На ринку чекають корекції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ринку чекають корекції

Фондовий ринок
943
Влітку експерти очікують відкоту котирувань після бурхливого зростання квітня-травня.
З початку квітня індекс Української біржі виріс удвічі, з 511 до 1133 пунктів. Індекс ПФТС збільшився схожими темпами, з 227 до 445 пунктів. Для порівняння, за весь попередній рік другий індекс обвалився з 959 до 227 пунктів. Після настільки бурхливого зростання експерти прогнозують корекцію. Можливий найближчий обвал вони пояснюють відсутністю реального покращення в економіці.
Тимчасове зростання
"Нинішнє відновлення - ще не ознака впевненого довгочасного зростання. Навіть якщо підвищення індексу продовжиться, то в рамках корекції. І таких корекцій, як нагору, так і вниз, може бути декілька, але в рамках певного діапазону. Зростання, як у 2003-2007 рр., буде наступним етапом розвитку ринку. До цього потрібно переломити етап падіння",- вважає керуючий інвестиційними фондами ККА "КІНТО" Віктор Ботте.
Зростання, що відбулося, експерт оцінює як кращий час для спекулянтів. "Це типова ситуація для ринку. У поганих умовах ринок якийсь час пристосовується, а потім звикає. На нашу думку, у нинішніх умовах страх пригальмувався, і почали вкладатися спекулянти, які відчули це першими і які повинні заробляти на найбільш ризикованих операціях",- пояснив він.
"Наш ринок малоліквідний. При зміні тренду акції можуть зростати стрімко, що ми і спостерігали в березні-квітні",- відзначив керівник департаменту з торговельних операцій і продажів інвестиційної групи "Арт-капітал" Костянтин Шилін.
"Хоча ціни на цінні папери на ринку привабливі, для придбання акцій треба дочекатися літньої корекції. Вона обов'язково буде, оскільки влітку припливу свіжих грошей немає, і активність традиційно падає. Обсяги коштів від фізосіб і спекулянтів-нерезидентів поки незначні, а без їх припливу реального і значного зростання на ринку не може бути. Зростання індексу ПФТС можна чекати після стабілізації у вітчизняній економіці та політиці",- вважає начальник торговельного відділу ЗАТ "Фондова компанія " Автоальянс-Інвест" Анатолій Шевчук.
На думку віце-президента та інвестиційного керуючого Foyil Asset Management Ukraine Дмитра Мошкало, довгочасний збільшувальний тренд повернеться на фондовий ринок після того, як будуть зняті два основні ризики. Перший - загроза значної девальвації гривні. Другий - політичні ризики, що висловлюються у відсутності команди і плану дій щодо подолання кризових явищ. "До четвертого кварталу робота на фондовому ринку матиме короткочасний спекулятивний характер",- підкреслив він.
Чекаємо кінця року
Втім, Мошкало зробив одне важливе застереження. "Якщо ви формуєте портфель довгочасних інвестицій (не менш, ніж на три роки), то доцільно не чекати розворотної точки і придбати акції частинами протягом усього року",- відзначив він.
"Якщо орієнтуватися на довгочасну перспективу інвестування, то вже можна починати формувати портфель",- погоджується Шилін. Віктор Ботте також схвалює таку стратегію. За його оцінками, нижче 180-200 пунктів індекс ПФТС вже не впаде. Зараз можна починати купувати блакитні фішки, які ще не подорожчали. А якщо відбудеться корекція, можна буде докуповувати папери, "що спрацювали", у квітні-травні. Хоча, за великим рахунком, тепер усі папери є недооціненими.
"Відновлення ринку буде більш стрімким, ніж після кризи 1998 р. Уже через рік-два після проходження дна ціни акцій можуть потроїтися, як це було після Великої депресії в США. Питання лише в тому, на якому рівні буде досягнуто дна. Найбільш ризикованим інвесторам варто купувати акції, не чекаючи стабілізації зростання на ринку,- саме така тактика звичайно приносить велику прибутковість. Консервативним же інвесторам варто почекати відновлення зростання світової економіки",- говорить аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Впевненої тенденції до зростання індексів можна чекати не раніше кінця року. "Зростання почнеться в першій половині 2010 р., якщо світова економіка почне демонструвати ознаки видужання. Акції найдоцільніше купувати, коли ніхто не вірить у зростання і панічні настрої та розпродажі превалюють на ринку. Можливо, ми вже пройшли через це, але на ринку ще багато цікавих паперів",- вважає начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
"У найближчі чотири-п'ять років нам не варто очікувати масового зростання фондового ринку, тому що всі бачили, що швидке зростання супроводжується дуже швидким падінням. Але плавне зростання можна чекати наприкінці 2009 р.",- погоджується консультант Astrum Investment Management Віктор Петрусь.
"Справжнє зростання на українському ринку акцій багато в чому визначається надлишковою ліквідністю на світових ринках капіталу. Зростання почнеться в міру збільшення цієї надлишкової маси, слідом за основними ринками і провідними ринками, що розвиваються ",- вважає аналітик групи компаній "ТЕКТ" Дмитро Томашевський.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас