Оптимізм загрожує світу новим фінансовим пузирем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оптимізм загрожує світу новим фінансовим пузирем

Фондовий ринок
10099
На тлі зниження темпів рецесії та зростання корпоративного прибутку в США фондові менеджери демонструють небувалий оптимізм щодо майбутнього світової економіки і необачно інвестують кошти в ризикові активи, зокрема на ринках, що розвиваються, говориться в травневій доповіді Merrill Lynch. Це загрожує виникненням нового ринкового пузира, який тріснувши може знову боляче вдарити по світових фінансах. Експерти погоджуються з небезпекою ситуації, але констатують, що після локальної стабілізації інвесторів важко втриматися від бажання швидше компенсувати збитки.
Згідно з дослідженням Merrill Lynch, у якому взяли участь 220 портфельних менеджерів по усьому світу (у їхньому керуванні перебуває 617 млрд дол.), більшість із них будують плани, розраховуючи на неодмінний підйом світової економіки в найближчі 12 місяців, причому кількість оптимістів зростає стрімко. Якщо у квітні в прийдешнє видужання економіки вірили всього 26% респондентів, то цього місяця - уже 57% опитаних. "Бичачі" настрої серед фондових менеджерів обумовлені зростанням корпоративних доходів у США, які за минулий місяць збільшилися на 18%, а також деякими макроекономічними показниками, що свідчать про вповільнення темпів рецесії.
Запевнені цими результатами керуючі фондів поспішають зірвати максимальний куш, вивівши капітали із традиційно надійних активів, вклавшись у більш ризикові. Так, за останній місяць готівкові кошти в інвестиційних портфелях скоротилися з 4,9 до 4,3%. Крім того, інвестори почали активно скуповувати циклічні акції (їх курс за сприятливих умов для бізнесу зростає дуже швидко), а також акції підприємств реального сектору. При цьому вперше з 2005 року експерти понизили очікування від свого "улюбленого" кризового сектору - фармацевтики. Тим часом усе більші надії інвестори покладають на ПЕК та індустрію.
Ще однією тенденцією став підвищений ажіотаж навколо ринків, що розвиваються, де виділяються, насамперед, країни БРІК, а пальма першості віддається Китаю. Очікування від економіки КНР досягли свого піка з 2003 року: 61% респондентів впевнені у швидкому підйомі китайської економіки, а 40% незабаром мають намір туди інвестувати. "Інвестори, нарешті, відкривають гаманці, маючи намір позбутися кеша, накупивши циклічних акцій і ризикових активів. Але цей загальний ажіотаж, особливо навколо ринків, що розвиваються, дуже нагадує пузир, що роздувається. У цій ситуації переказ коштів з готівки і облігацій в акції - це вкрай серйозний ризик для ринку", - цитують у доповіді главу міжнародної інвестиційної стратегії Banc of America Securities - Merrill Lynch Майкла Хартнетта.
" У цілому я не бачу в цій ситуації нічого гарного, - погоджується аналітик ІК "Атон" Інга Фокша. - Глобально ситуація ще не стабілізувалася, і стресового періоду ніхто не виключає. А це не закінчиться нічим гарним для інвесторів, які зараз вкладають у більш ризиковані активи, ніж ще на початку весни. Зрозуміло, що всі намагаються компенсувати кризові збитки, але те, що відбувається, це не здорове явище, а розбухання локального короткострокового фінансового пузиря".
" Звичайно, виправдані побоювання щодо того, що динаміка фінансових ринків іде врозріз із тенденціями в реальному секторі. Але є і точка зору, що відновлення фондових ринків саме і повинно передувати відновленню реального сектору, - розповів РБК daily старший економіст Deutche Bank Ярослав Лисоволик. - Але поки самі фондові індекси торгуються значно нижче, ніж на докризовому рівні, я б не говорив про якийсь пузир. Можливо, буде корекція, без тріснувшого пузира, а з тим, що перспективи світової економіки оцінять більш тверезо".
"Ризик у даній ситуації, безумовно, є, - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Микола Подгузов. - Але ті, хто не буде інвестувати на даному етапі, просто пропустять це відбудовне ралі, у той час як інший зароблять".
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас