Відкриття сезону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкриття сезону

5217
Ще декілька місяців тому ріелтори кримських агентств нерухомості сумовито коротали будні у задушливих офісах, ремствуючи на відсутність клієнтів, безгрішшя і непоправність ситуації.
Вони практично втратили надію на те, що прийдуть часи, коли під їхніми кабінетами будуть вибудовуватися черги з бажаючих купити курортні апартаменти і приморські вілли. Але помилилися: внаслідок кризи рекордне падіння цін - практично вдвічі - принесло несподівано швидкий результат.
Спектр прибутковості
Курортні об'єкти завжди вважалися одним з найпривабливіших сегментів ринку нерухомості завдяки високій прибутковості, яка навіть у кризу може досягати 200%. Тому, незалежно від економічної ситуації, інвестори використовують будь-яку можливість виявити себе в цьому специфічному бізнесі. Його специфіку визначають декілька факторів: сезонність, обмеженість декількома регіонами країни і високий поріг входу.
В Україні є три регіони, де зосереджена курортна нерухомість: Кримський півострів, узбережжя Азовського моря і Карпати. Даний сегмент представлений готелями формату resort, апартаментами, котеджами і таун-хаусами, розташованими в курортній зоні. Усі вони затребувані як орендарями-відпочиваючими в сезон, так і інвесторами, які незалежно від сезону не проти роздобути у власність курортні "квадрати", щоб потім заробляти на них кругленькі суми.
Для цього в них є кілька варіантів: побудувати об'єкт і продати його на піку ціни, придбати з метою перепродажу або одержувати постійний доход за рахунок здачі в оренду. За словами директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенко, залежно від типу обраної операції прибутковість цього бізнесу зараз становить від 30 до 150%. Рік тому вона досягала 200-250%.
Найбільш дохідним є будівництво об'єкта курортної нерухомості з наступним продажем. Найпривабливішої вважається та нерухомість, яку можна відразу продати. Тому популярні сегменти - житло, котеджі й апартаменти, розповів генеральний директор компанії Concorde Development Валерій Кирилко. При цьому варто врахувати, що будівництво курортних об'єктів - справа нелегка і витратна. Головна стаття витрат - земля, вартість якої в деяких районах Криму до кризи становила від $13 тис. до $40 тис. за сотку. Знижений під час економічних безладь попит і неможливість одержання кредитів девелоперами заморозили близько 80% новобудов в АРК. Тому зниження ціни на 55-60% стало неминучим кроком для збереження прибутковості.
Альтернативна інвестиція
Такий стан справ активізував другу групу інвесторів, що заробляють на спекулятивних угодах. Схема їх роботи зводиться до того, щоб придбати ліквідний актив і через деякий час реалізувати його за значно збільшеною вартістю, приміром, на 40-50% дорожче. За словами керівника відділу стратегічного консалтингу компанії Knight Frank Ukraine Наталії Проніної, цей підхід найбільш виправданий з погляду витрат, оскільки інвестор не вкладає ресурси в розвиток і поліпшення придбаного активу.
Активізувалися й ті покупці, які розглядають курортну нерухомість як довгострокову інвестицію і заробляють на здачі придбаних площ в оренду. Ставка прибутковості тут невелика - за даними експертів, вона становить близько 30%. Тим часом у період кризи таке придбання є непоганим способом збереження інвестицій, які час від часу (враховуючи сезонність) генерують доход.
Клієнтами компаній, що торгують курортною нерухомістю, ще нещодавно переважно були росіяни. В останні два місяці ряди покупців поповнили й українці. Вони не мають достатні фінансові ресурси для здійснення угоди.
Однак бажання купити, здешевлену вперше за багато років курортну нерухомість настільки велике, що деякі з них пропонують ріелторам бартерні умови. Наприклад, зараз уважається нормою обмін об'єкта нерухомості на кілька автомобілів або квартиру в Києві. А часом і те й інше - якщо будиночок у моря або в горах вже дуже привабливий і перспективний.
Дарія Ісакова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас