ПФТС підсиджують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС підсиджують

Фондовий ринок
249
Головною подією вівторка на українському фондовому ринку стало зміцнення позицій Української біржі як основного торговельного майданчика
За інформацією самої біржі, обсяг торгів на ній досяг чергового рекордного показника - 11,8 млн. грн. "Торговельна активність на ПФТС була на порядок менша, а спреди - значно більші, що зробило її менш привабливою для торговців",- відзначив Андрій Нестерук, аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital.
За словами директора з інвестиційної політики ККА " Фінінвест-Груп" Ірини Охременко, ПФТС показала не кращі якості свого програмного забезпечення. " У зв'язку з тим, що торговельна система починає працювати одночасно з відкриттям торговельної сесії, брокери не встигають установлювати котирування і робити заявки,- пояснює вона.- З цим пов'язане запізніле і неритмічне відкриття торговельного дня і робота з оглядом на тенденції, що формуються на інших торговельних майданчиках". За її словами, перші угоди в системі змогли піти тільки на 7-й хвилині торговельної сесії, коли Українська біржа вже торгувала.
"Торговельна сесія відкрилася різким зростанням - ліквідні папери подорожчали на 5-15%, однак у другій половині дня гравці почали фіксувати прибуток, в результаті чого зростання індексу Української біржі до кінця дня склало лише 3,64% - до 1094,36 пункту",- говорить Нестерук.
При цьому активніше інших торгувалися акції металургійного сектору: "Азовсталь" (6,18%), Єнакіївський метзавод (5,5%) і Алчевський меткомбінат (14,10%). "Відносно активно торгувалися також папери фінансового сектору (Укрсоцбанк, "Райффайзен Банк Аваль") і "Укртелекома",- відзначила пані Охременко.- За іншими емітентами обсяги угод не подолали планку 200 тис. грн.". Загальний обсяг торгів склав 4,9 млн. грн. у режимі ринку котирувань, 894 тис. грн. - у режимі переговірних угод, і 98 тис. грн. - на ринку заявок.
"Такі обсяги торгів цілком порівнянні з регулярно працюючим ринком заявок Української біржі й ставлять під сумнів подальшу гегемонію ПФТС на ринку",- вважають аналітики.
У той же час на західних біржах українські акції також суттєво зросли в ціні. За словами Андрія Нестерука, лідером зростання стали папери Ferrexpo (6,9%), що, очевидно, пов'язано з ходом зборів акціонерів компанії. Продовжує зростання Kernel (4%): його акції зараз торгуються по 33,5 злотих, що відповідає докризовій ціні акції компанії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас