Геть пластик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геть пластик

Фінтех і Картки
8268
Українці вчаться обходитися без платіжних карток. Минулого тижня Нацбанк повідомив про третє поспіль скорочення емісії карток: за його даними, кількість хоча б раз використаних карт VISA і Mastercard у січні-березні зменшилося на 7,877 млн (до 30,699 млн шт.).
Вперше обсяги випуску карток почали танути в четвертому кварталі 2008 р. - тоді вони скоротилися на 4,323 млн ( до 38,576 млн шт.), у квітні-червні - на 1,871 млн ( до 42,899 млн шт.). До цього банки демонстрували винятково позитивну динаміку: у першому півріччі 2008 р. в Україні кількість працюючого пластику зросла на 1,61 млн, а за 2007 р. - на 8,688 млн карт.
Рекордному зменшенню карткової емісії дають відразу кілька пояснень. Головне - негласний перехід підприємств, що довгі роки виплачували зарплати за допомогою карток, на готівку.
"Зменшення кількості активних карт особливо відчули банки, якіі працювали з зарплатними проектами. Зараз багато з колишніх клієнтів залишилися без роботи, та й самі підприємства усе активніше йдуть у тінь, тобто на готівкову видачу зарплат", - розповіла начальник сектору управління портфелем карткових продуктів OTP Bank Наталя Попко. На друге місце фінансисти ставлять зростання недовіри до банківської системи: багато клієнтів, побоюючись за свої кошти, спустошили карти і закрили рахунки.
Позначилося і введення тимчасових адміністрацій в 15 фінустановах країни: Укрпромбанку, Родовід Банку, Трансбанку, Західінкомбанку, Одеса-Банку, Банку регіонального розвитку, а також у банках "Надра", "Київ", "Дністер", "Арма", "БІГ Енергія", "Причорномор'я", "Національний кредит", "Національний стандарт" і "Європейський". В міру згортання діяльності багатьох з них закривалися карткові рахунки їх клієнтів.
Не менш важлива причина - практично повне згортання карткового кредитування. "За нашою інформацією, кредитки продовжують випускати не більше семи банків. Але якщо фінансова ситуація стабілізується, то кредитування відновлять усі великі оператори карткового ринку - це близько 20 банків", - повідомила начальник управління розробки і супроводу карткових продуктів банку "Фінанси та Кредит" Світлана Попова.
" Багато банків були орієнтовані на видачу платіжних карт під споживчі кредити, а тепер вони зовсім припинили цю роботу. Ті ж, хто продовжує відкривати кредитні ліміти за новими картами, серйозно зменшили обсяги і посилили умови", - доповнив її заступник директора департаменту розвитку і підтримки платіжних карт БГ Банку Дмитро Астафуров.
"Обмежене залучення до користування кредитними картами клієнтів з вулиці", - погодився з ним і начальник управління організації карткових програм банку "Хрещатик" Сергій Головань. Середній розмір кредитного ліміту із зарплатних карток у першому кварталі був зменшений із чотирьох-п'яти до однієї-двох зарплат, з приватних карток класу VISA Electron і Cirrus Maestro - з 4-5 тис. грн. до 1,5-2,5 тис. грн., класу VISA Classic і Mastercard Mass - з 7-10 тис. грн. до 3,5-5 тис. грн. Одночасно підскочили розцінки на кредитки: якщо ще наприкінці 2008 р. можна було розраховувати на ставки на рівні 28-32% річних, то тепер вони рідко опускаються нижче 34-45%. Також при картковому кредитуванні, що завжди вважався бланковим, почали вимагати забезпечення.
"Наприклад, наш банк надав продукт, що припускає кредитування фізичних осіб під заставу депозиту, при цьому кредитний ліміт досягає 80% внеску", - розповів начальник відділу забезпечення реалізації загальнобанківських і регіональних проектів Ощадбанку Валерій Бочковський.
Найближчим часом фінансисти не очікують будь-якого приросту кількості карт. Навіть навпаки, до кінця року прогнозується подальше скорочення емісії: на 2-3 млн одиниць за квартал. Очікується, що це буде відбуватися як за рахунок зменшення зарплатних, так і кредитних карток. Єдине, що може врятувати банки, - це розкручування депозитних карт. Щоб звернути увагу вкладників на можливості пластику, фінансисти вже почали робити їм привабливі пропозиції.
"Якщо раніше за залишком на рахунку налічувалося 1-3% річних, то тепер ставки досягають 18% (залежно від середньої суми залишку)", - повідомив Дмитро Астафуров.
В міру зменшення кількості пластику фінансисти прогнозують і скорочення кількості карткових операцій: згідно з нинішніми прогнозами в другому кварталі вони повинні зменшитися ще на 6-8%. За даними Нацбанку, кількість операцій із застосуванням платіжних карт у січні-березні скоротилася на 9% порівняно з аналогічним періодом 2008 р. ( до 135 млн). Припускають банкіри в другому кварталі й подальше зменшення кількості платіжних терміналів у торгово-сервісних мережах: за різними оцінками, на 8-10%. За статистикою НБУ за три перші місяці кількість POS-терміналів зменшилася на 9 тис. одиниць (до 108 тис. терміналів).
За словами фінансистів, у більшості випадків ініціаторами їх ліквідації в магазинах виступають торговці, яким в умовах зниження продажів не по кишені платити банкам комісійні за обслуговування карткових платежів (вони досягають 4-5% суми).
Тетяна Будіянська
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас