Акт на землю - за місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акт на землю - за місяць

Нерухомість
6547
Минулого тижня Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка дозволяє громадянам протягом місяця переоформити право на землю за спрощеною системою. Згідно з новою схемою, після покупки землі нотаріус повинен ставити на держакт позначку про перехід права власності на земельну ділянку.
Маркований держакт необхідно зареєструвати в територіальному органі Держкомзему, який протягом 14 календарних днів від дня подачі документів повинен поставити на держакті свою позначку. Переоформляти держакт на ім'я покупця вже необов'язково.
"Ці зміни в земельному законодавстві значно спрощують процес оформлення переходу права власності, тому що це право тепер установлюється безпосередньо документом про покупку, спадщину, яка видається нотаріусом. Держакт із усіма позначками є тільки додатком", - вважає директор департаменту нотаріату і реєстрації адвокатських об'єднань Міністерства юстиції Ніна Ященко.
Раніше, після оформлення в нотаріуса угоди щодо купівлі-продажу землі, новий власник заново збирав усю документацію на куплену ділянку, для того щоб одержати заповітний документ - державний акт на землю. В цілому на це йшло від одного до двох років.
Порушення кануть у Лету
Нотаріуси поки розділилися в думці щодо нововведень. "Нові правила роблять становище власника більш захищеним, тому що наявність у нього акту старого власника убезпечить від імовірності виготовлення іншого", - вважає приватний нотаріус Сергій Піскун. З іншого боку, вважає його колега Світлана Турчак, зі змінами з'являється нова можливість для порушень.
"Щоб повернути акт покупцеві, треба буде писати запити у відділення земельних ресурсів і перевіряти, чи не видавалися дублікати актів. Багато чого буде залежати від сумлінності продавців і співробітників відділень земельних ресурсів. Може вийти так, що ту саму ділянку будуть продавати кілька разів", - запевняє нотаріус.
Агентства, які займаються продажем ділянок, вважають нові зміни такими, що значно спрощують життя покупців. "Переоформляти ділянки з такими змінами буде значно простіше, - вважає співробітник Київського центру нерухомості Раїса Пономаренко. - За для безпеки все повинно бути нормально. Нотаріуси запитують і перевіряють усі документи, перед тим як засвідчити покупку і право власності. Крім того, вони ж будуть відповідати за свої рішення".
Посередники - зайві
У введенні нових правил є ще один позитивний момент - повинен знизитися рівень корупції при оформленні прав власності на земельні ділянки. Дотепер на цьому ринку працювала ціла армія посередників, що обіцяла громадянам за пристойну винагороду в стислий термін виготовити акт на землю. Тепер необхідність користуватися їх послугами відпаде.
Втім, нова система до кінця ще не запрацювала. Нотаріуси вже почали ставити позначки на актах. Однак покупці ділянок, приходячи з маркованими юристами держактами у відділення земельних ресурсів, не можуть там зареєструватися.
Як розповіла прес-секретар Держкомзему Людмила Зіньковська, затримка сталася через те, що Кабмін поки не прийняв ще одну постанову, у якій була б визначена форма поземельної книги, куди будуть вноситися всі дані. Експерти ж запевняють: Держкомзем свідомо гальмує введення нових правил.
У березні парламент прийняв закон, який дозволив нотаріусам ставити на держакт позначку про перехід права власності на земельну ділянку.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас