Fitch присвоїло прогноз "негативний" російському страховому сектору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch присвоїло прогноз "негативний" російському страховому сектору

165
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло прогноз "негативний" російському страховому сектору, відображаючи очікування негативного впливу ситуації, що погіршується, на страховому ринку у зв'язку з істотним уповільненням зростання російської економіки і волатильністю, що зберігається на інвестиційних ринках країни. Про це говориться в повідомленні Fitch. Згідно з повідомленням, негативний рейтинговий прогноз також ураховує зниження Fitch суверенного рейтингу Росії до рівня "BBB" із прогнозом "негативний" у лютому 2009 року.
"Прибутковість у секторі, імовірно, погіршиться в 2009 році у зв'язку з волатильністю, що зберігається, інвестиційних показників і тиском на прибуток від андеррайтингу, – відзначає директор аналітичної групи Fitch зі страхового сектору Люба Тарнопольскі. - Серйозний рецесійний тиск уже очевидний в Росії". Рейтингове агентство очікує, що цей тиск може привести до збільшення кількості заяв про страхові збитки у зв'язку з активізацією шахрайських дій у страховому секторі, а також вимогами, що стосуються контрактних зобов'язань і фінансових гарантій, у міру того як бізнеси опиняються під тиском економічного спаду.
Зазначені фактори в комбінації з певною неадекватною практикою, що мала місце раніше, резервування у швидкозростаючих незрілих сегментах, таких як обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ), можуть привести до істотного скорочення позитивних грошових потоків і потенційних труднощів з ліквідністю. Можливості страховиків підтримувати прибутковість будуть залежати від їхньої здатності управляти цими ризиками, а також від рівня адміністративних видатків і брокерських комісій щодо скорочення обсягів премій і прибутковості.
На думку Fitch, збільшення обсягу страхових премій у рейтингованих російських страховиків суттєво сповільниться в 2009 році в порівнянні з 32-процентним зростанням торік на тлі нульового зростання ВВП у Росії і, як здається, імовірного істотного зниження попиту на страхові продукти. У роздрібному сегменті Fitch очікує збереження інтенсивної конкуренції за обсяги премій і результуючий тиск на їхні ставки.
Fitch стурбоване тим, що в цілому низький рівень кредитної якості і ліквідності інвестиційних портфелів російських страховиків може чинити подальший тиск на баланси. Волатильність, що зберігається на російському фондовому ринку, і зростаючий ризик дефолтів по корпоративних облігаціях є насущними факторами стурбованості, у той час як низька ліквідність у страховиків передбачає ризик продажу інвестицій в умовах цін, що знизилися.
Інвестиційні портфелі російських страхових компаній, рейтингованих Fitch, характеризуються відносно високою часткою акцій (близько 25% на середньозваженій основі). При цьому приблизно половина таких вкладень – це акції, по яких не ведеться активна біржова торгівля і/або кредитна якість яких є низькою. Крім того, Fitch підкреслює відносно невисоку частку облігацій у рейтингованих російських компаній, які становлять лише приблизно 16% інвестиційних активів. У той час як це скорочує схильність компаній процентному ризику і ризику кредитних спредів, агентство відзначає відносно невисоку кредитну якість вкладень в облігації, приблизно 15% яких належать до емітентів без рейтингів і є низьколіквідними. Лише близько 11% портфеля облігацій представлені державними облігаціями РФ.
Fitch вказує, що в той час як показники достатності капіталу в більшості рейтингованих російських страхових компаній виглядали стійкими протягом 2008 року, це було обумовлено головним чином уливаннями в капітал п'яти компаній протягом зазначеного періоду. Інші компанії, які не одержали внесків від своїх акціонерів, погіршили показники достатності капіталу у зв'язку з комбінацією таких факторів, як швидке збільшення премій і втрати від інвестицій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас