 39% акцій, а акціонери банку "Фінанси та Кредит" - близько 50%, тоді як уряд претендує на частку не менше 60%+1 акція.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас