Трейдери піднімають ціни на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трейдери піднімають ціни на бензин

Енергетика
3116
Учора ціна бензину на більшості АЗС у другій половині дня виросла на 30 копійок.
Учора в другій половині дня ціни на бензин більшості заправок підскочили на 3-5%. Паливо марки А95 на заправках "ОККО" (компанія "Торговий дім "Континіум-Галичина") і "КЛО" подорожчало відразу на 30 копійок - з 5,98 до 6,28 гривні за літр. Трохи нижче виставили ціни на бензин заправки "ТНК". Учора там можна було заправитися 95-м по 6,18 гривні за літр.
В уряді стверджують, що таке різке підвищення цін необґрунтовано. Чиновники впевнені - очевидна змова основних нафтотрейдерів. "Більше 90% бензину продається на заправках усього декількох компаній. Тому вони диктують свої умови, а ціни на цих заправках далеко не ринкові", - констатує радник прем'єр-міністра з питань ПЕК Сергій Пашинський. Чиновник стверджує, що ціна бензину завищена в середньому на гривню за літр.
У свою чергу оператори ринку традиційно пояснюють свою політику тенденціями на світовому ринку. Нібито сезонне зростання попиту на паливо спровокувало подорожчання нафти на міжнародних біржах.
"Якщо в березні за барель нафти просили 43 долара, то на сьогодні він коштує близько 58 доларів. Аналогічна ситуація і в Україні - вартість бензину марки А95 у березні була на рівні трохи більше 6 тисяч гривень за тонну. Зараз же його заводи реалізовують за ціною близько 6,4 тисячі гривень", - пояснює причини подорожчання прес-секретар компанії "Концерн "Галнафтогаз" Олесь Пограничний.
В "Укртатнафті" називають ті ж причини. При цьому в компанії відзначають, що на тенденції ринку нафти та нафтопродуктів зараз великий вплив має запланований на 28 травня саміт країн-експортерів нафти, на якому планується переглянути обсяги її видобутку.
У компанії "Лукойл Україна" подорожчання пояснюють тенденціями ринку. "Ціни піднімаються у всіх компаній. Ми не були ініціатором даного підвищення", - говорять у прес-службі "Лукойл Україна".
На тенденції ринку посилаються й у компанії "ТНК". "З початку місяця тонна високооктанового бензину на зовнішніх ринках подорожчала на 20%, на заправках "ТНК" - на 5%", - стверджує заступник директора департаменту громадських комунікацій "ТНК" Дмитро Звєрєв.
Серед факторів, які повинні стримувати подорожчання палива, експерти називають зміцнення гривні. В "Укртатнафті" вважають, що поки курс національної валюти до долара і євро не вплинув на формування ціни нафтопродуктів в Україні. На думку голови прес-служби компанії Сергія Біленького, це відбувається, тому що гривня почала зміцнюватися не так давно, і, очевидно, ринок поки ще не встиг відреагувати.
У свою чергу в UPECO вважають, що якби гривня не зміцнилася, то ситуація була б ще гіршою. "Восени, коли курс долара пішов вгору, вартість бензину на вітчизняних АЗС залишилася колишньою, хоча в Європі паливо значно дешевшало. Зараз ми спостерігаємо зворотний процес. Ціна бензину в Європі росте, а за рахунок зміцнення курсу в нас вона підвищується все-таки не так значно", - пояснює директор консалтингової групи UPECO Сергій Куюн.
Експерти відзначають, що бензин буде дорожчати і далі. "Немає сумнівів у тому, що місцевий ринок продовжить реагувати на зовнішній тренд, що має сьогодні потенціал до зростання", - заявив Дмитро Звєрєв.
На думку Сергія Куюна, уже в червні може бути черговий стрибок цін на бензин - у середньому на 1 гривню, коли в Україну надійдуть нафтопродукти за новими європейськими цінами. У свою чергу заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що найближчим часом роздрібна ціна на АЗС виросте ще на 10%, коли в компаній закінчаться старі запаси палива.
В Україну низькооктановий бензин в основному імпортується з Росії, високооктановий - із НПЗ Румунії, Литви, Білорусії. Основні учасники ринку продажів палива в Україні: "Лукойл Україна", "ТНК-ВР", " Торговий дім "Континіум-Галичина" (бренд WOG) і ВАТ "Концерн "Галнафтогаз" (бренд "ОККО").
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас