Акції недооцінені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції недооцінені

Фондовий ринок
1550
Незабаром місцевий фондовий ринок може очікувати падіння, однак перші ознаки стійкого зростання повинні з'явитися вже наприкінці цього року.
Фондовики очікують підвищення цін на українські акції. "Минулий рік нас потішив зниженням індексу ПФТС майже на 75%. Уже можна говорити, що це наша велика перевага. Це означає, що в нас є колосальний потенціал зростання. Зараз ситуація нагадує ту, при якій ми запускали "Синергію-1" у 2003 р. Тоді я першим своїм клієнтам розповідав, що потенціал зростання становить чотири-п'ять разів. Питання було в тому, як швидко він реалізується, чи вкладемося ми в три роки. Вийшов семиразовий підйом", - говорить президент КУА "КІНТО" Сергій Оксанич.
Зараз, на його думку, інвестори можуть орієнтуватися на потенціал зростання ринку в три-п'ять разів за три-п'ять років. "Зрозуміло, що є речі, які неможливо передбачити. Ринок може довго торгуватися в зоні недооціненості, потім кілька років бути в зоні переоціненості. Але виключно математично він однозначно недооцінений, тобто фундаментальний аналіз дає вектор, куди повинен рухатися ринок", - вважає Оксанич.
За розрахункам "КІНТО", в 1999-2004 рр. індекс ПФТС стояв значно нижче від своїх справедливих значень. А в 2007-2008 рр., навпаки, спостерігався рівень переоцінки українського ринку, яка пояснювалася тим, що у світі було багато грошей і їх потрібно було кудись прилаштувати.
Зараз, підкреслив керуючий інвестфондами "КІНТО" Віктор Ботте, знову помітна істотна недооцінка. "На наш погляд, справедливий рівень індексу ПФТС повинен бути в 3,5 разів вищий - на рівні 940-1000 пунктів (зараз близько 400)", - вважає він.
У "КІНТО" розрахували недооцінку чотирма способами. Недооцінка металургійних підприємств, порівняно з оцінною вартістю їх майна, склала 4,3 рази, енергетичних компаній - 3,4 рази. "Якби ви були акціонером такої компанії, то, продавши її майно, одержали б у три-чотири рази більшу суму, порівнянно з вартістю акцій", - підкреслив експерт.
Схожий показник для металургії (3,6-4,5 рази) вийшов шляхом порівняння українських підприємств із компаніями-аналогами з Росії. Українська генерація в 1,5 рази дешевша від російських аналогів і в 14,5 разів - порівняно зі східноєвропейськими компаніями.
А от якби інвестори спробували з нуля побудувати "Азовсталь" або ММК ім. Ілліча, вони заплатили б у вісім разів більше від нинішньої вартості акцій цих підприємств. В енергетичних компаній розрив виявився ще більшим - 13,9 рази.
А от глава департаменту торговельних операцій компанії Astrum Investment Management Олег Шипанюк не вважає, що українські акції недооцінені - порівняно з паперами на інших ринках, їх вартість адекватна. На його думку, український ринок неліквідний, тому місцеві папери повинні продаватися з дисконтом до аналогічних паперів на розвинених ринках.
Що стосується справедливої вартості акцій, кожна компанія рахує її по-своєму. Однак експерт згодний, що через п'ять років папери будуть коштувати значно дорожче.
"Усі цільові рівні, які ми визначали на початку березня, уже досягнуті. Це означає, що до кінця року вже не видно великого потенціалу збільшення ціни акцій. Хоча, враховуючи низьку ліквідність українського фондового ринку, спекулятивний попит може перевищити наші цільові ціни. Але я згодний, що на проміжку п'ять років зростання неминуче. У цьому сенсі стратегія деяких компаній і фондів, які зараз заходять на ринок, виправдана - вони знову купують папери на дні, і нижче цінам падати вже нікуди", - підкреслив Шипанюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас