Саміт РФ-ЕС - енергетична домінанта з українським акцентом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт РФ-ЕС - енергетична домінанта з українським акцентом

Енергетика
443
На саміті Росія-ЄС домінувала тема енергобезпеки, причому велика увага була приділена можливості повторення зимового "газового" конфлікту з Україною і перспективам модифікації Енергетичної хартії.
Медведєв: Гарантій неповторення ситуації з транзитом газу немає
У насиченому порядку денному саміту Росія-ЄС, який відбувся у Хабаровську, виразно домінувала проблема енергобезпеки, причому, судячи з висловлень президента Росії на підсумковій прес-конференції, акцент було зроблено на уроках зимового газового конфлікту з Україною. Глава держави попередив європейців, що не може дати гарантій неповторення січневої ситуації з перебоями в поставках газу.
В цілому Дмитро Медведєв залишився задоволений реакцією європейських партнерів на озвучені ним ідеї та розраховує на їх подальше конструктивне обговорення. "Як мені здалося, наші європейські партнери з інтересом сприйняли цю ідею ( про створення нової правової бази міжнародного співробітництва в сфері енергетики)", - сказав Медведєв. Він висловив надію, що обговорення російської ініціативи буде продовжено, підкресливши, що її реалізація "вочевидь в інтересах" європейських партнерів.
Раніше прес-секретар президента РФ Наталія Тімакова повідомила, що тема енергобезпеки "обговорювалася на прикладі зимових подій, пов'язаних із припиненням транзиту російського газу через територію України". "В ЄС розуміють, що механізму врегулювання таких конфліктів дотепер не знайдено", - констатувала прес-секретар глави держави.
Медведєв заявив, що в Росії є сумніви щодо можливостей України розплачуватися за поставлений газ. " У нас є сумніви в платоспроможності України. Партнери в цій ситуації допомагають своїм партнерам, і ми готові допомогти українській державі, але хотіли б, щоб значну частину цієї роботи взяв би на себе і Європейський союз, тобто ті країни, які зацікавлені в надійності та безпеці енергоспівробітництва", - підкреслив Медведєв. "Я звертався до наших партнерів із цього приводу і запропонував їм ще раз проаналізувати можливості з поставками газу в Україну", - відзначив глава російської держави.
За його словами, у цей час накачуванню в підземне сховище України підлягає досить великий обсяг - у межах 19,5 млрд кубометрів, а це коштує понад $4 млрд. "Якщо в української сторони є гроші, це добре, але в нас є сумніви в платоспроможності цієї країни", - сказав президент РФ. Він запропонував партнерам з Євросоюзу допомогти Україні залучити синдикований кредит для забезпечення поставок газу. "Якщо мова йде про кредити, давайте допоможемо Україні синдикувати відповідні гроші, але цим повинна займатися не одна Росія, зрештою, не в нас проблеми із платоспроможністю", - заявив він.
За словами Медведєва, Росія не може дати європейцям гарантій у тому, що надалі з вини України не буде перебоїв з поставками газу. "Ніяких запевнень Росія не давала і давати не буде. Чого це заради? З нашого боку ніяких проблем немає, у нас усе в порядку і з газом, і з виконанням наших обов'язків. Запевнення нехай дає той, хто зобов'язаний платити за газ", - підкреслив Медведєв.
РФ не приєднується до енергохартії, пропонуючи нові інструменти
Президент РФ також заявив, що Росія не може приєднатися до Енергетичної хартії в поточній редакції, і не буде використовувати договір до неї. Медведєв нагадав, що РФ висунула власну ідею щодо енергетичної безпеки і запропонувала підписати відповідні документи. "Росія не є учасником Енергетичної хартії і не збирається брати участь у ній у діючій редакції цього документа. Росія також не є учасником договору до Енергетичної хартії і не буде ним користуватися, про що були зроблені відповідні міжнародні повідомлення", - підкреслив президент РФ. "Однак це не означає, що все, що було зроблено в рамках енергохартії, було шкідливим. Звичайно, ні", - додав Медведєв.
На його думку, позитивні моменти хартії необхідно використовувати для створення нових енергетичних інструментів, зокрема шляхом підготовки або нової угоди щодо енергобезпеки, або підготовки нової версії Енергетичної хартії, "але в рамках тих процедур, які будуть нами погоджені".
ЄС просить уникнути енергокриз і визнає, що заслуговують уваги "деякі пропозиції Росії"
У свою чергу, Євросоюз закликає Росію та Україну не допустити газової кризи в майбутньому і заявляє, що деякі пропозиції Росії щодо створення нової правової бази в сфері енергетики заслуговують на увагу Брюсселя. "Ми попросили Росію та Україну, звичайно, зробити все, що вони можуть, щоб уникати таких криз. Не думаю, що це було б добре для загальної атмосфери відносин, якщо така криза повториться знову", - сказав глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції.
Саме тому, за його словами, ЄС пропонував створення механізму раннього попередження, у якому важливу роль відіграє політична воля. Що стосується російської ініціативи в сфері енергетики, то як сказав Баррозу, "деякі пропозиції Медведєва заслуговують нашої уваги в процесі перегляду нашого договору до Енергохартії", у чому, на думку глави Єврокомісії, Росія готова брати участь.
"Енергетика - це не конфліктне поле. Навпаки, це те, що нас повинно поєднувати, це те, що забезпечує комфортне існування мільйонам європейців", - підкреслив на зустрічі з журналістами Медведєв. При цьому він відзначив, що РФ і ЄС " повинні зробити так, щоб енергетичне співробітництво розвивалося в цивілізованому ключі". Для цього, за словами Медведєва, необхідно, щоб газ продавався за ринковою ціною, щоб були підписані відповідні угоди і за ними платилися гроші. Говорячи про майбутнє співробітництво РФ у сфері енергетики, він підкреслив необхідність вироблення "всеосяжних правових рамок" такого співробітництва. "Тут ми всі абсолютно єдині в тому, що це необхідно зробити. Ми і далі будемо працювати над створенням правових форм співробітництва в енергетичній сфері. Певен, що це абсолютно нам під силу", - сказав президент РФ. У той же час він підкреслив, що "ми повинні намагатися запобігати кризам, запобігати проблемам, і саме на це повинні бути спрямовані майбутні енергетичні угоди, тому що діючі угоди, як би до них не ставитися, цих питань не вирішують".
"Навіть якби Росія була учасником Енергетичної хартії і договору до Енергетичної хартії, а Україна, до речі, є учасником і Енергетичної хартії, і договору до Енергетичної хартії, ну й що? - помітив Медведєв. - Усе, чого прагнули, те й зробили, наплювали на цю Енергетичну хартію і на договір до неї". " Виходить, потрібні якісь інші інструменти, включаючи і питання відповідальності, арбітражні питання, для того щоб щораз не використовувати політичне врегулювання", - сказав президент, відзначивши, що "цей січень нам непогано запам'ятався".
Володимир Шишлін
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас