Динаміка акцій у понеділок була змішаною, вистрілили "префи" Ощадбанка і Транснафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка акцій у понеділок була змішаною, вистрілили "префи" Ощадбанка і Транснафти

Фондовий ринок
225
Ринок акцій РФ у понеділок продемонстрував змішану динаміку цін blue chips на тлі різнополярних зовнішніх факторів, лідерами зростання стали привілейовані акції, що вистрілили, Сбербанк Росії (РТС: SBER) і "Транснафти" (РТС: TRNF).
За підсумками торгів індекс РТС виріс до 1017,92 пункту (+0,45%), індекс ММВБ опустився до 1050,95 пункту (-0,3%), ціни "фішок" змінилися в межах 0,1-3,2%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії опустився на 4 пункту до базового активу, що говорить про нейтральні очікування гравців.
"Префи" Сбербанку Росії злетіли на 9,3% ( до 24,7 руб.), звичайні папери - на 1% ( до 39,4 руб.), "префи" "Транснафти" - на 11,2% ( до 16,2 тис. руб.).
Також в "плюсі" завершили день акції ВТБ (РТС: VTBR) (+0,2% на ФБ ММВБ), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,2%), ФСК ЄЕС (+1,8%).
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-2% на ФБ ММВБ), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-0,3%), "Норнікеля" (-2,4%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-3,2%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-0,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,4%).
Більшу частину дня російський ринок просідав разом з Європою після публікації даних Ifo щодо ділової довіри в Німеччині, що не виправдали очікувань аналітиків (індекс Ifo у травні піднявся до 84,2 пункту порівняно з 83,7 пункту місяцем раніше, експерти очікували зростання до 85 пунктів).
Однак до вечора почали зростати американські фондові ф'ючерси (контракт на індекс S&P 500 піднявся на 0,3%), що спровокувало попит на російські акції.
У Великобританії та США в понеділок біржі були закриті, що позначилося на активності операцій російського фондового ринку.
Нафта в понеділок просіла на очікуваннях, що ОПЕК на черговій зустрічі у Відні 28 травня не ухвалить рішення щодо подальшого скорочення видобутку сировини. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень у понеділок опустилася на 0,7% і склала $61,14 за барель.
Країни ОПЕК прийняли на себе зобов'язання скоротити видобуток з 1 січня 2009 року на 4,2 млн барелів на добу порівняно з реальним рівнем видобутку у вересні, який становив 29,045 млн барелів на добу.
Як відзначає аналітик брокерського будинку "Відкриття" Гельди Союнов, ринок у понеділок продемонстрував волатильність при невисоких обсягах: вдень акції знижувалися, коли нафта марки Brent опускалася нижче $60 за барель і просідала Європа, а до вечора ціни зросли, коли Brent повернулася вище $60 і ф'ючерс на S&P також пішов у зростання - у підсумку відзначалося зростання заявок на покупку російських акцій.
"Ринок знову обмежився короткою внутрішнденною корекцією вниз і знову налаштувався на продовження підйому в США. Однак у цілому останнім часом ринок виглядає перегрітим і не показує впевненого тренду - рух іде в широкому "боковику". Акції вже не дешеві, зростати далі важко, але і падати ніхто не хоче. Прибуток фіксують ті, хто входив у ринок на початку весни, а купують гравці, які прагнуть встигнути сісти в останній вагон поїзда", - сказав він " Інтерфаксу-Афи".
За словами начальника відділу аналізу ринку акцій ІК "Велес Капітал" Іллі Федотова, у понеділок помітно відчувалася перекупленість ринку, через що вгору акції рухалися неохоче. "Інвестори розпродавали в основному акції нафтових компаній. Падіння вартості нафти, безрадісні прогнози операційних показників "Газпрому" - ці фактори могли стати причинами того, що учасники ринку потихеньку виходили із цих паперів. Також "осідання" котирувань відзначалося за паперами "Норильского нікелю" (РТС: GMKN) - компанія в понеділок підбила підсумки минулого року за МСФО, показавши серйозний збиток, що й могло стати приводом для зниження", - відзначає він.
За словами трейдера ІК "Уралсиб Кепітал" Валентина Єгорова, ліквідність і обіги торгів у понеділок були нижче середніх під час відсутності гравців з Лондона, тому вітчизняні інвестори фіксували прибуток. Однією із причин фіксації прибутку могли стати очікування продажів акцій з боку державного Зовнішекономбанку, який підтримував ринок наприкінці минулого року.
"Багато західних фондів зараз сидять в "кеші", оскільки свого часу пропустили ралі російського ринку. Їм нічого не залишається, як входити в акції, як тільки ціни починають корегуватися вниз - будь-який відкіт використовується для покупок, і давно очікуваної глибокої корекції не виходить. Від відкоту ринок стримує дорога нафта, очевидно, рівень $60 за барель усіх влаштовує. Друга кризова хвиля у світовій економіці може бути восени, тоді й відбудеться "осідання" нафти і акцій, а поки все виглядає непогано", - сказав він " Інтерфаксу-АФІ".
"Префи" Сбербанку наздоганяють звичайні акції, які пішли далеко вперед. Особливих новин щодо Сбербанку не було, можливо, хтось обіграє якийсь інсайд із приводу допемісії. Усі домисли із приводу можливої конвертації "префів" Сбербанку в "звичайні" виглядають неймовірним сценарієм, чіткої інформації немає", - додав Єгоров.
За оцінкою старшого трейдера ІК "Максвелл Капітал" Михайла Молодова, ринок дозрів для корекції, але її не буде, тому що нафта висока.
"За таких цін на сировину максимум, що нас очікує, - це стагнація поблизу певних рівнів (наприклад, 1000 пунктів за індексом РТС). Нафта почне знижуватися, якщо знову статистика буде подавати сигнали уповільнення світового економічного зростання і падіння попиту на сировину. Хоча якщо трейдери, які заповнювали танкери нафтою, почнуть фіксувати прибуток при відході цін нижче $60 за барель, то розвернеться вниз і ринок акцій", - сказав він " Інтерфаксу-АФІ".
Зростання привілейованих акцій Сбербанку Молодов також пов'язав з технічними факторами: папери розігрівають до певних цінових рівнів, скорочуючи спред зі звичайними. " Враховуючи ситуацію в банківській сфері, а також побоювання, що Сбербанк цього року може залишитися без прибутку, я не бачу особливих перспектив зростання банків і доцільності покупки "префів" Сбербанку. Хтось розігріває "префи" з певними цілями, під цю справу відразу згадують старі ідеї - від викупу до конвертації "префів" у "звичайні", - вважає трейдер.
За оцінкою заступника директора аналітичного департаменту компанії "Nettrader.ru" Андрія Бутенко, нафтові котирування послабили очікування, що ОПЕК 28 травня не планує знижувати квоти на видобуток нафти. Однак найближчим часом певна підтримка в нафтових котирувань може з'явитися з боку американських автомобілістів: День Пам'яті, який американці святкують 25 травня, вважається передднем початку автомобільного сезону в США.
Серед внутрішніх російських новин Бутенко виділив заяву президента РФ Дмитра Медведєва про те, що падіння ВВП РФ за підсумками 2009 року буде, що глибше спочатку очікуваного рівня (близько 2,2%). У першому кварталі 2009 року падіння ВВП склало 9,5%. Віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін заявив, що найближчим часом будуть опубліковані нові цифри щодо ВВП - нижчі, ніж оприлюднені раніше. Не може потішити також повідомлення Федеральної податкової служби: надходження доходів до бюджетної системи в січні-квітні 2009 року знизилося на 21%.
Підтримка в індексу ММВБ лежить на рівні 1000 пунктів. У той же час подолання 1050 пунктів з ММВБ призведе до пожвавлення біржових торгів, але від покупок поки краще утриматися. Ситуація проясниться, коли індекс ММВБ вийде з діапазону 1000-1100 пунктів, вважає Бутенко.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін відзначив локальний позитив у "Газпром нафти", що пов'язане зі збільшенням компанією пакета в Sibir Energy до 27,5% і перспективами консолідації контрольного пакета, що надасть "Газпром нафти" вихід на московський ринок нафтопродуктів і дозволить приростити запаси нафти. Новинне тло продовжує відігравати проти "Газпрому": тут і повідомлення можливого "антирекорду" з видобутку газу в 2009 році (450 млрд кубометрів), і загроза вилучення "надприбутків" Мінфіном через індексацію НДПІ до темпів зростання внутрішніх цін на газ.
Поточного тижня основна статистика вийде в четвер і п'ятницю: дані про продажі нових будинків у США, первинні заявки на допомогу у зв'язку з безробіттям, про замовлення на товари тривалого користування (четвер), а також пакет статистики щодо інфляції та виробництва в Японії та переглянуті цифри щодо ВВП США за перший квартал (п'ятниця), відзначає Конузін.
За оцінкою начальника аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександра Іванищева, ринок акцій РФ виглядає міцним за рахунок підтримки від зростаючого рубля і дорогої нафти.
"Перспектива ослаблення американської валюти продовжує стимулювати інвестиційний інтерес до рубля і активів у рублях. Тижневе закриття пари євро/долар вище рівня $1,39 відкриває шлях до подальшого ослаблення долара в напрямку до $1,472, а це, у свою чергу, дає шанс на продовження зміцнення рубля", - відзначив він.
Тим часом Іванищев не надає великого значення факторові зростання нафтових цін через його нестійкість і пов'язаних із цим ризиків. "Ринкові індекси з початку року досягли пристойних висот, імовірність спуска з яких зростає з кожною торговельною сесією. Результатом змін, що відбуваються, у структурі ринку стало значне посилення спекулятивного фактора. З динаміки зростання обсягу довгочасних позицій добре видно, що основний вхід "довгих грошей" у ринок спостерігався в березні й у першій половині квітня. Травневе зростання ринку вже не супроводжувалося адекватним приростом обсягу довгочасного портфеля, а було "зроблене" переважно за рахунок інвесторів з більш коротким інвестиційним обрієм", - вважає він.
В Азії в понеділок індекси знижувалися після оголошення Північною Кореєю про проведення ядерного випробування, потім ринок стабілізувався і під закриття вийшов "у плюс".
Північнокорейське інформаційне агентство з посиланням на представника правлячої партії повідомило, що в країні вдало пройшло чергове ядерне випробування. Метеорологічна служба Південної Кореї і геологічна служба США зафіксували підземні поштовхи на території КНДР силою 4,5-4,7 бала, які могли бути викликані ядерним вибухом.
Фондові індекси США минулої п'ятниці помірковано просіли на побоюваннях щодо зростання облікових ставок у США в умовах необхідності фінансування урядом порятунку фінансового сектору.
Негативний вплив на банківський сектор зробила новина про крах Bankunited FSB, який був закритий федеральними регуляторами штату Флорида. Це коштуватиме страховому фонду Федеральної корпорації страхування депозитів (FDIC) $4,9 млрд. Більшою за витратами з початку поточної фінансової кризи була тільки ліквідація Indymac Bank у липні минулого року, яка коштувала FDIC близько $11 млрд.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок лідерами зростання виступили акції "Іркутськенерго" (РТС: IRGZ) (+12,4%), "Русгідро" (РТС: HYDR) (+8,3%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (+7,6%), АФК "Система" (РТС: AFKS) (+7,9%).
Подешевшали акції "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-2,9% звичайні та -2,7% "префи"), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (-2,7%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $3,04 млн, у секції RTS Standard - $128,46 млн, на ФБ ММВБ обіг угод перевищив 44,47 млрд рублів (лідер - Сбербанк - 14,884 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас