Точка зору: Вводити мораторій на зняття депозитів на термін більше чотирьох місяців не можна було — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Вводити мораторій на зняття депозитів на термін більше чотирьох місяців не можна було

Кредит&Депозит
1429
Не можна було вводити мораторій на зняття депозитів на термін більше чотирьох місяців. Після цього періоду почалися деструктивні процеси в банківському секторі. Таку думку висловив представник компанії "ДАГДА" Віталій Шапран сьогодні під час прес-конференції.
За його словами, Національний банк України порушив основний принцип конструктивної психології, згідно з яким інвестори, що втратили гроші на ринках, з великим небажанням повертаються на них.
Крім того, ще з осені 2008 р. для залучення нових вкладників з'явилися пропозиції досить високих відсотків за депозитами, зокрема від банків з іноземним капіталом. "Високі ставки за депозитами змінюють тимчасову структуру пасивів банків. Якщо це буде тривати хоча б три-чотири місяці, то вже восени ми побачимо, що в нас різко виростуть депозити до запитання в пасивах", - відзначив В. Шапран. На його думку, це вдарить по можливості банків кредитувати.
"Цю ситуацію ми оцінюємо як нездорову і таку, що не відповідає планам уряду, який має намір створити умови для кредитування підприємництва", - сказав експерт.
В. Шапран впевнений, що затягування зі скасуванням мораторію на дострокове зняття депозитів "убивало можливість кредитувати реальний сектор".
Крім того, експерт відзначає етичний момент. За його словами, вклади населення строком більше одного року становлять 60 млрд. грн. З них більше половини покладені на депозитні рахунки ще влітку минулого року. Якби мораторій скасували протягом двох місяців після його введення, вкладники пішли б у банки і забрали свої гроші. Банки у свою чергу повинні були б запропонувати депозити з підвищеними ставками. "Замість цього НБУ зробив все, щоб вкладники не одержали свої гроші. Тому на сьогодні для банків ці 60 млрд. грн. залишаються супердешевим ресурсом", - відзначив В. Шапран.
Оскільки сьогодні тих ставок за депозитами, які були до кризи, немає. І банки намагаються зберегти ті кошти, які були вкладені на депозитні рахунки з низькими ставками.
"Банківські лобісти зараз намагаються зірвати скасування мораторію: їх ціль – забезпечити банкам дешеву ресурсну базу", - впевнений експерт.
Як повідомлялося, з 12 травня ц.р. національний банк України скасував норми своєї грудневої постанови, які де-факто встановлювали мораторій на дострокову видачу депозитів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас