Citi: Зміцнення рубля не є ризиком для прибутковості нафтокомпаній РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Citi: Зміцнення рубля не є ризиком для прибутковості нафтокомпаній РФ

Валюта
282
Експерти Citi провели аналіз залежності фінпоказників російських нафтокомпаній від зміцнення рубля і зміни цін на нафту для того, щоб визначити, наскільки високі ризики падіння рентабельності нафтового сектору РФ у результаті зростання курсу нацвалюти відносно долара США.
Аналітики дійшли висновку, що залежність курсу рубля від вартості нафти знижує чутливість фінансових показників нафтових компаній РФ до динаміки котирувань нафти.
Починаючи з лютого курс рубля почав рости до долара США, після того як ціни на нафту досягли "дна", опустившись до рівня $40 за барель. Регресійний аналіз показав, що зміцнення російської національної валюти пояснюється підвищенням вартості нафти. Таким чином, можна припустити, що, якщо при $40 за барель нафти курс рубля перебував на рівні 36,3 руб./$1, то при цінах на нафту в районі $80 за барель курс рубля буде дорівнювати 26,3 руб./$1.
Відповідаючи на запитання, чи є зміцнення рубля ризиком для прибутковості нафтокомпаній РФ, аналітики Citi прийшли до висновку, що ні, якщо воно супроводжується зростанням цін на нафту. "Наш аналіз показав, що якщо подібний зв'язок між динамікою цін на нафту і курсом рубля збережеться і надалі, фінпоказники нафтокомпаній РФ не постраждають", - говориться в огляді.
Крім того, аналіз показав, що якщо курс рубля до долара залишається постійним, то зміна ціни на нафту на 1% змінює прогнозовану на 2010 рік EBITDA ВАТ "Роснафта" на 1,4%.
Якщо ж курс рубля відносно долара не стоїть на місці, то зміна цін на нафту на 1% приводить до зміни прогнозованої на 2010 рік EBITDA "Роснафти" на 0,8%.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас