Експерт: Європа виявилась не готова вкластися в ГТС України, газові кризи можуть стати частішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Європа виявилась не готова вкластися в ГТС України, газові кризи можуть стати частішими

Енергетика
707
Виходу з даної ситуації з поставками газу в Україну і його транзиту в Європу немає - потрібно принципово змінювати систему, вважає російський експерт в сфері енергетики.
"Потрібно будувати принципово нову модель. Виходу в нинішньої системи немає. Ми щодня можемо стикатися із цією дилемою: іти на юридичний принцип і відключати Україну або вибачати їй мільярди і не відключати", - заявив у п'ятницю "Інтерфаксу" директор Фонду "Національної енергобезпеки" Костянтин Сімонов.
"Якщо раніше газові кризи були можливі раз на рік, із цього року вони стали можливі сьомого числа кожного місяця, коли за контрактом Україна повинна платити за газ, - сказав К.Сімонов. - Але тепер складається враження, що ймовірність нового конфлікту існує щодня".
"Європа підписала декларацію про готовність взяти на себе відповідальність за стан газотранспортної системи України. Ми дуже нервово на неї прореагували, але виявилося, що Європа нічого не готова вкласти, минуло вже майже два місяці, а віз і нині там", - підкреслив Сімонов.
"Декларацію підписали, і що? Обіцяні якісь гроші, вони так і не дійшли, грошей на закупівлю газу для накачування в підземні газові сховища (ПСГ) нема, економіка України стає усе біднішою. Європа декларує намір взяти на себе всю відповідальність за Україну, але поки це тільки слова", - додав співрозмовник агентства.
Як вважає Сімонов, "у жодному разі не можна допустити другого перекривання труби, але ми могли б зайняти і більш жорстку позицію".
"Нам потрібно сісти з Євросоюзом і думати про те, як буде виглядати постбанкротня Україна. Рятувати Україну складно, зараз вона порине на півроку у вибори, там і так ніхто рішення не приймає, а коли будуть вибори, взагалі буде повний хаос", - вважає експерт.
"Потрібно подивитися, як здійснювалося довгий час фінансування боргів "Нафтогазу України", тут секрету не існує. Є держбанк в Україні, який є найбільшим кредитором "Нафтогазу". Наприкінці 2008 року борг був більше 2,5 млрд доларів. Держбанк, я не виключаю, за рахунок емісії грошей кредитує "Нафтогаз", який переводить гривні в долари і віддає борг "Газпрому". Тому і гривню обвалили - через емісію змушені йти на девальвацію. "Піраміда" створюється усередині України. Надувається бульбашка, рано або пізно вона лусне", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас