Аналітики: Пониження кредитних рейтингів збільшує тиск на долар і держоблігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Пониження кредитних рейтингів збільшує тиск на долар і держоблігації

Валюта
737
Пониження кредитних рейтингів збільшує тиск на долар і державні облігації, відзначають аналітики інвестиційної компанії "Тройка Діалог".
"Рішення агентства S&P привласнити "негативний" прогноз кредитному рейтингу Великобританії (ААА) у зв'язку зі зростанням рівня публічного боргу і погіршенням економічних показників викликало новий сплеск волатильності, що призвело до негативних наслідків для американської валюти і боргу.
Рішення переглянути у бік зниження рейтинг емітенту, що жодного разу не оголошував дефолт за 300-річну історію випуску державних облігацій, можливо, говорить про те, що від перегляду рейтингу не захищені навіть найбільші гравці на ринку державного боргу. Хоча ринок в цілому вважає подібні дії малоймовірними найближчим часом і навіть в середньочасній перспективі (не в останню чергу через причини політичного і нормативного характеру), тиск на долар і більшість активів інших класів посилюється. Оскільки тепер не виключена і можливість перегляду суверенного рейтингу США (ймовірність цього може бути мінімальною, але для інвесторів і це має значення), ця обставина, мабуть, призведе до посилення волатильності і буде врахована в ціні державних облігацій США", - сказано в аналітичному звіті компанії.
В той же час, на думку аналітиків, в сегменті корпоративних облігацій події менш драматичні. "Минулого року спостерігався чіткий розрив між випуском облігацій і перевагою покладатися на синдиковані кредити як в державах з розвиненою економікою, так і в економіках, що розвиваються. Тепер же ситуація швидко змінюється. У 1 кварталі 2009 р. обсяг випущених корпоративних облігацій інвестиційного рівня в світі збільшився на 124% до рівня річної давнини - до 875,1 млрд дол.", - відзначають аналітики.
Згідно зі звітом, бум на ринку облігацій різко контрастує зі спадом на ринку синдикованих кредитів. Аналітики приводять дані Dealogic - обсяг нових корпоративних позик, виданих банками емітентам з рейтингами інвестиційного рівня, впали на 40% до 349,3 млрд дол. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
З початку 2004 р. відзначено тільки три випадки, коли зростання обсягів розміщення корпоративних облігацій за квартал випереджало зростання синдикованих кредитів, нинішній же розрив найбільший. "Швидше за все, цей перекіс пояснюється скороченням доступного банкам капіталу і підвищенням вартості фондування. Обсяг банківських кредитів корпоративному сектору істотно впав. За квітень-грудень 2008 р. світовий банківський сектор скоротив обсяг кредитування іноземних позичальників майже на 5 трлн дол. Це найбільш різке падіння за всю історію", - говорять аналітики.
Тоді як банки знаходяться в важкому стані, у фондів як і раніше є гроші, а політика нульових облікових ставок підштовхує їх до покупки більш ризикованих активів. Якщо ця тенденція збережеться, на ринку можуть з'явитися нові емітенти з ринків, що розвиваються, навіть якщо економіка не вийде зі стану рецесії. До того ж великі іноземні банки, які урізували зважені за ризиком активи, тепер, можливо, знову звернуть увагу на маржу і почнуть конкурувати з ринком облігацій, вважають аналітики.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас