Безробітні вирушили на південь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробітні вирушили на південь

688
Цього року проблема сезонного персоналу, вирішення якої ще нещодавно вимагало від компаній чималих витрат часу і грошей, обіцяє вирішитися сама собою. Безробітні з усієї країни вже шикуються в чергу навіть за найнепрестижнішими вакансіями, погоджуючись трудитися за мізерну зарплату і койкомісце.
До моря на роботу
Цього літа південні регіони ваблять безробітних з усієї країни. Якщо минулих років місцеві компанії не могли задовольнити свої потреби в сезонному персоналі, то зараз ледь встигають відбиватися від армії бажаючих одержати хоч якусь вакансію. Географія поставок додаткової робочої сили на південь досить широка. За даними директора кримського центру кадрових технологій "Успіх" Ольги Сергєєвої, на півострів активно їдуть шукачі з Західної України, а також із промислових регіонів країни (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська обл.), де знайти роботу зараз досить проблематично.
Керівник севастопольського кадрового агентства "Біла смуга" Наталія Хрущева відзначає, що жваво відгукнулися на заклик роботодавців також жителі Сумської, Кіровоградської та Вінницької областей. Як правило, більшість із них претендують на некваліфіковану і низькокваліфіковану роботу, зокрема, у сільському господарстві, на будівництвах, вантажниками та ін.
"Люди настільки зголодніли, що згодні виконувати будь-яку роботу, не особливо перебираючи умовами", - говорить Хрущева. Вакансії в сферах обслуговування, туризму і торгівлі вважаються чи не найелітнішими, і якщо підприємство готове миритися з відсутністю в кандидатів досвіду роботи за фахом, йому доведеться мати справу з десятками претендентів на кожне вільне місце.
Наталія Хрущева також додає, що багато здобувачів розглядають трудову вахту на узбережжі не тільки як можливість заробити, але і як практично єдиний шанс відпочити поблизу моря, розраховуючи, що дах над головою їм надасть роботодавець. Тому найбільш затребуваними серед заробітчан є курортні міста Криму і Азова, а також прибережні зони Одеської та Херсонської областей. Набагато меншим попитом користується можливість попрацювати в гірському Криму або на херсонських полях, хоча нестачі в шукачах не випробовують і роботодавці з "не престижною пропискою".
Трудова вахта
Ольга Сергєєва відзначає, що цього року південні роботодавці набирають нітрохи не менше, а деякі навіть більше додаткових співробітників, ніж зазвичай." Справа в тому, що в листопаді-грудні, готуючись до нелегких часів, багато підприємств різко скоротили штатний розклад, звільнивши до 50% співробітників. Причому ця тенденція торкнулася не тільки сезонних компаній, приміром, пансіонатів, ресторанів, але й інших, скажімо, торговельних і дистриб'юторських фірм. Зараз їм доводиться відновлювати штат, тому вони виставили десятки нових вакансій", - пояснює експерт. З колегою згодна і Наталія Хрущева, яка відзначила, що якщо минулих років багато роботодавців були готові утримувати взимку цінних співробітників практично в збиток собі, то цього року подібної лояльності не спостерігалося - у міжсезоння зайвий персонал виставили за двері. Тепер же їм доводиться латати кадрові діри за рахунок приїжджих, тому що місцеві жителі в курортний сезон традиційно воліють працювати на себе, а не на чужого дядька.
За її словами, найбільшу кількість нових робочих місць пропонує курортна інфраструктура: готелі, пансіонати, ресторани, екскурсійні бюро та ін. Їм потрібні кухарі, покоївки, офіціанти, касири, продавці екскурсійних турів. Дистриб'юторські фірми шукають торговельних представників, вантажників. Досить затребувані також продавці-лоточники. Попит на будівельників цього сезону знизився як мінімум на третину, тому що багато проектів на півострові заморожені. Але все-таки ситуація тут набагато краша, ніж в інших регіонах країни: приватне будівництво в Криму йде повною ходою, тож муляри, що втратили роботу, плиточники і сантехники кинулися на південь.
У Херсонській області, крім пансіонатів і санаторіїв, додатковий персонал активно шукають сільськогосподарські підприємства. За даними обласного Центру зайнятості, у селах регіону безробіття не тільки не зростає, а навпаки, зменшується. Станом на початок травня тут було на 14,3% безробітних менше, ніж у порівняно благополучному 2008 р.
Експерти пояснюють цю тенденцію розширенням угідь і збільшенням потреби аграріїв у робочих руках. В управлінні праці Херсонської ОДА повідомили, що їх регіон готовий надати роботу на літо приблизно 4 тис. громадян. Із закликом направляти до них безробітних чиновники вже звернулися в адміністрації деяких західних областей України і промислових регіонів. І, як вважають в управлінні праці, без відгуку їх пропозиція не залишиться: бажаючі одержати роботу вже дзвонять у центри зайнятості, що дозволяє розраховувати на бездефіцитний сезон.
За їжу
Можливість вибирати з маси здобувачів дозволяє роботодавцям вирішити питання сезонного персоналу малою кров'ю. Якщо минулих років вони змушені були постійно підвищувати зарплати як мінімум на 10-15%, то поточний сезон стартував з торішніх ставок. Більше того, на практиці багато робітників одержать ще менше, тому що раніше роботодавці не скупилися на премії та бонуси, від яких цього року відмовилися практично всі. У підсумку більшості обслуговуючого персоналу пропонують не більш 1-1,5 тис. грн. на місяць. Виключення становлять хіба що висококласні кухарі, які претендують на 4-6 тис. грн.
Втім, кадровики говорять, що відносно невисокі ставки не зупиняють здобувачів, тому що вони розраховують заробляти в три-чотири рази більше за рахунок чайових. За словами Ольги Сергєєвої, на непогані заробітки можуть претендувати так звані "дівчинки під парасолькою" - продавці екскурсійних турів.
" За умови, що продавець знає свою справу і вміє спілкуватися з людьми, він може заробити $1 тис. і більше на місяць", - стверджує експерт.
Дистриб'юторські компанії, які раніше пропонували співробітникам невелику ставку ( від $100 на місяць) і відсоток від виторгу, цього року відмовилися від постійної складової, обмежившись тільки часткою від обсягів реалізації. Продавцям залежно від групи товару пропонують 1-3%, але навіть при цьому в сезон більшість із них має можливість заробити до $1 тис. на місяць, що і пояснює черги бажаючих отримати роботу.
Помітно гірші справи на будівництві й у сільському господарстві. Порівняно з минулим роком ставки для майстрів упали в 2-2, 5 рази, і зараз гарною вважається зарплата в $500 на місяць. Фермери ніколи не відрізнялися особливою щедрістю, а цього року рахують гроші з особливою старанністю, пропонуючи заробітчанам 1,5-2 тис. грн. на місяць.
Багато роботодавців переглянули і свої пропозиції щодо забезпечення персоналу житлом та їжею. Якщо раніше койкомісце автоматично входило в пакет, пропонований компанією потенційному шукачеві, то цього року багато готелів, розташованих в безпосередній близькості від моря, відмовляють працівникам у житлі, розраховуючи здати його відпочиваючим.
Персоналу ж у найкращому разі пропонують більш скромні умови у віддалених від моря будівлях. А деякі компанії намагаються продати співробітникам дах і їжу, плануючи вираховувати з майбутньої зарплати по 600-700 грн. щомісяця. Але подібна суворість умов праці зійдуть роботодавцям з рук, адже на сьогоднішній день сезонні вахти залишаються для багатьох українців чи не єдиним шансом заробити хоч що-небудь. Тим більше якщо врахувати, що літо цього року обіцяє виявитися досить вдалим, багато гастарбайтерів розраховують ще й на неофіційні доходи, сума яких може суттєво перевищувати розміри ставки.
Людмила Ксенз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас