ОПЕК збереже стійкий рівень виробництва після зростання цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК збереже стійкий рівень виробництва після зростання цін на нафту

Енергетика
135
Міністри країн-членів ОПЕК, як очікується, не змінять обсяги виробництва нафти наступного тижня на зустрічі в австрійській столиці, повідомляє Reuters.
Причиною тому називають зростання вартості бареля, що дещо зняло занепокоєння з приводу надлишку нафти на світовому ринку, збільшення її запасів і найглибшого падіння попиту на "чорне золото" за багато років.
Поточного тижня вартість бареля досягла максимального за 6 останніх місяців рівня (більш $60), що майже вдвічі вище торішніх грудневих цін на нафту.
Найбільший виробник, Саудівська Аравія, погодилася відігравати роль такої "тимчасової медсестри" при хворій глобальній економіці, але якщо тільки ціна за барель не впаде нижче $50. Кувейтський міністр нафти минулого тижня також підтвердив, що картель не збирається обговорювати плани подальшого скорочення видобутку.
Проте, виробники говорять про те, що для стимулювання інвестицій у нові виробництва необхідна ціна нафти в $75 за барель, хоча і визнають першочерговість вирішення проблем у глобальній економіці.
З такою точкою зору в різному ступені згідна більшість країн-членів ОПЕК. За виключенням Ірану, Венесуели і Анголи, чиї бюджети сильно залежать від експорту нафти. Ці члени картелю в нинішніх умовах визнають слушної ціну в $80-$90 за барель.
Нагадаємо, що з вересня минулого року ОПЕК, що поставляє на світовий ринок близько 30% нафти, пообіцяла скоротити виробництво на 4,2 млн. барелів на добу, або на 5% від загального обсягу глобальних поставок.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас