Як організувати свої фінанси в 6 кроків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як організувати свої фінанси в 6 кроків

2094
Матеріал, який може допомогти літнім інвесторам визначитися з тим, що ж робити після того, як багато хто з них втратили свої заощадження з вини економічної кризи, що вибухнула, опублікований на сайті Usnews.com.
Автор статті звертає увагу на те, що спад економіки вповільнюється, торгівля акціями пожвавлюється, а банківська система досить здорова, щоб витримати майбутні економічні негаразди (враховуючи додаткові гроші платників податків). Крім того, багато економічних звітів показують ознаки підйому.
Сайт Usnews закликає інвесторів вийти зі свого бункера, вивчити збиток, і продовжувати нормальне життя. У фінансовому плані збирання осколків не може бути приємною справою, особливо для тих людей, хто близький до пенсійного віку (або до того моменту, коли вони сподівалися вийти на заслужений відпочинок). Але це слід зробити, і от 6 необхідних кроків:
1. Усвідомте Вашу нову реальність.
У майбутньому все вже не буде так, як у минулому. У найкращому разі, і багато експертів сходяться в цьому, процес відновлення ринку триватиме не менш двох років. Він може тривати і десятиліття, якщо відновлення піде занадто повільно. Більшість учасників пенсійних програм не є інвесторами – вони прості вкладники, тобто не можуть активно управляти своїми капіталами. Напроти, із часом вони лише спостерігають за зростанням своїх вкладень, які покликані забезпечити приємну і довгу пенсію.
Навіть під час найгірших ринкових потрясінь, пенсійні фонди рекомендують учасникам тримати свої кошти на колишньому місці й продовжувати робити внески. Зараз прийшов час тверезо глянути на речі й прийняти реалістичні рішення щодо нових планів із приводу пенсійних заощаджень. Автор матеріалу радить скористатися калькуляторами, які є на багатьох банківських сайтах, і розробити новий прогноз, який Вам підійде.
2. Розробіть новий фінансовий план
При розробці нового плану необхідно використовувати раніше зроблений прогноз, радить автор статті. Для допомоги Ви можете скористатися послугами консультанта, але, знову ж, колись необхідно зібрати інформацію в інтернеті, не шкодуючи на це часу. А потім чесно відповісти на запитання: Скільки у Вас боргів? Наскільки точно вивірений Ваш пенсійний план? Скільки Ви платите за страховку на машину, будинок, життя, здоров'я? Скільки років залишилося платити за іпотекою?
3.Перевірте Ваші ризики
Пенсіонери і люди передпенсійного віку знайомі з небезпеками, що підстерігають власників цінних паперів. Насамперед, це ризик їх значного знецінювання. Тому не потрібно будувати якихось незвичайних надій на великий потенціал інвестицій. При цьому потрібно розуміти ризик таких капіталовкладень. Хоча інвестпортфель із 100% акцій завжди дасть вищий прибуток, ніж інвестиції, розміщені в консервативніших інструментах. При цьому, ризик падіння вартості вкладень в акції також буде вищим, і потрібно вирішити, чи підходить це Вам.
4. Шукайте низькі інвестиційні збори
Пайові інвестиційні фонди (ПІФи) не завоювали багато прихильників за останні 2 роки, відзначає автор. Справа в тому, що клієнти втратили багато грошей через їхню слабку прибутковість і високі збори. За іронією долі, ринкові втрати числа, що й так скорочується, клієнтів знекровило деякі ПІФи настільки, що збори за їхні послуги перевищили прибутковість за активами. Це можуть бути їхні проблеми, але вони не повинні стати Вашими. Подивіться на фонди з низькими зборами, зокрема і на біржові фонди, ETF, для того, щоб звести до мінімуму активне керування коштами і замість цього зосередитися на спостереженні за різними ринковими індексами. Якщо ваш нинішній керуючий бере за свої послуги занадто багато, пошукайте іншого менеджера. Можливо, прийшов час перевести пенсійні заощадження на індивідуальний пенсійний рахунок (ІПР). Так, великі інвестиційні компанії значно поповнили рахунки їх власників.
5. Захистіть себе від інфляції
У статті серйозна увага приділяється інфляції. На думку автора, є висока ймовірність зростання цього показника протягом найближчих декількох років. Необхідно враховувати дефіцит державного бюджету і, по суті, безкоштовні гроші від Федеральної резервної системи, покликані запустити знову економіку. Але це також може покласти початок майбутньому зростанню цін, навіть разом зі здоровішим економічним підйомом.
У матеріалі пропонується вдатися до диверсифікованості Ваших вкладень у піддані інфляції інструменти - акції або ПІФи. У цьому можуть допомогти державні облігації, захищені від інфляції (Treasury Inflation Protected Securities, TIPS). Це особливо актуально для літніх інвесторів.
6. Оцініть термін дії страхового захисту
Останнім кроком на шляху до успіху повинно стати питання довгострокового страхування турботи про Ваше здоров'я і потреба у будинку для літніх або будинок. Ці послуги коштують дуже дорого і можуть швидко "з'їсти" ваші ресурси, а також виснажити заощадження, які ви сподівалися залишити спадкоємцям.
Про це потрібно подбати заздалегідь, хоча така страховка являє собою складний і дорогий продукт. Але в майбутньому він дозволить Вам заощадити на багатьох видатках, зокрема і на медикаментах. Ви повинні також розглянути питання про переказ частини активів у щорічну ренту. Поштовхом цьому може послужити той день, коли буде досягнутий вік, при якому різкі коливання на ринку можуть серйозно зашкодити пенсійним заощадженням (це вже трапилося з багатьма з нас). Не випадково, що система соціального забезпечення стала дуже затребувана в останні 2 роки. Люди надають перевагу гарантованим доходам, до яких належать і пенсії.
Щорічна рента може бути складною і дорогою в плані зборів, але може створити диво, якщо використовувати її в правильній манері. Двома словами, це кошти, які одержує людина, що робила внески в приватний ощадний проект, після виходу на пенсію. Негативний бік проекту полгає в ранній смерті вкладника, який не встигне повною мірою скористатися своїми заощадженнями. Але не потрібно забувати про те, що компанії-продавці таких інструментів можуть пропонувати привабливі умови своїм клієнтам зокрема й із цієї причини.
Наприклад, існує особливий тип річної ренти, розроблений для захисту довгожителів. Страхові компанії не починають виплату ренти доти, поки клієнт не досягне віку 85 років, але потім йому пропонуються дуже вигідні умови.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас