Корекцію ринку акцій РФ униз згладили непогані статдані зі США, виросли Ощадбанк і Мосенерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корекцію ринку акцій РФ униз згладили непогані статдані зі США, виросли Ощадбанк і Мосенерго

Фондовий ринок
129
Корекцію російського ринку акцій донизу, спровоковану у вівторок відкотом світових фондових майданчиків, нафти і зміцненням долара, згладили ввечері непогані статданізі США.
За підсумками торгів індекс РТС опустився нижче 1000 пунктів - до 990,26 пункту (-2,72%), індекс ММВБ - до 1040,9 пункту (-0,96%), основні фішки подешевшали на біржах на 0,4-6,9%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився на 11,3 пункту до базового активу, що говорить про помірковано негативні очікування гравців.
Європейські індекси більшу частину торгів у вівторок знижувалися разом з американськими фондовими ф'ючерсами і нафтою; сировина дешевшала на очікуваннях, що ОПЕК на черговій зустрічі у Відні 28 травня не ухвалить рішення щодо подальшого скорочення видобутку сировини, незважаючи на падіння попиту на паливо.
Крім того, на третину рубля у вівторок подорожчав бівалютний кошик ЦБ РФ, через що попит на російські акції знизився.
Опубліковані остаточні дані за обсягом ВВП Німеччини в I кварталі співпали з очікуваннями - ВВП упав на 3,8% щодо попереднього кварталу, що є максимальним падінням, принаймні, за 40 років.
Нервовість на фондові ринки привнесли побоювання розширення ядерних випробувань у Північній Кореї. КНДР заборонила судам з'являтися в районі західного узбережжя, що може свідчити про запуск, що готується, ракети малої дальності, повідомило південнокорейське видання Yonhap News. Імовірним часом запуску ще однієї північнокорейської ракети можуть бути вівторок або середа. Рада безпеки ООН висловила серйозне невдоволення і засудила ядерне випробування, проведене КНДР.
Тим часом, з відкриттям торгів у США фондова кон'юнктура покращилася: індекси зросли на акціях технологічних компаній, що компенсувало падіння цін у сировинному секторі (зросли акції Apple після підвищення рекомендацій з паперів аналітиками Morgan Stanley).
Крім того, підтримку покупцям зробила сильна статистика щодо довіри споживачів до економіки США: індекс довіри Conference Board виріс у травні до 54,9 пункту - максимального рівня з вересня минулого року, порівняно з 40,8 пункту місяцем раніше (експерти очікували підвищення до 42,6 пункту). Стрибок індикатору став максимальним із квітня 2003 року.
На цій статистиці європейські індекси вийшли "у плюс", також майже повністю відіграла втрати нафта, і слідом подорожчали російські акції на ФБ ММВБ.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень до вечора вівторка склала $61,55 за барель (-0,2%), хоча ще вдень ціна падала нижче $60 за барель.
За підсумками дня подорожчали папери Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+0,4%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,03%), в "другому ешелоні" зросли акції "Мосенерго" (РТС: MSNG) (+5,2%) на новинах від Citi, папери "Поліметалу" (РТС: PMTL) (+7,5%) на очікуваннях включення паперів у розрахунки індексу MSCI з 29 травня, і акції ФСК ЕЕС (+3,9%).
Акції "Мосенерго" злетіли після того, як Citi підвищив прогнозну вартість акцій компанії на 60% - з $0,04 до $0,0642 за штуку. Аналітики Citi скорегували модель оцінки "Мосенерго" з урахуванням фінпоказників компанії за 2008 рік, які виявилися вище їх очікувань.
У мінусі залишилися акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,3% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-3,4%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-1,6%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-1,8%, у компанії у вівторок закрився реєстр акціонерів), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-6,9%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,5%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-2,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,4%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-3,4%).
За оцінкою аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, закривати середньочасні "довгі позиції", незважаючи на корекцію ринку, поки рано. Ключові рівні підтримок за більшістю "фішок" залишилися недоторканими: 1500 руб. - з "Лукойлу", 160 руб. - з "Газпромі", 4 копійки - з ВТБ. Ключовим технічним рівнем для американського ринку акцій є позначка 879 пунктів за індексом S&P500, і падіння її донизу буде означати розвиток корекції, яка не залишить байдужими і фондові майданчики інших країн. Поки ж цього не відбулося, є сенс розраховувати на краще, вважає аналітик.
На думку заступника директора аналітичного департаменту компанії "Nettrader.ru" Андрія Бутенко, для російського ринку зараз гарною підтримкою є рівень 1000 пунктів за індексом ММВБ, а опором - 1050 пунктів. Закривати "лонги" доведеться, якщо індекс ММВБ у найближчі дні піде нижче 975 пунктів, вважає він.
Після статистики зі США щодо довіри споживачів ринки акцій і нафта почали зростати, є ймовірність, що в середу підйом продовжиться, вважає начальник аналітичного управління "Атон" В'ячеслав Буньков.
"Індекс ММВБ закрився на позначці 1040 пунктів і завтра може знову почати спроби протестувати наступний опір 1060 пунктів, якщо на американських майданчиках збережуться позитивні настрої. Учасникам ринку сьогодні варто звернути увагу на статистику за ринком житла о 18:00", - відзначає він.
У свою чергу, старший аналітик ІФК "Метрополь" Марк Рубінштейн вважає, що російський ринок поки почуває себе цілком упевнено. "Корекція в понеділок-вівторок може бути оцінена як відносно невелика на тлі зниження ціни на нафту за останні кілька днів. Це говорить про те, що інтерес до російських паперів залишається на значному рівні. На це вказують і рекордно високі обсяги торгів останнього часу на обох російських біржах, що було особливо помітно на початку тижня, коли біржі Лондона і США не працювали", - відзначає він.
"Підтримку російським акціям надає тенденція зміцнення рубля, яка в короткочасній перспективі може продовжитися. Це пов'язано з високою доларовою ліквідністю в банківському секторі. Також це пов'язано з порівняно високим рівнем цін на енергоносії, що зберігається, ", - вважає Рубінштейн.
Провідний аналітик ІК "Файненшл Брідж" Катерина Лощакова вважає, що оптимізм на американських біржах у вівторок складно назвати абсолютно обгрунтованим і підвищення корекційних настроїв найближчим часом уникнути все-таки не вдасться.
Аналітик Промзв’язокбанку (РТС: PRSB) Олег Шагов відзначає ризики падіння цін на нафту, що зберігаються. Тиск на нафтові котирування роблять очікування, що ОПЕК не зважиться скоротити обсяги видобутку на своєму майбутньому засіданні, незважаючи на те, що запаси нафти на 8% вище за середній показник за останні п'ять років. "Накопичення нафти в найбільших світових економіках - це дуже поганий знак, який загрожує різким падінням цін на нафту після того, як світові склади нафти переповняться", - констатує він.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами відкоту виступили акції "Концерну Калина" (-6%), "Камаза" (РТС: KMAZ) (-4,7%), "префи" "Автоваза" (РТС: AVAZ) (-5,6%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $9,013 млн, у секції RTS Standard - $156,435 млн, на ФБ ММВБ обіг угод перевищив 60,9 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 21,511 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас