Інвестори затаїлися до кращих часів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори затаїлися до кращих часів

1189
Інвестори продовжують тримати Україну на голодному пайку. За даними Держкомстату, чистий приплив прямих іноземних інвестицій у січні-березні поточного року склав лише $0,82 млрд, або 24,4% від показника першого кварталу 2008 р. Економісти вважають, що поточного року обсяги прямих іноземних інвестицій можуть скоротитися втричі. Слабкий приплив капіталів у країну забезпечить лише фінансовий сектор, що одержує підживлення від закордонних материнських структур.
За даними статистичного відомства за перші три місяці року іноземні інвестори вклали у вітчизняну економіку $1,176 млрд, або 36,2% від надходжень за аналогічний період минулого року. Однак нетто-приплив капіталів виявився ще меншим.
"Великий вплив на ситуацію зробила різка девальвація гривні, яка з’їла значну частину накопичених інвестицій у зв'язку з виправленням на курсові втрати. Цей фактор дав про себе знати і на початку поточного року: номінальний приплив інвестицій в Україну склав майже $1,2 млрд. При цьому $265 млн від загального обсягу накопичених інвестицій було списано на курсову різницю", - розповів економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Вхідна в країну ВКВ конвертується в національну валюту, вливаючись у статутні фонди підприємств. Таким чином, в міру знецінювання гривні скорочуються і номінальні показники обсягів залучених в Україну капіталів нерезидентів. Але навіть трикратне зменшення обсягів вливань економісти вважають непоганим результатом.
В умовах скорочення промвиробництва, падіння ВВП і знецінювання національної валюти, динаміка припливу капіталів могла знову вийти в негативну площину. "Незважаючи на деякі ознаки стабілізації, інвестори не поспішають вкладати кошти, очікуючи чіткіших сигналів щодо видужання світової економіки. Так що скорочення інвестицій виглядає цілком логічним. А той факт, що чистий приплив залишився позитивним, гарний сигнал для економіки", - впевнений начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії Phoenix Capital Дмитро Романович.
До слова, показник виведення капіталів із країни в січні-березні виявився більш ніж скромним. За три місяці нерезиденти вилучили з економіки лише $0,07 млрд, або 29,2% від рівня першого кварталу 2008 р. Але це ще не означає, що інвесторам тепер затишніше в Україні. Більшість нерезидентів встигли врятувати свої капітали ще торік. Ті, хто забарився, чекають кращих часів.
"Основна сума грошей була вилучена ними наприкінці 2008 року. кошти, що залишилися, не настільки великі, щоб вилучати їх активно", - відзначає директор ФК "Фактор" Георгій Кононов. Чистий відтік прямих іноземних інвестицій з нашої країни в жовтні-грудні минулого року склав $1,898 млрд і сповільнився лише на початку поточного. "Багато інвесторів, що здійснюють прямі вливання, мають намір у період кризи залишатися в Україні. Навіть ті, хто бажав би вивести гроші, не прагнуть робити це за поточними низькими цінами. Наприклад, ринкова вартість акцій фінансового сектору впала на 71% порівняно із ситуацією рік тому", - доповнив колегу економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.
П'ятірка країн-рекордсменів, що проявляли найбільшу щедрість в інвестиційних пожертвуваннях поточного року, залишилася фактично незмінною. Внесок росіян у нашу економіку виріс у першому кварталі на $285,9 млн, Нідерландів - на $196,2 млн, Кіпру - на $158,9 млн, Швейцарії - на $61,9 млн. За підрахунками аналітиків, отримані нашою країною "крихти", зібрали в основному фінансисти. Причому левова частина надходжень припадала на оплату угод, укладених у попередні роки.
"Приплив $137 млн у банківський сектор з Російської Федерації можна легко простежити у зв'язку з угодою з покупки Промінвестбанку російським ЗЕБ у грудні 2008 року, а $57,5 млн із Німеччини у фінансовий сектор пов'язаний з докризовим придбанням банку "Форум" німецьким Commerzbank", - вважає Блінов. У найближчій перспективі залучати в країну гроші будуть знов-таки переважно "доньки" іноземних фінустанов, які гостро потребують поповнення капіталів, і які розраховують на підтримку материнських структур.
"Ймовірно, у другому кварталі іноземні інвестиції в банківський сектор збільшаться завдяки НБУ, який зажадав завершити залучення коштів у капітал найбільших банків до кінця квітня. До кінця року можна чекати невеликого пожвавлення припливу інвестицій і в реальний сектор економіки, зокрема, харчову промисловість та інші сектори, які традиційно є найбільш стійкими до кризи", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
Проте підсумкові обсяги припливу капіталу в країну в 2009 р. можуть упасти чи не втричі. "Не варто очікувати будь-якого істотного зростання інвестицій у найближчій перспективі: економіка України продовжує стагнувати, а світова ще не намацала дно. Будь-яке інвестиційне пожвавлення можна прогнозувати не раніше четвертого кварталу цього року. Ми очікуємо, що в 2009 році обсяг іноземних інвестицій в економіку нашої країни складе близько $3,3 млрд", - прогнозує Дмитро Романович.
Для порівняння: за даними Держкомстату, в 2008 р. іноземці вклали у вітчизняну економіку майже $11 млрд. Щоправда, з урахуванням переоцінки, втрат і курсової різниці (мінус $3,9 млрд) приріст сукупного обсягу іноземного капіталу склав лише $6,181 млрд. У той же час за підрахунками Нацбанку ця цифра досягла $9,7 млрд. "Покращення ситуації можна чекати тільки наступного року разом з відновленням економіки. За нашими прогнозами, обсяг вливань нерезидентів в 2010 році може скласти $8 млрд", - підкреслює Олена Бєлан.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас