Індекси в Європі завершили підвищенням п'яті торги поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі завершили підвищенням п'яті торги поспіль

Фондовий ринок
110
Фондові індекси Європи продемонстрували в середу підйом за підсумками п'ятої сесії поспіль слідом за ралі авіаперевізників, сировинних і хімічних компаній, яке переважило побоювання, що двомісячне зростання ринку може скоро припинитися, повідомило агентство Bloomberg.
Значення Dow Jones Stoxx 600 піднялося на 0,5%, оновивши максимум за чотири місяці. З мінімуму цього року, зафіксованого 9 березня, індикатор додав уже 34%.
Французький індекс CAC 40 збільшився на 0,9%, німецький DAX - на 1,6%. У той же час британський FTSE 100 опустився на 0,3%.
"Відчуття змінилися за останні кілька тижнів. Кожна новина, менш погана, ніж очікувалося, сприймається як подарунок з небес. Системні ризики знизилися за рахунок дій центральних банків", - відзначає старший аналітик Fortis Global Markets Філіппе Гійсельс.
Акції Air France-klm подорожчали на 11% після публікації позитивної звітності. Чистий збиток найбільшої європейської авіакомпанії за підсумками фінансового року, що завершився 31 березня, склав 814 млн євро, тоді як аналітики оцінювали цей показник у середньому на рівні 902 млн євро.
Крім того, аналітики Jpmorgan Chase & Co. заявили, що авіаційна галузь Європи надзвичайно приваблива, назвавши в числі інвестиційно привабливих перевізників Deutsche Lufthansa, British Airways і Air France-klm.
Котирування акцій British Airways збільшилися за день на 1,9%, Deutsche Lufthansa - на 3,9%.
Ставка тримісячного LIBOR у доларах знизилася за підсумками 36-ї торговельної сесії на ознаках, що відновлення банківської галузі відбувається досить швидко. У середу вона опустилася на 3 базисних пункту - до менш 0,72% річних. За останні чотири дні падіння склало майже 14 базисних пунктів. Наприкінці 2008 року значення ставки перебувало в оцінки 1,43% річних.
"У цілому ми бачимо все більшу нормалізацію і, схоже, більш значні обсяги кредитування між банками", - сказав аналітик з інструментів з фіксованою прибутковістю Nomura International Plc Шон Мелоні.
Різниця між тримісячним LIBOR і ставкою індексних свопів (OIS) у середу опустилася до 52 базисних пунктів, що є мінімальним рівнем, принаймні, з лютого 2008 року.
Папери найбільшого європейського виробника поташу K+S подорожчали на 6,7% після того, як аналітики HSBC поліпшили рекомендацію для них до "вище ринку" з "нейтрально".
Крім того, нафта в середу перевищила оцінку $61 за барель уперше за півроку, що викликало підвищення вартості акцій нафтовиробників, включаючи Royal Dutch Shell (на 1,5%) і BP - на (0,7%).
Акції Lonmin, третього за розмірами у світі виробника платини, додали в ціні 8,1% слідом за підвищенням вартості металу на торгах у Нью-Йорку третій день поспіль.
Ціна паперів Randgold Resources, власника золотих рудників в Африці, збільшилася на 4,2% на тлі підвищення вартості металу до максимуму за сім тижнів. Акції Fresnillo, що випускає срібло і золото, подорожчали на 5,8%.
Котирування акцій Rio Tinto Group підвищилися на 4,3% слідом за зростанням вартості міді.
У той же час на 8% упала вартість акцій британської Lloyds Banking Group, оскільки закриття реєстру акціонерів уже пройшло, і нові покупці не матимуть права на одержання дивідендів.
Папери інших британських банків також подешевшали, зокрема, Royal Bank of Scotland - на 1,6% і Standard Chartered - на 2%.
Головний економіст і аналітик Gluskin Sheff Девід Розенберг заявив, що акції повернуться до березневих рівнів, оскільки ралі на фондових ринках закінчилося.
Прибутки 314 компаній індексу Stoxx 600 фінансові показники, що опублікували, за підсумками минулого кварталу, знизилися в середньому на 44%.
П'ятнадцять із вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи збільшилися за підсумками торгів 20 травня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас