Обвал валют: прогнози банкірів оптимістично обережні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал валют: прогнози банкірів оптимістично обережні

Валюта
13352
Весняні місяці принесли стабілізацію валютного ринку. Вартість долара в обмінних пунктах постійно знижується, щотижня втрачаючи від 2 до 10 копійок. У розпал травневих свят "зелений" можна було купити менш ніж за 8 грн. Це абсолютний мінімум з початку 2009 року.
"Навіть у часи економічного зростання з кінця травня до початку осені готівковий курс не відрізнявся якими-небудь різкими коливаннями і, як правило, знижувався. За винятком 2007 року", - говорить заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Природно, основна причина зниження - сезон масових відпусток, коли народ конвертував свої доларові накопичення в гривню. Причому в благополучні роки багато наших співвітчизників прагнули на відпочинок за кардон і частину грошей брали із собою у еквіваленті доларів і євро. Зараз більшість заощаджує, відпочиваючи в Україні. "Думаю, що населення перед відпочинком почне позбуватися накопиченої валюти. Відповідно, курс буде просідати", - пояснює Стадник.
А от директор казначейства Ерсте Банку Роман Бондар уважає, що здешевлення долара навесні 2009 має інші причини. "Одна з них - банкам зараз необхідно позбутися довгих валютних позицій. Тому що НБУ дав фінустановам 60 днів на приведення позицій до нових нормативних значень, при розрахунках яких тепер не включаються сформовані резерви під валютні кредити", - відзначає Бондар. Це означає, що раніше банки були зобов'язані тримати в резерві певну суму у валюті, пов'язану зі своїм валютним кредитним портфелем. Тепер вимоги змінилися, і банки повинні продати надлишки доларів і євро.
Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко вважає, що основною причиною зниження курсу долара є кредит МВФ. 8 травня фонд прийняв рішення виділити Києву другий транш. "Потрібно було підготуватися, показати, що НБУ управляє ситуацією, контролює ринок. Тут є елемент показовості, оскільки приблизно те ж саме відбувалося і перед приїздом місії МВФ у листопаді та січні", - стверджує він.
При цьому всі опитані Фокусом експерти валютного ринку не заперечують, що зміцнення гривні має й цілком об'єктивні причини: поліпшення платіжного балансу країни, зменшення відтоку депозитів з банківської системи, зниження попиту на валюту з боку населення.
Відпущений на волю
6 травня Нацбанк прийняв ще одне вкрай важливе для подальшого курсу гривні рішення - перевів офіційний курс на плаваючу основу. Тепер він припинить демонструвати стабільність - 7,7 грн./$ при будь-яких коливаннях наявного ринку - і буде прив'язаний до середньозваженого міжбанківського курсу з можливістю відхилення +/-2%. Це було однією з умов МВФ при наданні наступного траншу кредиту.
Змінний офіційний курс міг знову накрутити ціну на американську валюту. Підтягуючи його до курсу реальному, НБУ, по ідеї, довелося б його підвищити. Адже 6 травня більшість угод на міжбанку було укладено по 8,01, що, як мінімум, на 4% вище офіційних цифр. За підрахунками Фокуса, 7 травня офіційна вартість долара повинна була б за новими правилами скласти 7,85 грн./$, а збільшення курсу НБУ могло знову спровокувати зростання готівкового курсу.
Але, незважаючи на сміливий крок, катастрофи не відбулося. 8 травня офіційний курс практично не змінився - 7,7156 грн./$. А до 12 травня навіть дещо знизився - до 7,6739 грн./$.
Уся справа в методиці розрахунків середньозваженого міжбанку, до якого тепер прив'язаний офіційний курс. "НБУ враховує не тільки середню ціну валюти по міжбанкові, але й свої інтервенції, з якими він виходить на ринок за курсом 7,7-7,9 грн./$", - пояснює Івченко.
Таким чином, Нацбанк і вимоги МВФ виконав, і офіційний курс зберіг практично на колишньому рівні. Банкіри задоволені - уважається, що такі кроки допоможуть зробити валютний ринок більш прозорим і зрозумілим. А сам офіційний курс знову стане реальним, а не мертвим індикатором стану нацвалюти.
Осінній заморозок
Улітку банкіри очікують відносного спокою на валютному ринку, а найбільш доцільним часом для придбання валюти називають липень. Тому що вже восени гривня, швидше за все, дещо поступиться позиціями. Традиційно наприкінці серпня - початку вересня починається сплеск ділової активності.
Крім того, восени очікуються чергові погашення кредитів українських банків перед нерезидентами. "Якщо банкам не вдасться реструктуризувати свої позики, то, на мою думку, попит на долар зросте, - пояснює Антон Стадник, - тому що вони будуть змушені купувати валюту для погашення своїх зовнішніх зобов'язань, обсяги якої значні для нашого ринку".
Вартість євро в Україні буде прямо залежати від цін на долар. "Якщо до кінця року курс збережеться стабільним на рівні 8, то євро подорожчає до 11,5-11,6 гривні, оскільки ми прогнозуємо його зростання на світовому ринку в IV кварталі до 1,40-1,45 долара за 1 євро", - говорить Микола Івченко. Якщо ж курс долара зросте до 9 грн., то євро, відповідно, виросте до 12,5. Якщо ж долар упаде до 7,5, то євро підніметься всього до 11 грн.
Не патякай
Особливістю українського валютного ринку є його гіперчутливість до заяв політиків, чиновників, банкірів і навіть звичайних інтернет-байок. Нещодавно НБУ розсердився на Альфа-Банк, який пояснив свою нездатність розрахуватися за єврооблігаціями обмеженнями Національного банку на валютному ринку. У свою чергу Нацбанк обвинуватив Альфа-Банк у спробах дестабілізувати валютний ринок. Такий обмін люб'язностями, уважають банкіри, дійсно може мати негативний вплив на курс гривні. Тому самі про подальшу поведінку долара говорять винятково не на диктофон. "Дії Нацбанку не завжди ідеальні. Але публічна критика НБУ сіє паніку серед населення", - підсумував керівник казначейства комерційного банку, що попросив не називати його прізвище.
Попит з боку фізичних осіб є істотним чинником дестабілізації обмінного курсу інвалюти, оскільки в основному має ажіотажний характер. "Причиною ажіотажу найчастіше є полярні заяви офіційних осіб, що озвучують свою особисту точку зору", - говорять у департаменті казначейства та фінансових ринків СЕБ Банку.
Інші банкіри погоджуються із цією думкою. І додають: незалежно від того, які оцінки і прогнози озвучуються, оптимістичні або песимістичні, наслідки виявляються негативними.
" У нас як? Говорять, що буде погано, населення думає: " Так, буде погано" і біжить скуповувати долари. Заявляють, мовляв, буде добре, люди думають: "Ага, виходить, буде ще гірше" і знову скуповують долари. Тому я віддаю перевагу поки просто мовчати", - аргументував свою відмову прокоментувати Фокусу валютну тему керівник одного з українських банків.
Катерина Шевельова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас