АМКУ порушив справу за ознаками антиконкурентних дій на ринку палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ порушив справу за ознаками антиконкурентних дій на ринку палива

Енергетика
578
Антимонопольний комітет України (АМКУ) розпочав розгляд справи, порушеної за ознаками здійснення антиконкурентних погоджених дій операторами загальнодержавного ринку нафтопродуктів, повідомляється в прес-релізі комітету в середу.
За попередніми даними АМКУ, синхронне зростання великих оптових цін на бензини "у низці регіонів" країни почалося в першій половині травня.
"У період з початку місяця до 19 травня 2009 рік зростання цін на бензин марки А-92 склало 10%, А-95 - 8%, тоді як на дизельне паливо - тільки на 4%", - підкреслюється в прес-релізі.
"У випадку виконання підприємствами, які працюють на ринках нафтопродуктів, вимог Антимонопольного комітету зі зниження цін на паливо до економічно обгрунтованого рівня, я наказую всій системі органів комітету закрити справи", - наведені в прес-релізі слова виконуючого обов'язки глави комітету Олександра Мельниченко.
"А якщо ні, то, ті, хто необгрунтовано підвищить ціни, будуть за це відповідати", - додав він.
Згідно із прес-релізом, докази в справі збирає і аналізує Департамент розслідування справ у паливно-енергетичному комплексі разом з територіальними відділеннями комітету.
Як повідомлялося, АМКУ 25 травня заявив про намір перевірити обгрунтованість підвищення цін на нафтопродукти в Україні.
Розслідування охопить як оптових, так і роздрібних операторів ринку. Зокрема, воно торкнеться і найбільших його учасників: ВАТ "Укрнафта", ТОВ " ТНК-ВР Коммерс", ПП "Лукойл-Україна", ЗАТ "ЛІНІК", ТОВ " Паралель-М Лтд", ТОВ "ТД " Континіум-Галичина", ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ВАТ "Лукойл-Одеський НПЗ", АТ "Укртатнафта", ТОВ "НК Альфа-нафта", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" і ВАТ " НПК-Галичина".
За даними консалтингової компанії UPECO (Київ), у період з 5 по 12 травня ціни на бензини залежно від марки у великому оптовому сегменті підвищилися на 1-3%, а середня оптова ціна дизпалива за цей період знизилася на 0,1%.
У період з 12 по 19 травня, згідно з інформацією UPECO, середні ціни на бензин залежно від марки підвищилися на 2,1-5,8%, а середня оптова ціна дизпалива підвищилася на 0,8%.
У період з 19 по 26 травня середні великі оптові ціни на бензин залежно від марки підвищилися на 4,9-11,1%, тим часом середня оптова ціна дизпалива в цей період знизилася на 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас